Reklama
Loading...
Reklama
MFK Vyškov
Zdroj: MFK Vyškov

Úvod

Prvních šest kol se krčili na úplném chvostu druhé ligy. Od demolice Prostějova ale stoupá Vyškov vzhůru tabulkou a pohybuje se již v klidnějších vodách středu tabulky.

Nemusí však zůstat jen u toho. Pokud vydrží týmu hrajícímu domácí zápasy v Drnovicích forma,  může klidně doplnit zbývající dvě jihomoravská mužstva Zbrojovku a Líšeň na špici Fortuna národní ligy a zamíchat postupovými kartami. 

Klub vlastněný kamerunským právníkem Kingsleym Pungongem, který stojí za společností Rainbow Sports Global, sloužil v minulosti především jako „základna“ pro registraci talentů z afrického kontinentu. Většina hráčů přišla do Vyškova pouze „papírově“ a obratem zmizela na hostování či rovnou přestup do jiného klubu v Evropě či zámoří. 

Partě pod taktovkou bývalé ikony Slovácka či Zbrojovky, Jana Trousila, se v minulém ročníku povedlo postoupit z MSFL. Nasnadě je eventuální změna business modelu, kdy by mohli talentovaní hráči přivádění majitelem v klubu zůstávat a nejprve předvést své schopnosti ve Vyškově místo řady hostování. 

Co se týče ofenzivy, patří Vyškov mezi špičku tuzemské druhé nejvyšší soutěže. S obranou je to ovšem horší, a to navzdory faktu, že trenér Trousil býval vynikajícím ligovým stoperem. Nicméně mladý tým si prošlapává cestu ve své premiérové sezoně. Kdo jsou největší tahouni jihomoravského týmu?

Bienvenue Kanakimana
Zdroj: MFK Vyškov

Bienvenue Kanakimana (21 let, záložník)

Po Ondřeji Vintrovi druhý nejproduktivnější hráč Vyškova. V pouhých devíti zápasech vstřelil pět branek a navzdory říjnovému vypadnutí ze sestavy je jednou z hlavních útočných zbraní vyškovského týmu. Ofenzivní univerzál z Burundi nejčastěji větrá obrany soupeřů z pravého křídla, nicméně zvládne zahrát i nalevo, případně zaskočit na hrotu útoku.

Navzdory skutečnosti, že na jih Moravy přišel již v lednu 2019, první starty za Vyškov sbírá až v této sezoně. Bienvenue je ukázkovým příkladem přestupové politiky Vyškova. Hned po registraci v klubu putoval na hostování do americké Atlanty United a nikdo asi nepředpokládal, že by se subtilní záložník do Vyškova vrátil a nastupoval za něj. I přes solidní bilanci v rezervním týmu Atlanty, kde se trefil sedmkrát v šestnácti zápasech, z trvalého přestupu sešlo.

Burundský křídelník v dalších sezonách putoval po dalších hostováních, která již nebyla zdaleka tak zdařilá. V dresu Xinjiang Tianshan Leopard si zkusil druhou nejvyšší soutěž až v daleké Číně s bilancí pěti zápasů a jediné branky. Ještě hůře na tom byl loni, kdy za FC Pinzgau Saalfelden nastoupil k jedinému zápasu, a to se jedná o tým z rakouské Regionalligy, což je na úrovni naší MSFL.

Zřejmě i díky postupu Vyškova do Fortuna národní ligy nebyl odeslán Bienvenue na další hostování a zdá se, že mu české prostředí svědčí. Po dvou letech herního propadu se dostává do formy a ukazuje své ofenzivní schopnosti. Pokud bude ve svých výkonech pokračovat, může směle pomýšlet i na návrat do reprezentačního dresu, odkud v minulých ročnících pro malé herní vytížení vypadl.

Je ale otázkou, zda mladý světoběžník zůstane ve Vyškově i na jaře. Nikdo by se asi nedivil, pokud by znovu změnil dres.

Ondřej Vintr
Zdroj: MFK Vyškov

Ondřej Vintr (24 let, záložník)

Stálice sestavy a nejlepší střelec Vyškova. Odehrál třináct ze čtrnácti zápasů druhé ligy. Chyběl pouze pro karetní trest v zápase proti Příbrami. Vintr má nesmírný přínos pro ofenzivu jihomoravského týmu. V druholigových zápasech pět branek sám vstřelil a na další dvě přihrál. K tomu připočteme další dva góly, které dal v MOL Cupu.

Nejlepší výkon předvedl v předposledním zápase proti Chrudimi. Podílel se na všech čtyřech brankách. Dvě sám vstřelil a další dvě připravil pro spoluhráče.

Levonohý záložník prošel všemi jihomoravskými kluby, které jsou v této sezoně ve Fortuna národní lize. Je odchovancem Zbrojovky Brno, v jejímž kádru se ale neprosadil. Dvakrát byl na hostování v Líšni a ve Vyškově, kam se nakonec minulé léto přesunul natrvalo.

Nejtypičtější pozice je pro Vintra na levém kraji zálohy, ale trenér Trousil ho využívá i na podhrotu, pravé straně zálohy a v případě nouze i v útoku. V minulosti si Vintr zahrál i na levé straně obrany. Na fyzicky dobře vybaveného leváka se ve Vyškově mohou spolehnout.

Zajímavostí je, že v kádru Vyškova Ondru letos v létě doplnilo dvojče Marek. Ten nastupuje nejčastěji v útoku.

Patrik Slaměna
Zdroj: MFK Vyškov

Patrik Slaměna (21 let, záložník)

Ofenzivně laděný záložník diriguje hru jihomoravského týmu. Od svého příchodu v polovině září nechyběl v základní sestavě trenéra Trousila, jehož důvěru vrchovatě splácí. V osmi zápasech tři branky vstřelil a na dvě další nahrál.

Trefil se hned při svém prvním zápase za Vyškov do sítě Žižkova a v posledním zápase se podílel na demolici Chrudimi jednou brankou a jednou asistencí.

Odchovanec Zlína na začátku roku po uplynutí smlouvy přestoupil do Sigmy Olomouc. Přidal se tak k řadě dalších nadějných mladíků, kteří ze Zlína v tichosti bez finanční kompenzace odešli. Podobným případem byl například Patrik Hellebrand, který odešel do Slovácka, odkud ho vykoupila Slavia Praha.

V Sigmě v něm viděli možnou náhradu za Davida Housku, ale na jaře naskakoval z pouze z lavičky a na podzim vypadl ze sestavy úplně. Příležitost dostával pouze ve třetiligové rezervě. Hanáci ale chtěli, aby Slaměna získával zkušenosti na vyšší úrovni a tak se dostal do Vyškova.

Prozatím se zdá, že to bude povedené hostování. Už teď se jedná pro Slaměnu o nejproduktivnější sezonu mezi dospělými. Řekne si svými výkony o prostor v kádru Sigmy?

Ahmed Fofana
Zdroj: MFK Vyškov

Ahmed Fofana (21 let, obránce/útočník)

Bezmála dvoumetrový obr z Pobřeží slonoviny zažívá ve Vyškově zvláštní sezonu. Původně střední obránce nastupuje v posledních zápasech spíše na opačné straně hřiště. Na svém kontě má tři vstřelené branky a stejný počet asistencí. Riskantní tah se trenéru Trousilovi vyplácí.

„A tak mě těší třeba stoper Ahmed Fofana, kterého můžeme použít na hrot, a když nám to nejde kombinačně, přepnout na snadnou hru nákopů na něj,“ komentoval trenér Vyškova Jan Trousil přesun Ahmeda Fofany do útoku.

Ahmeda Fofanu si v jeho rodišti vyhlédl agent Daniel Smejkal. Z počátku neuspěl na testech v Belgii ani v Teplicích, ale nakonec po mladém dlouhánovi sáhla Chrudim. Letos v létě cítil, že potřebuje změnit prostředí, protože v Chrudimi byl jediným Afričanem, což pro něj nebylo komfortní.

Do party na jihu Moravy ale zjevně výborně zapadl. Navzdory několika výhradám trenéra Trousila k Fofanově práci v obranné fázi, si svými výkony urostlý Afričan říká o pozornost. Bude do budoucna spíše gólům zabraňovat nebo je střílet?

David Jambor
Zdroj: MFK Vyškov

David Jambor (18 let, záložník)

Mladičký odchovanec brněnské Zbrojovky nastupuje na pozici defenzivního štítu. Nejedná se o žádného rozbíječe, který by se staral pouze o defenzivní úkoly. Svými dvěma góly a třemi asistencemi vydatně pomáhá v ofenzivní fázi hry Vyškova.

Byl to Právě David Jambor, který svou asistencí v šestém kole odstartoval čtyřgólovou kanonádu proti Prostějovu. Zlomový zápas podzimu, který nakopl Vyškov. Tým od té doby stoupá vzhůru druholigovou tabulkou a Jambor je jistotou na postu defenzivního záložníka, chcete-li šestky.

Od svých tří let prošel celou akademií Zbrojovky, kdy v minulém ročníku posbíral první cenné minuty v první lize. V létě se však nevešel do plánů nejslavnějšího jihomoravského klubu, a tak aby získal větší herní praxi, putoval o pár kilometrů dál do Vyškova.

Před začátkem ročníku asi nikdo nepředpokládal, že by náctiletý benjamínek mohl pomýšlet na základní sestavu. Trenér Trousil se ale neostýchá dávat prostor mladým hráčům a tento přístup se mu i v případě Davida Jambora vyplácí.

Za Vyškov nastupuje spolu se svým starším bratrem Danem a jsou tak druhou bratrskou dvojicí v kádru Jihomoravanů. Vydá se David ve stopách jiné úspěšné šestky z akademie Zbrojovky Ladislava Krejčího?

Související články:

Reklama