Reklama
Loading...
Reklama

Baníček má nového zlatého kluka, můžou si říct ostravští fanoušci. Záložník David Buchta se během jediné sezony vyprofiloval jako základní pilíř a hlavně opora sestavy hrdého klubu. Ale jak on sám říká, tímto nic nekončí, právě naopak. Maká se dál a uvidíme, co přijde. Evropské poháry pro milovaný klub jsou další metou…

Davide, já o tobě vím, že tvé dospívání nebylo úplně jednoduché, ať už vezmu v potaz každodenní dojíždění z Krnova do Ostravy tam a zpět, či jiné osobní těžkosti. Bereš skončenou sezonu a své současné postavení v týmu jako odměnu za těžkosti a trápení, jež ti osud přichytal?

Podle mého to nebylo úplné trápení, byla to složitá cesta. Nebyla jednoduchá, ale každý máme nějaký příběh. Myslím, že mi to hodně dalo. Nabral jsem hodně zkušenosti a teď z toho můžu těžit. Poslední sezona se mi, myslím, povedla, ale pořád je na čem pracovat, pořád je prostor, kam se posouvat, rozhodně bych se v budoucnu chtěl někam dostat.

Ty jsi rodák z Krnova. Nemusíme si nic nalhávat, toto město je území SFC Opava. Měl si s tímto problémy, ať už ve škole, nebo ve městě, když jsi od mládí oblékal dres Baníku? Jak to tvé okolí bralo, protože samozřejmě rivalita je obrovská?

Od doby, co jsem začal dojíždět do Baníku, jsem žádné problémy neměl, nesetkal jsem se s tím. Všichni z mého okolí mi přáli, že jsem se někam dostal. V mládeži o mě Opava projevila zájem, ale nakonec z toho sešlo. V té době jsem byl v Baníku a tam jsem chtěl i pokračovat. Ty kladné ohlasy trvají dodneška, kdykoliv se vrátím do Krnova, tak se lidi zajímají, jak se mi vede. Jsem za to rád.

Zdroj fotografie: ČTK

Tvým nejčastějším postem je ofenzivní záložník, ale bylo to tak vždycky? Je mi jasné, že s tvojí postavou jsi nehrál stopera, ale byly v mládeži i nějaké jiné posty – krajní obránce a podobně?

Už od začátku, kdy jsem začínal v Krnově, jsem hrál středního záložníka. V Baníku se to trošku střídalo, tam jsem si vyzkoušel i krajního obránce a podobné posty, ale nakonec jsem zůstal ve středu. V dorostu jsem se z šestky posouval nahoru. V U17 a U19 jsem hrál desítku, když to řeknu dnešní terminologií (úsměv). Až v áčku jsem začal hrát křídlo, takže na křídle jsem rok a půl. Ze začátku to byl trochu nezvyk, ale postupem času mi to snad sedlo.

V srpnu to bude neuvěřitelných 11 let, kdy Baník naposled nastoupil do zápasu evropských pohárů. Já o tom nedávno psal, že už je čas na pořádný Ostragen. Bavíte se o tom v kabině, že celý region žije Baníkem a že by to při současných finančních možnostech klubu poháry chtělo udělat? Je to téma v kabině?

Už je to dlouho, to s tebou souhlasím. Každý ambiciózní klub by se do pohárů chtěl dostat a hrát je pravidelně, u nás to samozřejmě není výjimkou, každý v naší kabině a celém klubu by si to přál. Ať už kvůli lidem a regionu, co jsi zmiňoval, ale i kvůli nám to chceme všichni. Budeme se snažit udělat pro to maximum, určitě se to řeší. Řeší se to všude. My máme velký zájem, aby se to splnilo. Doufám, že v co nejkratší době.

Zmínil jsem Ostragen. Třeba tvůj bývalý spoluhráč Dan Holzer o něm často mluvil, že je to něco přirozeného, s čím se člověk na Ostravsku narodí – ať už je to láska k Baníku, nebo nenávist ke Spartě. Máš to podobně jako třeba Milan Baroš, který už týden před zápasem s Prahou viděl rudě, nebo jsi na toto téma diplomatičtější?

 

ČÍST VÍCE

 

Přečetli jste polovinu rozhovoru s Davidem Buchtou. Chcete si ho dočíst celý? Klikněte na ČÍST VÍCE, rozhovor najdete na straně 24.

Související články:

Reklama