Reklama
Loading...
Reklama

V pozici vedoucího týmu do ligového jara vstupovala Viktoria Plzeň a jejím jasným cílem, stále je obhajoba mistrovského titulu, což se jí v historii již jednou podařilo. Stalo se tak v době, kdy byl tým ze západočeské metropole brán jako jasný český fotbalový lídr. Z toho důvodu by byla případná obhajoba mnohem cennější. Přetahovaná s pražskou Slavií představuje v posledních letech nedílnou součást českého ligového dění. Speciální příchuť však může mít tento jarní boj pro plzeňského trenéra Michala Bílka. 

Nechá sparťan zapomenout na kolaps s milovaným týmem?

Trenérskému řemeslu se Michal Bílek věnuje více než dvacet let a v jeho životopise najdeme dvě angažmá, s nimiž si fanoušci jeho jméno automaticky spojí. Jednak se jedná o působení ve Spartě, kde prožíval úspěšné roky i jako hráč a také o pozici trenéra reprezentačního A-týmu. Tam byl v podstatě automaticky vnímán jako dosazený kamarád někdejšího předsedy ČMFS Ivana Haška. O to výrazněji byl připomínán každý neúspěch a fotbalová veřejnost stále hlasitěji žádala jeho konec. Trenérovi nepomohl ani postup do čtvrtfinále evropského šampionátu, kde sehrál tým vyrovnanou partii s hvězdným týmem Portugalska v čele Cristianem Ronaldem. Na funkci sám rezignoval ještě před koncem dalšího kvalifikačního cyklu o světový šampionát v Brazílii. A jeho odchod proběhl fakticky v tichosti a byl vnímán jako vysvobození.

Jako mnohem úspěšnější můžeme brát jeho působení v mateřské Spartě, kam přišel po prvním krátkém působení u současného zaměstnavatele Viktorie Plzeň. Na jaře 2007 se mu podařilo vrátit na Letnou mistrovský titul. V následující sezoně živil jeho tým dlouho myšlenky na obhajobu, ale tu zhatil kolaps na konci sezony, kterou symbolizuje červená karta pro Tomáše Řepku v domácím zápase se Zbrojovkou Brno. Následující domácí porážka s Baníkem Ostrava znamenala faktické zmaření mistrovského plánu a Michal Bílek oznámil svůj trenérský konec ve Spartě.

Šance na sladkou satisfakci

Michel Bílek se v následujících letech nacházel v pozici nenápadného a v jistých ohledech tuctového českého trenéra. Málo fanoušků si dnes vzpomene na jeho angažmá ve slovenském Ružomberku, gruzínském Dinamo Tbilisi a příliš neprožívali čeští fanoušci ani jeho působení u reprezentace Kazachstánu. Neupozornil na sebe příliš ani během angažmá v Jihlavě či Zlíně. V Plzni ho někteří možná vnímali jako nouzové řešení po skončení slovenského trenéra Adriana Gul’y. Nyní však o sobě může mluvit jako o jednom z nejúspěšnějších trenérů plzeňské fotbalové historie. V minulé sezóně získal s týmem mistrovský titul, jen dvakrát odcházel ze zápasu jako trenér poraženého týmu a pražská Slavia od něj dostala velmi nepříjemnou facku, což ho jako legendu Sparty muselo velmi potěšit. 

V podzimní části této sezony zaznamenala Viktoria pouze jednu porážku a do ligového jara vstoupila jako lídr nejvyšší české fotbalové soutěže s dvoubodovým náskokem na druhou Slavii. Vše však změnila překvapivá domácí porážka Viktorie s Hradcem Králové. Dalšího aktéra boj o titul podle všeho nebude. Viktoria Plzeň hraje o svůj sedmý mistrovský titul a její trenér Michal Bílek může dosáhnout na zmíněnou obhajobu, Ta se mu před patnácti lety nepodařila. Dostavilo se včas správné varování? Angažmá ve Viktorii Plzeň by se tak dalo definitivně považovat za to nejúspěšnější trenérskou štaci a v případě dalšího mistrovského titulu by někdejší český reprezentant zažíval další satisfakci.

Reklama