Reklama
Loading...
Reklama

Slavia na úvod jarní části Fortuna ligy přejela v domácím prostředí Jablonec 5:1, první hodinu hry ale nikterak nedominovala. Oživení a změnu výkonu domácích zařídil až příchod Micka van Burena. Nizozemský snajpr výkonnostně i číselně předčil Stanislava Tecla a naznačil, že je připraven nastupovat od první minuty.

Fanoušky Slavie z většiny nemile překvapilo, když se v zahajovací jedenáctce objevil Stanislav Tecl. Přes číselně slušný podzim se zkušenému útočníkovi v klíčových zápasech s většími týmy nedařilo, koneckonců třeba v Evropské konferenční lize se netrefil ani jednou.

NEPŘESNOSTI A POMALÁ PRÁCE S MÍČEM

Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci před jarem zmiňoval, že Tecl má ze všech hráčů aktuálně nejlepší střeleckou fazónu. A v zápase skutečně měl po otočce ve vápně jednu zajímavou střelu. Gól z ní ale nebyl, podobně jako pár minut předtím z tutovky na malém vápně. A útočník jednoduše nemůže dvě takto slibné šance v jednom zápase zahodit. Už vůbec ne útočník Slavie.

Ale nejde jen o střelbu. Teclovy pověstné otočky s míčem jsem na podzim proklínal několikrát, nejhorší na nich je, že jsou týden od týdnu stále pomalejší. Reprezentační útočník se ve vápně otočil v neděli dvakrát a v obou případech mu to tak trvalo, že ho mezitím obránci dostoupili a znemožnili mu nebezpečně zakončit.

Tecl proti Jablonci nepřesvědčil ani své oblíbence, kteří argumentují tím, že maká pro tým a na hřišti není od střílení gólů. Dvakrát mu totiž nevyšla nahrávka na tři metry, dvakrát z toho byla koncovka Vladimira Jovoviče z nebezpečné pozice. Poprvé se ještě zastřeloval, podruhé už mířil pod břevno brány před slávistickým kotlem.

VAN BUREN V NEVÍDANÉM FINÁLE

Jakmile v 61. minutě naskočil místo Tecla navrátilec z hostování v Liberci Mick van Buren, vše se obrátilo. Sešívaní do té doby hráli 1:1, za remízu ale mohli být možná i rádi, jelikož Severočeši si gól vstřelili v podstatě sami. Mimo to Slavia neměla pořádnou šanci, naopak rychlé kontry Jablonce často nebyly daleko od úspěšného konce.

Van Burenovi stačily čtyři minuty na to, aby převzal míč za vápnem, jakožto útočník vzal odpovědnost na sebe, rozhodl se pro koncovku a vsítil rozhodující gól. To byla odvaha, která doposud na hřišti chyběla. Do střelby se totiž nikdo nepouštěl. A jen dvě minuty po skórování další převzetí balónu, opět myšlenka hned jít dopředu, asistence Ondřeji Lingrovi a důležitá pojistka výhry.

Na nizozemském útočníkovi bylo od příchodu znát, že si věří. Hlavně ale v koncovce volil fotbalová a chytrá řešení, na která u něj fanoušci Slavie nejsou zvyklí. Vždycky to byl buldok, který nechal na hrací ploše všechno, ale góly a asistence sbíral poskrovnu. Z Liberce se ale vrátil úplně jiný hráč, který může Slavii vystřílet titul. Soudit podle jednoho zápasu by bylo hodně předčasné, van Buren ale při obnovené premiéře v červenobílém zahrál na jedničku s hvězdičkou.

Reklama