Reklama
Loading...
Reklama

Jakub Kiwior ukázal, že hoci slovenská liga nemusí patriť medzi najatraktívnejšie, aj z nej sa dá posunúť k veľkému futbalu. Poľský defenzívny univerzál hral ešte pred štyrmi rokmi v Podbrezovej, no postupne sa cez Žilinu a taliansku Speziu dostal až do Premier League. A nejedná sa o žiadny tím, so snahou sa zachrániť. Tým tímom je londýnsky Arsenal, ktorý v tejto sezóne bojuje po dlhých rokoch o titul.

Kiwior vo svojej kariére zažíva postupne veľký vzostup. Po skvelých výkonoch v Podbrezovej a v Žiline si ho všimla talianska Spezia. Tam pokračoval vo svojej skvelej forme a uznávanými zahraničnými denníkmi bol dokonca považovaný za jedného z najtalentovanejších futbalistov do 21 rokov na svete. Svoj kariérny vzostup poznamenal aj tým, že reprezentoval Poľsko na Majstrovstvách Sveta. A to napriek tomu, že v A-tíme reprezentácie mal dovtedy odohraný len jediný zápas. Na tomto turnaji sa však stal pevným členom defenzívy a v play-off proti Francúzsku odohral 87 minút.

Kvalitná práca Žiliny s mládežou

Hoci Kiwior začal svoju púť na Slovensku v Podbrezovej, väčšiu porciu zápasov odohral práve v Žiline. Tá sa v rámci Slovenska môže pýšiť azda najkvalitnejšou prácou s mládežou, nakoľko toto nebol ojedinelý prípad. Môžeme spomenúť Milana Škriniara, Martina Dúbravku, či Lászla Bénesa, ktorý sa cez tento slovenský klub dostali až do top súťaží naprieč Európou.

Hoci Žilina aktuálne v rámci osobných výsledkov nezažíva ideálne obdobie a za posledné roky sa k boji o titul ani nepriblížila, jej práca s výchovou hráčov sa nedá prehliadnuť a závidieť jej môžu asi všetky slovenské kluby. Už spomenutý hráči nie sú zďaleka jediné prípady, nakoľko z tradičného slovenského tímu odchádzajú hráči pravidelne.

Kiwior ako príklad pre ostatných

Ďalšia vec, ktorú tento prestup ukazuje je tá, že nie vždy musí byť ideálne riešenie okamžite Slovensko opustiť. Často sa totiž stretávame s prípadmi, kedy talentovaný futbalista opúšťa našu ligu okamžite ako príde ponuka. Je to prirodzené, nakoľko platové podmienky sú v našej súťaži výrazne nižšie ako v zahraničí. Často to však končí scenárom, že daný talent nemá takú slávnu kariéru ako by sa očakávalo. Toto môže byť pre ďalších futbalistov príkladom, že niekedy sa skutočne vyplatí si počkať.

„Je skvelé, že sa k nám Jakub pripojil. Je to mladý všestranný obranca, ktorý ukázal obrovský potenciál a kvality so Speziou a tiež na medzinárodnej úrovni s Poľskom,“ vyjadril sa tréner Arsenalu Mikel Arteta.

Reklama