Reklama
Loading...
Reklama

Dlouho žádný hráč Slavie neodešel tak zčistajasna, jako ve středu Moses Usor. Dvacetiletý Nigerijec bude rok hostovat v LASK Linz, rakouský celek má v kontraktu zahrnutou i nepovinnou opci. Odchod pravého křídelníka je nejen nečekaný, ale též překvapivý z pohledu hráče i klubu.

Moses Usor se s A-týmem Slavie začal připravovat loni v létě jakožto posila z B-týmu. Odvážností ve finální fázi si vybojoval místo v užším kádru a v úvodních osmi kolech FORTUNA:LIGY třikrát skóroval. Dva zásahy a asistenci přidal cestou šestizápasovou kvalifikací Evropské konferenční ligy. Od září už však chodil do hry výhradně z lavičky.

Odchází troufalost a opak Čecha

Ztráta dvacetiletého Nigerijce fanoušky sešívaných dle reakcí na internetu nepotěšila. A z určitého úhlu pohledu se jejich názoru nelze divit. Usor byl od odchodu Nicolae Stanciua prvním hráčem, který se nebál do míče opřít za hranicí vápna. Co nebál, on rány z dálky svou silnou levačkou přímo vyhledával.

Během začátku v A-týmu střílel až moc, což mu ale příznivci Slavie nevyčítali. Podobná troufalost totiž ostatním ofenzivním hráčům chybí, stejně jako Usorova odvaha v soubojích jeden na jednoho. Byl a je to prostě pravý opak českého křídla, jelikož se nebojí střílet a kličkovat. A to se fanouškům líbilo.

Další signál k trojce

Usorův odchod opět podpořil možnost s definitivním přechodem na tříobráncový systém. Na něj jsou zvyklé všechny zimní posily. Petr Hronek v Bohemians plnil roli levého křídla, které se stahovalo doprostřed zálohy. David Pech v Mladé Boleslavi běhal na pravém wing-bekovi a Igoh Ogbu dělal v norském Lillestromu levého či středního stopera.

Naopak Usor jakožto levák s dobrou střelou neměl na pravém wing-bekovi potenciál, zároveň to není fotbalista schopný hrát přes nohu. Na falešné beky jsou ideálnějšími volbami Davidové Douděra s Pechem, Lukáš Masopust či Ivan Schranz, napravo pak David Jurásek či Oscar Dorley.

Šance pro Juráska

Pokud by trenérský štáb zůstal u čtyřobráncového systému, z hostování Nigerijce v Linci by nejvíce vydělal Matěj Jurásek. Reprezentant do 21 let měl solidní start a závěr podzimu, podobně jako Usor zaujal především skvělou levou nohou a driblinkem.

Jenže kvůli nabité konkurenci napravo naskakoval v přípravných zápasech s Hradcem Králové a Servette Ženeva na druhé straně, kde mu to nesedí. Je to hráč, jenž potřebuje svou silnější nohu směrem doprostřed hřiště a v rozestavení na tři stopery ho lze jen těžko využít.

Reklama