Reklama
Loading...
Reklama

Lukáš Juliš opouští Spartu a i přes zájem několika klubů Fortuna ligy se vydává se na své první zahraniční angažmá. V druholigovém Uniónu Deportiva Ibiza, kde mu konkurenci bude dělat bývalý hráč Manchesteru City či Sevilly Nolito. Juliš zde podepsal smlouvu do konce sezony, což vzhledem k postavení klubu z ostrova na západě Středozemního moře jednoznačně dává smysl. Nový klub českého útočníka je totiž v tabulce druhé nejvyšší španělské soutěže na poslední 22. příčce. Na první nesestupové 18. místo ztrácí devět bodů, každopádně na smazání této ztráty má ještě 19 kol. 

Je poměrně pravděpodobné, že první zahraniční štace osmadvacetiletého rodáka z Chrudimi nebude mít dlouhého trvání. Klub z oblíbené turistické destinace totiž patří mezi jasné kandidáty na sestup a díky půlroční smlouvě bude mít bývalý český mládežnický reprezentant možnost tento celek jako volný hráč jednoduše opustit. Juliš se tak bude snažit vzbudit zájem věhlasnějším klubů. Může se jednat o klíčový půlrok jeho kariéry. Zásadní bude, aby se útočník ve svém prvním zahraničním klubu co nejdřív adaptovat a byl schopný se střelecky prosazovat v celku, který osy bude potřebovat jako sůl.

Pulkrab zatím bezgólový

Juliš není jediným bývalým útočníkem Sparty, který účinkuje v posledním klubu druhé soutěže ve vyspělé fotbalové zemi. Před sezonou se pro první zahraniční zkušenost rozhodl také Matěj Pulkrab a nemůže být zatím spokojený z týmového ani individuálního hlediska. Pětadvacetiletý útočník totiž stále čeká na svou první soutěžní branku v německém Sandhausenu. Trefil se pouze při remíze 1:1 v přípravném zápase proti Augsburgu, což byl jeho premiérový zápas v Německu. 2. Bundesliga je ale velmi vyrovnaná a Sandhausen na rozdíl od Ibizy na barážovou i nesestupovou příčku ztrácí pouze bod. Od devátého místa soupeře Zlína a Trnavy v Tipsport Malta Cupu dělí jen pět bodů.

Vydařená hostování

Oba ex Sparťany spojuje víc než jen minulost v rudém dresu a aktuálně poslední celky dvou zahraničních ligách. Oba totiž absolvovali úspěšná hostování. Juliš zazářil během jarní části sezony 2019/20 deseti góly ve 14 zápasech v Olomouci, na což po návratu do Sparty v následující sezoně navázal 12 brankami ve 25 duelech Fortuna ligy a ještě víc se mu dařilo v náročné skupině Evropské ligy s AC Milán, Lille a Celticem, ve které v šesti zápasech pětkrát rozvnil sítě soupeřů. Jeho životním výkonem se stal hattrick proti skotskému velkoklubu. Nový útočník Ibizy ale patří mezi hráče, které v kariéře často brzdí zranění. Kvůli tomu v minulé sezoně nastoupil pouze do tří zápasů nejvyšší soutěže a přišel o dobrou pozici, kterou si předtím v týmu Sparty vybudoval.

Zdroj fotografie: SV Sandhausen

V případě Pulkraba bylo hostování v Liberci v sezoně 2015/16 skvělým startem do dospělého fotbalu, když za 151 minut za klub zpod Ještědu stihl čtyři branky. Dobře si vedl i při svém druhém angažmá ve Slovanu v sezoně 2017/18, ve které vstřelil deset ligových branek a pětkrát se prosadil v MOL Cupu. Na spolupráci s Jindřichem Trpišovským mohl od této sezony navázat. Rozhodl se ale na úkor své kariéry a sportovních ambicí nezamířit do týmu úhlavního rivala Sparty a nezničit dobrý vztah s fanoušky klubu, který ho vychoval.

Kromě Liberce se mu s bilancí deseti branek ve 29 zápasech povedlo i hostování v Bohemians, kde před ním méně úspěšně působil i Juliš. Ve Spartě se hráč s přezdívkou Pulki do nejlepší formy dostal na konci podzimní části minulé sezony. V posledních šesti zápasech roku 2021 se mezi střelci objevil sedmkrát a hlasitě si říkal o pozici prvního útočníka. Po zimní přestávce se ale na jeho místo začal dostávat Tomáš Čvančara a Pulkrabovi došlo, že ani tentokrát mu není přáno být v klubu svého srdce útočníkem číslo jedna. Zvolil proto odchod. 

Julišovi i Pulkrabovi se povedla hostování a na Letné prožili střelecky plodné období, kdy ukázali potenciál stát se oporou předního českého celku. Natrvalo se jim ale prosadit nepovedlo. Nyní se budou snažit znovu prokázat kvalitu a ze dna druhé nejvyšší soutěže se odrazit do vyšších fotbalových pater. Podaří se to někomu z nich? Pulkrab sice už má za sebou nepovedený první půlrok v zahraničí. Jeho výhodou ale zas může být o dva a půl roku nižší věk. 

Reklama