Reklama
Loading...
Reklama

Afričan za Afričana? Možná ano. Slavia dotahuje prodej Nigerijce Yiry Sora, zároveň ale vábí Ghaňana Emmanuela Yeboaha. Devatenáctiletý ofenzivní hráč nastupuje nejčastěji na hrotu útoku či na pravém křídle. Počítala by s ním však Slavia právě na tyto posty?

Emmanuel Yeboah je devatenáctiletý ghanský útočník, který v této sezóně sbírá první zkušenosti s dospělým fotbalem. Rychle se stal stabilním členem základní sestavy, v rumunské lize byl u pěti gólů Kluže (3+2), pravidelně naskakoval i v evropských pohárech.

Nečitelné Trpišovského plány

S ohledem na fakt, že přestup Mojmíra Chytila do Slavie se jeví jako otázka času, je těžké odhadovat, kam Slavia s Yeboahem počítá. Je to totiž hrotový útočník, popřípadě pravé křídlo. Pravá strana zálohy je post, na který mají sešívaní nejvíce možností a posilovat sem nemusejí.

Hrot si navíc pod křídla vzal Václav Jurečka, jenž po povedeném podzimu rozhodně nebude brát pozici třetího útočníka. A mít na jednu pozici trojici Chytil, Yeboah, Jurečka s tím, že na lavičce čeká ještě Mick van Buren, je na jaro bez pohárů až zbytečný komfort.

Když nehrál, nedařilo se

Teoreticky trenérský štáb může s ghanským talentem počítat jako s alternativou za Petera Olayinku v případě jeho odchodu. Nalevo však Yeboah nikdy nehrál. Na druhou stranu všechny jeho góly v tomto ročníku vstřelil pravou nohou a systém Jindřicha Trpišovského, který preferuje na levém křídle praváky, by mu mohl sedět. Zajímavé je i to, že veškeré Yeboahovy branky padly po povedeném voleji.

Důležitost devatenáctiletého útočníka pro Kluž dokreslují i týmové statistiky. Rumunský mistr letos skrz všechny soutěže prohrál devět utkání, Yeboah byl v základu pouze při jedné z nich. S ním v sestavě klub ze 22 utkání drží bilanci 16-5-1.

Rány rozdává i schytává

Yeboaha si dobře pamatují i slávističtí fanoušci. Ne zrovna v pozitivním slova smyslu, jelikož během letošních dvou konfrontací Kluže se Slavií v rámci Konferenční ligy poměrně ochotně padal na zem a zdržoval, zároveň se ale nebál sám v souboji přitvrdit. Osm žlutých a jedna červená karta v této sezóně je o všem vypovídající.

Svým zdržováním a provokováním mimo jiné vybojoval dvě úplně zbytečné žluté pro slávisty, za zákroky bez míče byli trestáni Lukáš Masopust a David Jurásek. Pozornější příznivci červenobílých si ale všimli ještě jedné věci, jeho poctivého presinku. Yeboah makal, během utkání v Rumunsku při přepínání do systému na tři stopery zvládal post wing-beka.

Skutečně místy připomínal Olayinku a nestranný český divák, který nebyl po zápase zdrcen a naštván z produktivity slávistů, si musel říct, ten kluk to sakra umí. A asi si to řeklo o vedení vršovického klubu.

Reklama