Reklama
Loading...
Reklama

Chorvátsko sa na Majstrovstvách Sveta opakovane ukazuje ako skvelé mužstvo. Opakovane sa dostali do semifinále a už majú istotu, že si zahrajú maximálny možný počet zápasov. Nakoľko sa nejedná o jednorazový úspech, nakoľko na tých minulých sa dostali až do finále. Ak si to porovnáme so Slovenskom, ktoré má približne rovnaké podmienky na futbal tak si všimneme, že rozdiel je viac ako jednoznačný.

Zatiaľ čo my sme sa na posledné tri pokusy nedokázali ani kvalifikovať, Chorvátsko mimo jedného vypadnutia zo skupiny vždy predviedlo nadštandardný výkon. Porovnajme si však počet obyvateľov oboch krajín. Na Slovensku máme takmer päť a pol milióna obyvateľov. Naproti tomu, Chorvátsko ich má len niečo cez štyri milióny. Nie je to až taký významný rozdiel, no v oboch krajinách je futbal športom číslo jeden, aspoň čo sa popularity týka.

To že Chorvátsko nemá rozvinutý hokej nie je výhovorka

Ak používame ako argument skutočnosť, že krajina s ktorou sa porovnávame nemá napríklad taký rozvinutý hokej ako máme my, ani to nemôže byť ospravedlnením. Ak sa bavíme o futbale, tak sa jedná o šport, ktorý je v oboch krajinách na vrchole. V prípade hokeja to tak v prípade Chorvátov nie je. Preto je krátkozraké porovnávať v oboch zemiach šport, ktorý v jednej z nich nie je prioritný.

Čo sa futbalu týka ten má v oboch prípadoch podporu od štátu, záujem od obyvateľom, z čoho plynie aj jeho sledovanosť. Dôležitejšie je pozrieť sa na to, aké majú ľudia v oboch krajinách predispozície. Mimo Žiliny, máme veľmi málo klubov, ktoré vychovávajú talentovaných, mladých hráčov. To je ale málo. Ak si to práve s Chorvátskom porovnáme, sme na tom výrazne horšie. Výsledky oboch krajín jasne ukazujú, kde sa ako pracuje s futbalom. Výsledky aké Chorvátsko má, ale ukazujú, že pri zmene systému, sme schopný dosahovať minimálne podobných výsledkov.

Samozrejme toto ovplyvňuje viacero faktorov. Je nutné priznať aj to, že Chorváti majú aktuálne jednu z najlepších generácií v ich futbalovej histórii, zatiaľ čo my sme momentálne v najväčšom útlme za posledné roky. Ani pri lepších futbalových generáciách sme sa však výsledkami nepribližovali výsledkom, aké Chorváti aktuálne majú.

Reklama