Reklama
Loading...
Reklama

Na MS v Kataru už si nezahrají, všichni vypadli ve skupině. Přesto tihle méně známí hráči během tří zápasů zaujali a mohl by o ně být ve světě zájem. Přinášíme vám TOP 7 špílmachrů, které by povedený šampionát mohl vynést do lepšího klubu.

Salem Al-Dawsari (Saúdská Arábie, Al-Hilál)

Byl hlavní ofenzivní zbraní Saúdské Arábie, která hned v prvním zápase zaskočila favorizované Argentince. Právě on v 53. minutě dokonal obrat na konečných 2:1, když zpracoval vysoký balon, vymotal se mezi dvěma obránci a ranou na zadní tyč překonal gólmana Martineze. Na mistrovství se prosadil ještě jednou proti Mexiku, kterým pro změnu definitivně zničil naději na případný postup do osmifinále. Kaňkou na jeho výkonech je neproměněná penalta proti Polsku, přesto z levé strany ve všech zápasech řídil výpady reprezentace převážně složené z hráčů Al-Hilálu. Al-Dawsari v tomto klubu působí celý život vyjma krátkého půlročního hostování ve Villarealu. Za „žlutou ponorku“ ale na jaře 2018 nastoupil do jednoho jediného zápasu, a to pouze na 33 minut. Čas na přestup do lepšího klubu se šikovnému křídelníkovi krátí, už je mu 31 let.

Jean-Charles Castelletto (Kamerun, Nantes)

Ačkoliv bývalý slávista Michael Ngadeu-Ngadjui na šampionát z nepochopitelných důvodů neodletěl, kamerunská defenziva svého lídra našla. Jean-Charles Castelletto navíc k solidním výkonům vzadu přidal v zápase proti Srbsku ještě gól a asistenci. Na stopera v jednom zápase slušný počin. Podle portálu whoscored.com byl v zápase druhým nejlepším Kameruncem po kapitánovi Vincentu Aboubakarovi a v prvním utkání se Švýcary dostal vůbec nejvyšší hodnocení ze svého týmu. Při inkasované brance sice pořádně nedostoupil skórujícího Embola, o pár minut později ale svým tělem jasnému gólu zabránil. Castelletto je v seznamu jediným hráčem z nejlepších pěti lig světa, Nantes se v Ligue 1 ale příliš nedaří, jsou na 15. místě těsně nad sestupovým pásmem.

Kamerunský stoper Jean-Charles Castelletto v dresu francouzského FC Nantes. / Zdroj fotografie: Arnaud Duret, fcnantes.com

Luis Chávez (Mexiko, Pachuca)

Při tom přímém kopu vám musela spadnout čelist. Luis Chávez, šestadvacetiletý záložník mexické Pachucy, z dobrých třiceti metrů napřáhl ke střele a míč poslal rovnou do pravého horního rohu brány. Postaral se tak o jeden z nejhezčích gólů dosavadního průběhu turnaje a přispěl k výhře 2:1 nad Saúdskou Arábií. Kvůli lepšímu skóre ale na úkor Mexičanů postoupilo ze skupiny C Polsko. Ačkoliv jeho tým právě proti Polsku ani poté proti Argentině neskóroval, Chávez vždy patřil k lepším hráčům své reprezentace. Středopolař, který ve své kariéře doposud neopustil rodnou zemi, v Pachuce plní spíše defenzivnější úkony. V domácí soutěži se tuto sezonu zatím prosadil dvakrát v šestnácti zápasech.

https://twitter.com/eurofootcom/status/1598050372085747713

Giorgian de Arrascaeta (Uruguay, Flamengo)

Luis Suárez, Edinson Cavani ani jejich nástupce v uruguayském útoku Darwin Núňez se neprosadili, tak musel nastoupit nečekaný žolík. V Evropě neznámý Giorgian de Arrascaeta vstřelil jediné dva góly své země na turnaji, kterými zařídil výhru 2:0 nad Ghanou. Světle modří se po zápase (asi trochu právem) zlobili, že jim rozhodčí Siebert neodpískal dvě penalty, takže do osmifinále nakonec prošla Jižní Korea. Ofenzivní záložník dosud neopustil Jižní Ameriku, kde ale dosáhl na tamní nejcennější trofeje. S Flamengem, které ho před více než třemi lety koupilo za 15 milionů eur a překonalo tak svůj přestupový rekord, dvakrát vyhrál Pohár osvoboditelů, obdobu evropské Ligy mistrů, a dvakrát také brazilskou ligu. Podle portálu transfermarkt.de je de Arrascaeta pátým nejhodnotnějším hráčem tamní Série A. V 28 letech by mohl nastat čas konečně ochutnat evropskou kopanou, jenže velké kluby už zpravidla tak drahé hráče v tomto pokročilém fotbalovém věku z Latinské Ameriky nekupují.

Giorgian de Arrascaeta v tréninku před MS v Kataru. / Zdroj fotografie: twitter.com/GiorgandeA

Aissa Laidouni (Tunisko, Ferencvaros)

Zaujal už ve 2. minutě prvního zápasu proti Dánsku, když vehementně slavil úspěšný skluz. Spolu se známějším Elyessem Skhirim drželi proti Seveřanům střed pole a pomohli Tunisku k bodu. Slabší zápas si vybral s Austrálií, ale proti mistrům světa z Francie se zase předváděl v nejlepším světle. V 15. minutě parádně nasadil jesle mladíkovi z Realu Madrid Eduardu Camavingovi, ve druhé půli nejprve z úhlu vyzkoušel pozornost brankáře Mandandy a o pár minut později přihrál na gól Wahbimu Khazrimu. Řídil střed pole Tunisanů a i díky němu vyhráli Afričané 1:0. V maďarské lize v dresu Ferencvárose zatím letos odehrál devět zápasů, v nichž zaznamenal tři asistence. V 25 letech tak po povedených vystoupeních v Kataru může přijít čas na výměnu dresu.

https://twitter.com/NycJuventus/status/1598379888809238528

Angelo Preciado (Ekvádor, Genk)

V týmu Ekvádorců překvapilo hráčů více, nás ale nejvíce pravý bek belgického Genku. Angelo Preciado se výrazně zaskvěl hned v úvodním zápase proti Kataru, kde předvedl, že je moderním krajním obráncem. Celý zápas neúnavně piloval lajnu a svůj výkon korunoval ve 30. minutě výstavním centrem, po kterém skóroval Enner Valencia. Pořádnou obrannou fušeřinu proti jeho výpadům museli odvést i Holanďané, zejména Daley Blind s ním měl dost práce. Útlum přišel až v posledním, rozhodujícím zápase se Senegalem, kde způsobil množství faulů a zejména kotníky Ismaily Sarra asi na Preciada nevzpomínají úplně s láskou. V Genku hraje pravidelně, nikoliv ale beka, častěji nastupuje výše na křídle. V Belgii hraje už rok a půl, na kontě má za tu dobu pět ligových asistencí, gól ale ještě nedal. Ve 24 letech je stále perspektivním hráčem.

Andrija Živkovič (Srbsko, PAOK Soluň)

Někdejší velký talent srbského fotbalu mohou výkony z Kataru opět nakopnout. Šestadvacetiletý křídelník řeckého PAOK Soluň začal šampionát pozvolna, naplno se rozjel až při remíze 3:3 s Kamerunem, ve které dvakrát nahrál na gól – zejména druhá asistence stála za to. Živkovič nejprve naznačil střelu, poté ale míč zasekl a posunul na skórujícího Mitroviče. Slušný výkon podal i v zápase o postup se Švýcary, jeho střela z první půle orazítkovala tyč. Kdysi nejmladší kapitán Partizanu Bělehrad má stále čas prosadit se ve světě, třicet mu bude až na příštím turnaji v USA, Kanadě a Mexiku. Během své kariéry prokázal, že zejména cit pro přihrávku má perfektní. Kdysi ho chtěli snad všechny evropské velkokluby, stále je nejmladším hráčem, který kdy reprezentoval Srbsko.

Andrija Živkovič v dresu řeckého PAOKu. / Zdroj fotografie: paokfc.gr
Reklama