Reklama
Loading...
Reklama

Nico Stanciu, Jan Kuchta či například Abdallah Sima. Slavia v poslední době zpeněžila mnoho svých hvězd. K nejzářivější kariéře z nich má namířeno pravý obránce Alexander Bah, který sešívaný dres oblékal od poloviny sezony 2020/21. Do týmu z Edenu okamžitě zapadl a stal se plnohodnotnou náhradou za Vladimíra Coufala. Bylo tak jen otázkou času, kdy si mladého pravého beka moderního ražení vyhlédne věhlasnější klub. V Česku nakonec odehrál sezonu a půl s bilancí 68 zápasů, 7 branek a 16 asistencí.

Dlouho se mluvilo o zájmu anglického Brentfordu, který je pověstný tím, že sází rád právě na dánské fotbalisty. Novým klubem opory Slavie se ale před aktuální sezonou stala Benfica Lisabon. I v ní se čtyřiadvacetiletý pravý obránce poměrně rychle prosadil. Na začátku sice nastupoval spíše z lavičky. Koncem podzimní části už se ale stal pevnou součástí základní sestavy. Z posledních dvanácti utkání portugalské ligy a LM v zahajovací jedenáctce chyběl pouze jednou.

Benfica černým koněm LM

Bah je jistě spokojen nejen se svým herním vytížením, ale i s výsledky svého klubu. Poté co Benfica v minulé sezoně v základní skupině LM ještě bez Baha vyřadila Barcelonu, tak si letos vyšlápla na další slavná jména. Vyřadila Juventus a se stejným bodovým ziskem, vzájemnými zápasy i skóre jako PSG za sebou nechala i tohoto giganta a obsadila první místo ve skupině. V osmifinále lisabonský klub čekají Bruggy a má tak velkou šanci to v milionářské soutěži dotáhnout ještě dál než posledně.

Většinu zápasu dánský reprezentant odehrál při obou remízách proti PSG, dvou vítězstvích proti Juventusu i debaklu 1:6 na hřišti Maccabi Haifa, který rozhodl o triumfu v náročné skupině a následném příznivém losu osmifinále. V lize Benfica přezimuje s osmibodovým náskokem před druhým Portem. Nad tím lídr tabulky v první půli i s Bahem na hřišti zvítězil 0:1. Dánský reprezentant tak má po českém titulu namířeno i za portugalským, který Benfica naposledy vyhrála v sezoně 2018/19. A ve hře je stále i v domácím poháru.

Nominace na MS

Bah dosud za dánskou reprezentaci nastoupil do čtyř zápasů a vstřelil jednu branku. Další starty bude moct přidat na právě zahájeném mistrovství světa v Kataru. Při bezbrankové remíze proti Tunisku zůstal pouze na lavičce a podle toho, že byl nominován až dodatečně se dá předpokládat, že s ním trenér Hjulmand počítá maximálně do pozice střídajícího hráče či jako náhradu v případě zranění nebo vykartování konkurentů. V úvodním zápase Dánska na MS na místě pravého křídelníka (v tříobráncovém systému) nastoupil hráč Leedsu Ramus Kristensen. Na tomto místě může teoreticky nastoupit i Joachim Andersen hrající za Crystal Palace, Daniel Wass z Bröndby či Jens Stryger Larsen z Trabzonsporu. Dánsko ve skupině po Tunisku čeká Francie a Austrálie. Spolu s Francií je považované za favorita na postup.

Závěr podzimu se na výbornou povedl i dalšímu bývalému slávistovi v dresu Benficy. Petar Musa se na Žižkově, v Liberci i ve Slavii ukázal jako skvělý kanonýr, který se ale nehodil do stylu hry Jindřicha Trpišovského. Čtyřiadvacetiletý chorvatský útočník v Portugalsku začal na hostování v Boavistě, kde se ve třiceti jedna duelech dvanáctkrát zapsal mezi střelce a zaujal Benficu, která ho vykoupila ze Slavie. Na první branku za svůj nový klub čekal až do 9. kola. Od té doby ale v deseti zápasech vstřelil šest branek včetně gólu do sítě Maccabi Haifa, kterým přispěl k cennému prvnímu místu ve skupině.

Benfica pro Baha ani Musu nemusí být vrcholem kariéry. Nedávná minulosti ukazuje, že všeobecně z Portugalska a ve velké míře právě z Benficy vede cesta do nejkvalitnějších klubů současnosti. Například Rúben Dias se po odchodu do Manchesteru City v sezoně 2020/21 takřka okamžitě zařadil mezi nejlepší stopery světa. Benficou prošli i jeho spoluhráči Bernardo Silva, Cancelo či Ederson. João Félix se přestupem z Benficy stal jednoznačně nejdražší posilou Atlética Madrid. Z bývalých hráčů Benficy by se dal postavit prvotřídní tým. V minulosti za ní nastupoval například i Renato Sanches, Jan Oblak, Angél Di María, Axel Witsel, Nelson Semedo či Nemanja Matič.

Reklama