Reklama
Loading...
Reklama

Osmadvacetiletý ukrajinský středopolař Artem Favorov začínal v Dynamu Kyjev. Potom následovaly přestupy a hostování po dalších ukrajinských klubech, až zakotvil v Desně, kde teprve naplno ukázal svůj potenciál. To neuniklo zájmu maďarské Puskas Akademie, kde od minulé sezony patří Favorov k oporám předního týmu tamní ligy. V mužstvu, které trénuje Slovák Zsolt Hornyák, je velmi spokojený. Záložníka jsme vyzpovídali ohledně fotbalových začátků, zlomových momentů kariéry nebo rozdílů mezi ukrajinským a maďarským fotbalem.

Řekněte mi na úvod něco o svých fotbalových začátcích. Bylo vždy vaším hlavním cílem stát se fotbalistou?

Ano, vždy jsem chtěl být fotbalistou. Můj bratr začal hrát, když mu bylo šest let v akademii Dynama Kyjev a já jsem s ním pokaždé chodil také. Neměl jsem tedy jiné nápady, než být fotbalista a fotbal jsem zkrátka miloval už od dětství.

Začínal jste tedy v Dynamu Kyjev. Následně jste hrál za Zirku nebo dánské Vejle, tam jste toho ale tolik neodehrál. Co bylo tedy zlomem ve vaší kariéře? Byl to přestup do Desny?

Ano, přestup do Desny byl zlomový. Přestupoval jsem tam, protože jsem znal trenéra a hráče. Klíčový faktor také byl, že tam hrál můj bratr a také jsem věděl, že ambice tohoto klubu jsou vysoké, takže se mi přestup zdál jako dobrá příležitost. A teď zpětně myslím, že to pro mě byla dobrá volba, byl jsem tam velmi šťastný.

Když jste před dvěma lety přestupoval z Desny do Puskas Akademie, měl jste na stole i jiné možnosti kromě maďarské ligy? Byla to pro vás jasná volba, nebo jste zvažoval i jiné varianty?

O jiných angažmá jsem vlastně neuvažoval, protože Puskas Akademie byla na vysokých příčkách v lize, je to velmi dobrý klub, tak jsem se nesnažil hledat jinou možnost. Když o mě Puskas Akademie projevila zájem, byla to moje šance jít do dobrého zahraničního klubu a vždy to byla zkušenost, kterou jsem chtěl.

Jak byste porovnal ukrajinskou a maďarskou ligu?

V ukrajinské lize se hraje asi o něco taktičtější fotbal než v Maďarsku. Maďarská liga je každopádně velmi zajímavá, protože každý tým může porazit v lize kohokoliv. V téměř všech kolech můžete najít nějaký překvapivý výsledek. Proto si myslím, že maďarská liga je pro fanoušky velmi zajímavá. Těžko říct, která liga je lepší, protože se prostě na Ukrajině a v Maďarsku hrají různé styly fotbalu.

Která vám více vyhovuje?

Nedá se úplně říct, která liga je pro mě lepší. Já zkrátka razím přístup, že ať už hrajete jakoukoliv ligu, musíte vždy na hřišti ukázat sto procent své kvality, charakteru a emocí. Samozřejmě je nutný nějaký čas na adaptaci a na pochopení stylu hry dané soutěže. Pak už vše ale záleží jen na vaší kvalitě a mentalitě.

Jak rychle se vám tedy podařilo adaptovat v Maďarsku? Přeci jen je tam jazyková bariéra atd. V týmu je deset Maďarů a vy jste tam jediný Ukrajinec.

První okamžiky v klubu pro mě byly těžké, protože jsem neznal mentalitu v Maďarsku a lidé jsou tady v něčem hodně jiní než Ukrajinci. Takže začátky tam byly trochu obtížné, ale dokázal jsem se přizpůsobit. S jazykem problém nebyl, mluvím v týmu převážně anglicky. Většina maďarských hráčů taktéž ovládá poměrně angličtinu. Snažím se také naučit některá maďarská slovíčka, abych ještě zlepšil komunikaci v týmu.

Co byste řekl o spolupráci s vaším trenérem Zsoltem Hornyákem? V Puskas Akademii působí od roku 2019 a zdá se, že odvádí slušnou práci. Jakým typem trenéra je?

Myslím si, že…

Zbytek rozhovoru si můžete přečíst v listopadovém čísle magazínu Žongl, který se věnuje ukrajinskému fotbalu.

Reklama