Reklama
Loading...
Reklama

Česká fotbalová liga uléhá k zimnímu spánku a v závěru podzimní kapitoly zažila jedno velké překvapení. Vedoucí Plzeň si totiž neporadila s posledními Pardubicemi a do západočeské metropole si odvezla pouze bod. Vzhledem k tomu, že Slavia nezaváhala na půdě Zlína, přezimuje Viktoria na prvním pouze s dvoubodovým náskokem. A jarní boj se stal zajímavějším. Dostavují se dokonce diskuze o tom, že tento boj bude mít dalšího účastníka. Ten však za rivaly stále zaostává.

Poslední titul je již zapadaný prachem

Poslední ligové prvenství Sparty se datuje do roku 2014, kde pod vedením Vítězslava Lavičky získali Letenští český double. Následující dění asi není třeba příliš připomínat. Pobyt ve stínu Plzně a Slavie, brzké konce v evropských pohárech a takřka neskutečná fluktuace na pozici hlavního trenéra v podstatě neumožňovaly jiný scénář. Jisté PR mnohdy předčilo dovednosti v manažerské kanceláři. I proto jsme viděli ve sparťanském podání až příliš často metodu pokus-omyl při rozšiřování týmové soupisky.

Začít můžeme u pozice trenéra. V konkurenční Slavii má stále neotřesitelnou pozici Jindřich Trpišovský. Během jeho působení v Edenu se šéf lavičky Sparty měnil sedmkrát. Přidávat další komentář asi není nutné. Pozici trenéra Sparty lze stále brát v české trenérské obci jako něco výjimečného, ale je třeba s ní také správně zacházet. Letenští až příliš často mluvili o nové a správné cestě. Vše umocňuje fakt, že z lavičky Plzně vše sleduje legendární sparťan Michal Bílek. Briana Priskeho lze vnímat jako trenéra s určitou vizí, ale její správná aplikace stále není zajištěna.

Nepovedené konfrontace s hlavními rivaly

Skepse se musí u sparťanských fanoušků musí dostavit již při pohledu na současnou ligovou tabulku. Na slávistického rivala ztrácí Sparta pět bodů a na vedoucí Plzeň dokonce sedm. Fanoušky jistě potěšilo vítězství na hřišti Plzně, ale odvrácenou tvář ligového podzimu ukazují například remízy v Teplicích či doma se Zlínem a především debakl na hřišti Slavie. Především toto zaváhání zahaluje srovnání s rivaly do husté mlhy. Najdeme vůbec nějaký argument přinášející Spartě naději pro ligové jaro?

Abychom byli spravedliví nesmíme zapomenout ani na zaváhání Slavie či Plzně. “Sešívaní” zahájili sezonu porážkou s Hradcem Králové a Viktoria naopak zakončila podzimní ligové dění již zmíněnou remízou s týmem z nedalekých Pardubic. Oba tyto soupeře přivítá na jaře Sparta v domácím prostředí. Přichází však otázka, zda dokáže Sparta tuto výhodu správně uchopit.

Reklama