Reklama
Loading...
Reklama

Je ti 130 let, ale vypadáš jako dívka v nejlepších letech. Máš tisícovky obdivovatelů, kteří jsou ochotni za tebou jezdit nejen po republice, ale i po celé Evropě. Ano, najdou se i takoví, kteří tě moc rádi nemají, ale i ti respektují tvoji sílu a dlouhověkost.

Ve svém životě jsi již prožila mnohé, ale nic tě nepoložilo. Už mladistvém věku jsi zde neměla konkurenci. Svůj první titul jsi získala v roce 1913 a od té doby jsi tento výkon ještě dvacetkrát zopakovala. V roce 1938 se ti pak povedlo vyhrát dokonce Středoevropský pohár.

Nezlomila tě ani válka a ani následný nucený přesun z Letné do Vršovic. Zvykla sis a díky tvé kráse jsi již brzy našla zalíbení mezi fandy v této čtvrti. Už to vypadalo, že tě zničí komunisté, kteří ti dali název Dynamo a vzali ti tvé krásné červenobílé barvy, ale ani to tě nezlomilo. Za pár let jsi tu opět hrdě stála pod názvem Slavia a v té nejkrásnější barevné kombinaci, kterou si jen člověk umí představit. Sice jsi tehdy nebyla nejlepší, ale pro mnohé ta nejstatečnější.

Ani komunisté tu nebyli navždy a ty ses po jejich pádu dostala opět na výsluní. Někteří tě nazývali věčně druhou nebo ubrečenou, ale ty jsi přesto věděla, že jsi ze všeho především věčná. Chvíli po svých 115. narozeninách jsi dostala krásný dárek – nový stadion, který ti všichni závidí. Za to, co jsi prožila, si jej rozhodně zasloužíš. Ani na novém stadionu jsi chvílemi neměla na růžích ustláno, ale poslední roky stárneš do krásy, kterou jezdí při vzájemných zápasech obdivovat soupeři z celé Evropy.

V tvých barvách kopaly legendy největší jako Košek, Puč, Plánička, Bican nebo Veselý. Všichni tě milovali a tvůj dres hrdě nosili. Vlastimil Kopecký v tvém dresu dokonce zemřel. Ač je trochu jiná doba, najdou se legendy další, které budou tvůj dres nosit stejně hrdě jako jejich předchůdci.

Ačkoliv je tvé datum narození přikryto stejnou záhadou jako u Guélora Kangy, já ti přeji již dnes. Připíjím na tvé zdraví. Ať si pořád stejně krásná a máš kolem sebe lidi, kteří tě budou milovat, protože my tu věčně nebudeme, ale ty tu budeš navždy.

Reklama