Reklama
Loading...
Reklama

Potom, čo Zlaté Moravce po odchode Jana Kociana oznámili, že jeho nástupcom bude Ivan Galád, reakcie fanúšikov boli rozporuplné. Nakoľko ako tréner vystriedal v našej lige veľké množstvo klubov, nemal v rámci fanúšikov veľkú dôveru. Fakty ale hovorili jasne v jeho prospech. Vo Fortuna Liga často dostal na starosť mužstvá, ktoré hrali o záchranu a bol v tejto práci úspešný. Aj Zlaté Moravce sa doteraz pohybovali na chvoste ligy, no po angažovaní Galáda, sú úplne iným mužstvom.


Zlaté Moravce pred príchodom slovenského trénera, mali na konte z 11 zápasov jediné víťazstvo. Je teda jasné, že boli na samom konci tabuľky. Hoci tréner Ján Kocian, nebol prepustený, ale odišiel zo zdravotných dôvodov, bolo jasné, že klub bude potrebovať niekoho na záchranné práce.

Ivan Galád má práve povesť lodivoda, ktorý dokáže pomôcť mužstvám, ktoré hrajú o záchranu. Zatiaľ viedol Moravce v štyroch zápasoch. Hoci tesná pohárová výhra s Považskou Bystricou až po predĺžení neznie úplne ideálne, v lige sa v troch zápasoch pod jeho taktovkou rozbehli na sériu bez prehry.

Hneď prvý zápas, priniesol dôležitú výhru so Skalicou. Práve Skalica je jedným z tímov, ktoré sa pohybujú v zóne zostupu. Aj preto to bol zápas tzv. o šesť bodov. Proti favorizovanej Dunajskej Strede, ktorej útok vedie Krstovič s výbornou formou to dlho vyzeralo na prehru. Aj za stavu 0:2 sa však ukázalo, že pod novým koučom má klub nový náboj.

Tím zo Žitného Ostrova zaskočili a zabezpečili si remízu 2:2, ktorú korunoval nádherným gólom Brenkuš. Aj v stretnutí s Mikulášom sa družina, ktorú vedie Galád ukázala vo výbornom svetle. Výhra 2:1 zabezpečila, že pohľad na tabuľky je pre priaznivcov oveľa krajší a séria troch zápasov bez porážky v rámci ligy napovedá lepšiu budúcnosť.

Galád v Nitre aj v Trenčíne ukázal, že vie pomôcť trápiacim sa mužstvám

Zachrániť prvý ligu pre klub v baráži je úspech sám o sebe. No dokázať to dva roky po sebe s dvoma celkami, to je skutočne nevídané. Presne takéto mal však Ivan Galád sezóny 2018/19 a 2019/20. V prvom prípade to vyzeralo, že Trenčín sa po dlhých rokoch rozlúči s najvyššou súťažou. Po prehre v prvom zápase o záchranu 0:2 s Popradom sa zdalo všetko stratené. V tom druhom však nasledovalo šokujúce víťazstvo 4:1 a Trenčín sa dokázal zachrániť.

O rok na to v sezóne, ktorú poznamenala pandémia. Nitra bola tiež na najlepšej ceste zostúpiť. Za normálnych okolností, by posledné miesto znamenalo zostup do druhej najvyššej súťaže. No sezóna bola kvôli prerušeniu pozmenená a Nitra tak zamierila do baráže. A hoci v inom celku, nasledovalo repete z minulého ročníka. Nitra v dvojzápase, kde ich viedol kto iný ako Galád, vyhrala 3:0 a najvyššiu súťaž, aspoň na ten rok zachránila.

Ak k týmto úspechom prirátame aj skvelé výsledky so slovenskou reprezentáciou do 21 rokov, kde mu postup zhatil len čudný výkon rozhodcov v play-off s Talianskom, je skutočne prekvapivé, aké negatívne reakcie mali slovenský fanúšikovia, keď zbadali nové meno manažéra Moraviec. Ivan Galád, však opäť ukazuje, že je skutočne kvalitným trénerom.

Reklama