Reklama
Loading...
Reklama
Foto: Žongl/Jindřich Jager
FOTO: Jindřich Jager/Žongl
Český fotbal

Lvíčata v kvalifikaci opět úspěšná! TOP 5 hráčů U21, kteří by mohli dostat šanci v A týmu

Česká reprezentace do 21 let znovu postoupila na evropský šampionát své věkové kategorie. Lvíčata ve skupině s Anglií, Slovinskem, Kosovem, Albánií a Moldavskem se ztrátou tří bodů na první Anglií a náskokem šesti bodů před třetím Slovinskem obsadila druhé místo, čímž se kvalifikovala do baráže. V té kvůli vítězství 1:2 na Islandu a domácí remíze 0:0 po dramatickém závěru uspěla.

Los už rozhodl i o soupeřích českého týmu ve skupině EURA 2023 do 21 let. Těmi tedy bude Anglie, Německo a Izrael. Úspěšný mládežnický výběr je předpokladem toho, že by se z něj několik hráčů mohlo propracovat až do reprezentačního A týmu. Dostat první šanci mezi nejlepšími fotbalisty Česka by někteří mohli ve dvou listopadových přípravných zápasech proti Faerským ostrovům a Turecku.

David Jurásek (SK Slavia Praha)

Zdroj fotografie: SK Slavia Praha, Martin Malý

Post levého obránce byl v reprezentaci dlouhodobě slabinou. V posledních zápasech se ukázal být solidní variantou na tuto pozici Václav Jemelka a případně Jaroslav Zelený. Ještě lepší možností by v budoucnu mohl být David Jurásek, který se prosazuje v kádru Slavie. Díky tomu sbírá na mezinárodní scéně zkušenosti nejen na mládežnické úrovni v národním týmu, ale i v evropských pohárech. Před příchodem do Mladé Boleslavi hrál levé křídlo, což mu může dávat výhodu v ofenzivní fázi hry a možnost alternace na více postech.

Jurásek prožívá raketový vzestup kariéry, jehož dalším milníkem by mohla být právě pozvánka do „áčka“ reprezentace. Ještě v sezoně 2020/21 nastupoval za druholigový Prostějov, odešel z Brna jako volný hráč. Poté mu ale stačila podzimní část ligy, aby v dresu Mladé Boleslavi zaujal tehdy ještě úřadujícího šampiona. V sešívaném dresu levý bek začal pravidelně nastupovat nečekaně rychle. V této sezoně už má na kontě celkově dvě branky a šest asistencí. Zapracovat by měl na rezervách v bránění, kvůli kterým se nedostal do zápasů s Panathinaikosem.

Michal Ševčík (Zbrojovka Brno)

Zdroj fotografie: Zbrojovka Brno, Petr Nečas

Michal Ševčík je dosud největším objevem probíhající sezony Fortuna ligy. Do nejvyšší soutěže vletěl třemi brankami v prvních třech zápasech. Momentálně už ale takovým uragánem není a trenér Richard Dostálek s jeho výkonností v poslední době není zcela spokojený. Například proti Spartě byl už o přestávce vystřídán. U dvacetiletého hráče ale nejde pět branek a dvě asistence v prvních 11 prvoligových startech hodnotit jinak než podtrženou jedničkou.

Pokud se sebevědomý mladík opět dostane do lepší formy, na což má do konce podzimu ještě šest zápasů, šanci na nominaci mít bude. Ve středu pole sice v reprezentaci panuje vysoká kvalita a konkurence, ale v případě, že by ve zbytku podzimní části navázal na povedený úvod sezony, mělo by se o něm minimálně uvažovat. Předpokládá se, že brněnský klenot v kádru Zbrojovky dlouho nezůstane a souboj o něj na přestupovém trhu svedou špičkové české kluby.

Matěj Kovář (AC Sparta Praha)

Zdroj fotografie: AC Sparta Praha

S pozicí gólmana si aktuálně Jaroslav Šilhavý starosti dělat nemusí. Dlouhodobou jedničkou je Tomáš Vaclík, kterému začíná konkurovat plzeňský Jindřich Staněk. O své místo se jako stabilní jednička bundesligových Brém opět hlásí Jiří Pavlenka. Jejich nástupcem by se pak mohl stát Matěj Kovář. Ten se při zranění Tomáše Vaclíka nabízí minimálně na pozici trojky, díky čemuž by získal zkušenost z prvního srazu reprezentačního A týmu.

Dvaadvacetiletý brankář byl klíčovým mužem lvíčat při postupu přes Island a jeho angažování se vyplácí i Spartě. V konkurenci dalších čtyř kvalitních gólmanů od svého příchodu odchytal všechny zápasy a okamžitě si získal důvěru trenérů. Jedná se o kmenového hráče Manchesteru United, ve kterém se už několikrát dostal do nominace i tréninku prvního týmu. V případě kvalitních výkonů na hostování v letenském klubu by v budoucnu v A týmu rudých ďáblů mohl dostat výraznější roli, ale prosadit se přes Davida de Geu bude pochopitelně složité.

Martin Vitík (AC Sparta Praha)

Zdroj fotografie: AC Sparta Praha

Pozice stoperů v reprezentaci nepatří k nejlépe obsazeným, což také dokumentuje povolání Ondřeje Kúdely z indonéské Persije Jakarta, kde už bývalý slávistický obránce pouze dohrává kariéru. Na EURU skvěle fungující stoperská dvojice ve složení Tomáš Kalas, Ondřej Čelůstka se nejspíš nenávratně rozpadla. Prvně jmenovaný se v sobotu poprvé od 5. března po zranění dostal do hry, Čelůstka se stále nachází na seznamu zraněných. Přestože trenéři moc na výběr nemají, tak by jistě bylo rozumnější v příštích zápasech místo povolání Kúdely dát šanci mladé naději.

Tou by mohl být Martin Vitík, který v základní sestavě A týmu Sparty debutoval v prosinci 2020, a to když v posledním utkání základní skupiny Evropské ligy proti AC Milán pomohl k porážce se ctí 0:1. Na začátku roku 2021 už dostal i šanci v lize. Natrvalo se zatím do základní sestavy Sparty neprosadil, kvůli menší vytíženosti v A týmu ale herní praxi získává v druholigové rezervě. V posledních dvou utkáních poprvé v této sezoně odehrát plnou porci minut za sparťanský A tým. Ze sparťanů hrál baráž s Islandem také Kryštof Daněk, kterému se skvěle povedl úvod angažmá na Letné, nebo v Hradci Králové úspěšně hostující pravý bek Adam Gabriel.

Tomáš Čvančara (AC Sparta Praha)

Zdroj fotografie: AC Sparta Praha

Kdyby se Jaroslav Šilhavý rozhodl využít dva listopadové přípravné zápasy ve velkém jako příležitost pro mladé, variantou do útoku by byli Tomáš Čvančara a Václav Sejk. Oba jsou kmenovými hráči Sparty, výkonnostně je dál Čvančara, který aspiruje na základní sestavu Letenských, zatímco o dva roky mladší Sejk se na svou roli teprve připravuje na hostování v Jablonci.

Zlom k horšímu v sezoně Čvančary ale může být červená karta po 28 minutách utkání s Hradcem Králové. Tím se 190 cm vysoký útočník vykartoval na dva duely a dařit se začalo Janu Kuchtovi, kterému více svědčí hra na jednoho útočníka. Pravděpodobnější, než místo v základní sestavě tak je pro něj v nejbližší době role žolíka.

Reklama