Reklama
Loading...
Reklama

Když v létě 2020 oznamovala Slavia další posilu, jen málokterý fanoušek sešívaných výrazně zbystřil. Příchod jedenadvacetiletého kluka z Karviné, jemuž se do té doby příliš nevěnovala ani média, byl brán spíše s despektem. Během dvou let v červenobílých barvách se ovšem tento hráč dokázal vypracovat v jednu z klíčových opor sešívaného celku, což opět potvrdilo nedělní utkání s Mladou Boleslaví.

Ondřej Lingr sice začínal s fotbalem v Havířově, ale již v devíti letech zamířil hrát do nedaleké Karviné. V dorosteneckých letech byl oporou mládeže MFK, přičemž se začal objevovat i v mládežnických reprezentacích. Poslední rok dorosteneckého věku potom Lingr hostoval v ostravském Baníku, odkud se však brzy vrátil zpět do Karviné, kde se postupně vypracoval v klíčového hráče prvního týmu. Po sezoně, v níž vstřelil sedm ligových branek, si jej v létě 2020 vyhlédla Slavia. Ta o hráče musela svést tuhou bitvu právě s Baníkem, kde jeho nepříchod brali hodně nelibě. Jak čas ukázal, Lingrova volba byla správná.

Lingr není ani nejrychlejší, ani nejtechničtější a ani nejdůraznější hráč Slavie. Má ovšem určitý X faktor, který jinak sešívaným v kádru víceméně chybí. Umí střílet branky, a to nejen do sítě Pardubic či Teplic, ale i v důležitých zápasech. Loňské dvě trefy proti Plzni nebo klíčový gól na Slovácku jsou toho čirým důkazem.

V čem je Lingr platný?

V uplynulé sezoně se Lingrova ligová střelecká bilance zastavila na čtrnácti brankách, na něž potřeboval 1824 minut a pral se až do posledního kola o korunu krále střelců. Letos pak na tuto bilanci zdárně navazuje, když se trefil už čtyřikrát. Pro záložníka jsou to až úchvatná čísla. Odchovanec Karviné má při střílení branek obrovskou výhodu ve skvělém výběru místa a vynikajícím prvním doteku s míčem. Vybírá si ovšem všechny možné varianty zakončení. Mimo téměř neomylné zakončení uvnitř vápna má také vynikající střelu z dálky a vzhledem k malému vzrůstu i překvapivě dobrou „útočnou hlavu“.

Střelba branek však není jedinou věcí, kvůli níž je Lingr pro Slavii nesmírně cenný. Pokud se podíváte na utkání Slavie s Boleslaví a najdete souboj, který Lingr vypustil, objednám vám lahev pravého šampaňského. Žádný takový tam totiž nebyl. Jako obvykle. I kvůli této skutečnosti jej trenér Trpišovský využíval ihned po příchodu do Edenu a nebál se jej nasadit ani do těžkých zápasů. Lingr mu svou prací pro tým důvěru poté bohatě splácel a díky této důvěře se navíc zlepšuje i v dovednostech, které dříve nebyly úplně jeho silnou stránkou.

Od začátku Lingrova působení ve Slavii jej trochu brzdí slabší kombinační dovednosti. Ale když se podíváme podrobně na jeho hru, tak i v tomto směru už začíná být vyzrálejší a mnohem méně zbrklý. Pokud i tuto herní činnost dovede posunout na špičkovou úroveň, může být Lingr nejen oporou Slavie, ale také klíčovým stavebním článkem reprezentace.

Reklama