Reklama
Loading...
Reklama
FOTO: Martin Malý/SK Slavia Praha
Sešívaný Michal, Český fotbal

Sešívaný Michal: S čím vyrukuje Slavia na Spartu?

Trenér Jindřich Trpišovský je poměrně známý svým rotováním sestavy a nejeden přiznivec sešívaných si už dnes klade otázku, co vymyslí na derby. Stejnou otázku jsem si položil i já a zkusil jsem rozebrat, jak by zhruba mohla sestava na největší zápas v Česku vypadat.

Slavii se v neděli po sérií tří porážek podařilo udělat důležitý krok k posílení psychiky, když i v deseti lidech zcela zaslouženě porazila Mladou Boleslav. Hlavně vyloučení Oscara vyvolalo řadu kontroverzí. Pro slávisty je však důležité, že je ani gól a červená nepoložily, a hlavně takticky zvládli zápas bravurně. V derby se však bude hrát 11 na 11 a půjde o úplně jiný zápas.

U trenéra Trpišovského jsme si již zvykli, že na větší zápasy si připraví nějaké překvapení, ať už jde o personální obsazení sestavy nebo rozestavení. Stačí vzpomenout na „diamant“ na Interu nebo trio stoperů proti Rakówu. Ne vždy se však tato překvapení povedou, viz Eduardův zkrat v Plzni. Buď jak buď, můžeme si být téměř jisti, že nějakou kulišárnu se pokusí vymyslet i na Spartu.

Taktika

Sešívaným poslední dobou úplně nešly zápasy, kde měli dobývat zabedněnou obranu soupeře. Dá se proto očekávat, že trenéři Slavie můžou Spartu trochu kontrolovaně pustit do hry a snažit se vyrážet do rychlých brejků. Zápasy proti Liberci nebo Hradci navíc ukázaly, jak velký problém má Sparta s přepínáním z útoku do obrany. Právě tohle by mohla být pro Slavii jistá cesta. Sparta se stejně jako Slavia snaží kombinovat už od stoperů, což s sebou u obou týmů nese velké množství chyb. Záměrem Trpišovského by proto mohlo být tuto hru Spartě rozbourat a stavět spíše na ziscích míče a rychlých útocích. Jestli Trpišovského Slavia v něčem vyniká, tak je to právě často úplná destrukce hry soupeře, navíc proti Spartě se to úplně vybízí. Vzhledem k oběma výše zmíněným faktům se dá předpokládat, že Slavia vsadí na ofenzivnějších pozicích na to nejběhavější a nejrychlejší, co má v současné době v kádru.

Rozestavení

Sešívaní v posledních zápasech několikrát využili rozestavení se třemi stopery, přičemž vepředu oscilovali mezi hrou na jednoho nebo dva útočníky. Častěji však hráli konzervativnější 4-5-1 a něco mi říká, že tohle rozestavení zvolí i na Spartu. Otazníkem pak je i to, zda se ve středu objeví spíš tři vedle sebe hrající borci, nebo bude hrát někdo „podhrot“.

Brankář

Zde se zdá celkem jisté, že na pozici gólmana nastoupí Ondřej Kolář. Mandous je mimo hru a nedá se předpokládat jeho podzimní návrat mezi tyče. V zápase s Mladou Boleslaví to byl zase Kolář, kterého známe. Slavia by navíc proti Spartě mohla využít jeho výborné rozehrávky. Fanouškům z Vršovic tak nezbývá než doufat, že jejich gólman nepředvede zase nějakou „Kolářovinu“.

Ondřej Kolář po vítězném zápase s Mladou Boleslaví. / Zdroj fotografie: Martin Malý/SK Slavia Praha

Obrana

Nasazení Oscara na pozici stopera se proti Mladé Boleslavi ukázalo jako chyba. Dá se předpokládat, že v derby naskočí stoperské duo Ousou – Kačaraba. Oba se sice poměrně často nevyvarují chyb, ale zároveň je to pořád to nejkvalitnější, co Slavia na tuto pozici má. Je možné, že se třeba na derby vrátí Holeš, ale jinak si myslím, že na stoperu není moc čas na experimentování. Ostatně bodů už to Slavii stálo dost.

Kraje obrany mohou vzbuzovat lehké otazníky. Jurásek by měl být jistý, ale zase by byla škoda nenasadit Oscara, který zahrál výborně v Kluži, navíc proti kvalitním soupeřům umí. Na druhou stranu je to univerzál a může se objevit i na některé z pozic v záloze. Otázkou je i post pravého beka. Ten má pod patronátem Douděra, ale v derby může trenér vsadit na zkušenosti a postavit do boje ošlehaného Masopusta. Jako poměrně pravděpodobná se mi pak jeví i varianta, že nastoupí před sebou a budou se v průběhu zápasu prolínat.

Záloha

Jak bylo již výše zmíněno, dá se očekávat, že Slavia vsadí hlavně na běžecky zdatné hráče. Tím pádem je téměř jisté, že v sestavě nebude místo pro Ewertona, který má navíc do formy daleko. Téměř jistým se naopak zdá nasazení Lingra a Olayinky. Oba jsou skvělí při presování, oba umí dát gól, jsou slušní ve vzduchu a mají zkušenosti s těžkými zápasy. Hodně bych se divil, kdyby o těchto dvou jménech trenér Trpišovský vůbec přemýšlel. Zbytek už je hodně s otazníkem. Usor šel od začátku podzimu dost dolů, a i vzhledem ke ztrátám míče by bylo jeho nasazení spíše překvapením. Dá se proto spíše očekávat, že Slavia využije na kraji spíše některého z hráčů, kteří jinak naskakují spíše z obrany.

Ondřej Lingr slaví gól do sítě Mladé Boleslavi. Prosadí se i v derby? / Zdroj fotografie: Martin Malý/SK Slavia Praha

Kdo ale bude hrát pod nimi? Pokud Trpišovský nevsadí na hru se třemi pivoty, což by mnoho sešívaných fanoušků neslo značně nelibě, tak se zde objevuje poměrně dost variant. Velkou otázkou je zdraví Ševčíka, Holeše i Provoda. Pokud se některý z nich uzdraví, je pravděpodobné, že nebude chybět v základní sestavě. Hlavně Ševčík a Holeš by ke zklidnění hry ve středu pole výrazně přispěli. Horší to pro slávisty bude, pokud do tohoto reprezentačního triumvirátu nebudou moci sáhnout. Může to mít fatální následky hlavně pro zakládání rychlých útoků, v němž zbylí středoví záložníci nejsou ani zdaleka tak silní. K dispozici pak zbývají Tiéhi, Hromada, Traoré a jako reálná varianta se jeví i varianta s Oscarem, jenž by si měl trest za červenou odstát v poháru. Zajímavou variantou by rozhodně mohl být důrazný Hromada, který by sparťanským středákům chutnal asi nejméně.

Útok

Ne jednoho slávistu zaujal v posledním utkání Václav Jurečka a právě on se zdá v tuto chvíli být poměrně logickou volbou pro derby. Je důrazný, běhavý, umí dát branku a spoluhráčům by vytvořil patřičný servis. Tecl šel přece jen po skvělém začátku sezony trochu dolů a Sor se zatím hledá. Právě Sor by ovšem při příznivém vývoji zápasu mohl být velmi zajímavou alternativou na střídání. V základu se však dá očekávat někdo, kdo bude svým pohybem dostávat riskující sparťanské stopery více pod tlak, což nejlépe splňuje právě Jurečka.

Můj tip na sestavu: Kolář – Masopust, Ousou, Kačaraba, Jurásek – Douděra, Hromada, Ševčík, Lingr, Olayinka – Jurečka.

Na závěr vyslovuji skromné přání, aby z utkání opět neudělali rozhodčí bramboračku, protože to se jim letos daří až nebývale často.

Reklama