Reklama
Loading...
Reklama

To bylo radosti na kopci letenském. Sparta se po bodíkově chudé šňůře pochlapila a zdolala Hradec Králové. Ten přijel do Prahy jak známo už bez Vlkanovy (který v důsledku TR10 také zajímal, ale nějak si na Letné nepospíšili s nabídkou), ovšem že by to bylo na jeho hře znát, to se tedy nechte houpat. Spartě trnulo, bylo jí ouvej, hrála dokonce v oslabení, ale nakonec se tři bodíky (zlaté podotýkám) připisují na sparťanské konto. Má cenu psát, že výkon borců v rudém dresu měl do předsezónních slibů hodně sakra daleko? Nemá…..kluci přece ukázali mentální sílu. To by mělo prozatím stačit.

Jak zápas s „povlkanovským“ Hradcem hrůzně začal, tak se na konci tančil kankán v rudých barvách. Objímalo se, plácalo po zádech, plkalo se o silném charakteru, co něco zlomil, nedal se a nebrečel. Na výsledkové tabuli svítila domácím dvojka, hostům jednička, Kuchta dával jeden rozhovor za druhým, kapitán Krejčí (ten mladší, co jste ho dlouho neviděli) mluvil do mikrofónů o fakt silném týmu a bezva partě co hory přenáší. A fanouškova duše to všechno rychle splachovala litry piva, aby ji náhodou nenapadlo pídit se po charakteru sparťanského výkonu.

Pokud se po něm chcete pídit po víkendové kocovině, doporučil bych nic neřešit, nepřepínat a záznam ze soboty si raději znovu nepouštět. Nechte to tak, jak to je. Sparta má tři body, další neprohru, nikdo se nezranil a vysmívaný „kreativní“ brankář Kovář ukázal, že se v Anglii lecčemus přiučil. A už vůbec se neptejte kapitána Krejčího na to, jestli balón před rozhoddující Kuchtovou brankou tečoval, či ne. I několikrát za sebou se dozvíte zcela opačný názor, než si z televizních záběrů mohl udělat každý, kdo nenosí slepeckou hůl a černé brýle.

Pokud jste však masochisty, prosím. Pak vězte, že jen hradecká dřevatost v koncovce (konkrétně borec Kubala, který se několikrát díval Kovářovi do očí) nerozhodla zápas už v prvním poločase. Mohlo to být minimálně 3:0 pro Votroky a už by asi nebylo o co hrát. Tedy připočteme-li k tomu i vyloučení Čvančary, který si neodpustil svůj občasný blikanec vpravdě řepkovský. Pouze jednogólový náskok Hradce v poločase tak byl pro letenské dar z nebes, za který jistě padlo pod rukama řezníků z Letné několik obětin.

Sparta to však ani v lehkém podstavu nezabalila. Ono se totiž hrálo o víc, než jen o ty tři mizerné body (body mizerné, protože mizerný výkon). V případě další ztráty by letenští hlavouni mohli mluvit leda tak o počasí, ale ne o titulu. O ztrátě jakékoliv prestiže ani nemluvě. Takhle mohou mít v letenských kancelářích ještě vlhké sny o příčce nejvyšší. Podívám-li se však na tato vroucí přání právě optikou zápasu s Hradcem, pak si myslím, že na Letné mohou soutěž klidně dohrát s béčkem a nikdo si toho ani nevšimne.

Ale nehrálo se jen o poslední vyškrábané naděje na prvenství v lize. Z několika zdrojů se k novinářům doneslo, že v utajení, v převlečení za bandu amatérů, začalo letenské vedení vyjednávat s Vítěslavem Lavičkou o tom, coby kdyby. Ano čtete dobře! Sparťanské vedení údajně (můj zdroj to nebyl) oslovilo bývalého úspěšného trenéra „slušňáka“, zda by byl ochoten případně převzít Spartu. No nebyl, má všech pět pohromadě. A borci v rudém nakonec nějak ty tři „nutné“ body urvali, takže se na Letné koncepce v dohledné době měnit nebude (tak uvidíme po derby a po zápase s Plzní, jak neochvějné jsou postoje Čupra a spol).

Ty tři body byly totiž opravdu vyloženě urvané. Sparta se sice snažila, i v tom oslabení měla lehce navrch v držení míče a běhání kolem hradeckého vápna. Ale ke gólu to nevedlo. Holt na počet rovinek od jedné lajny ke druhé se fotbal (zatím) nehraje. A kdyby se hrál na umělecký dojem, pak by Sparta uzavírala ligovou tabulku.

Až chyby jiných přinesly letenským kýžené, vlastně tolik toužebné, vítězství. Při první brance se nedohodl brankář hostí s obranou a Sörensen mazaně hlavičkoval skoro do prázdné brány a vítěznou trefu dal Kuchta. Z ofsajdu. Ten viděli úplně všichni, jen ne ti povolaní. Jistě i tohle se stane, ale jsme v době „varové“, kde vyškolení rozhodčí u videa nemají nic jiného na práci, než se pořádně koukat na hru a retušovat přehmaty hlavního rozhodčího. K tomu mají techniku jako v Hollywoodu a celkem slušně placenou pracovní dobu. A přesto….

Přesto se hlavní rozhodčí Nehasil jde zeptat sparťanského kapitána, pro mnohé novou letenskou modlu, Ládi Krejčího, zda balón tečoval a vystavil tak Kuchtu do postavení mimo hru. Zeptal se pro jistotu dvakrát a pokaždé uslyšel: na mou duši, na psí uši , na kočicí svědomí, pane rozhodčí ne, míč jsem rozhodně nehrál. Doufám jen, že Krejčímu potom průkazný záběr ukázali a že se hanbou propadl do Západního Německa (asi do Schalke, tam by mu to mohlo jít).

Ještě předtím se Kuchta svou etudou na nohu, skok plavmo a ulehnutí v hradeckém vápně, snažil vymodlit si na rozhodčím penaltu. Ten však jeho hereckou vložku neocenil a nechal ve hře pokračovat. Měl ji však ocenit, za žluťáska. Že tak neudělal, mu na renomé nadějného pískálka nepřidá. Už teď se mu prý lidé posmívají a posílají poštou slepecké hole. A Štěrba (videorozhodčí, slepý jako patrona) je v podezření, že chtěl Hradec odrbat. Nebo pomoci Spartě (v době drahých energií dobrý počin… viz energetický holding Daniela Křetínského).

Sparta tedy fanouškovo srdce moc nepotěšila. Vyhrála gólem z jasného ofsajdu, výkon opět nic moc (až se člověk musí ptát, co dělali na Letné v repre přestávce), Hradec byl daleko nebezpečnější (děkujeme pane Kubala) a letenský kapitán je drzý lhář. A to se blíží derby… V té souvislosti mě napadá jedna hláška z nejmenované české komedie: „Abych z vás neudělal nezaměstnaného.“ Už jsem ji někde použil v souvislosti s Brianem Priskem a jeho dosavadní prací na Letné. Bylo to myšleno v nadsázce. A vidíte, na Letné se toho chytili.

Tak snad bude líp. Podobný slogan však u nedávných senátních voleb zkrachoval. Tak věřme! Mějte fanfárově a nezapomeňte: takhle to vidím já!

Reklama