Reklama
Loading...
Reklama

Udržet se v elitní skupině Ligy národů se české reprezentaci i přes nadějný úvod bohužel nepodařilo. Stěžejní cíl ale přijde na řadu příští rok. Tím bude postup na EURO 2024, které se odehraje v sousedním Německu. V případě účasti Česka na šampionátu se tak dají očekávat velké davy českých příznivců, které budou na svátek fotbalu proudit za nezapomenutelnými zážitky. O šanci na postup hodně napoví už los kvalifikace, který proběhne v neděli od 18 hodin ve Frankfurtu. Samotná kvalifikace odstartuje příští rok v březnu a skončí v listopadu.

Český národní tým porážkou ve Švýcarsku přišel nejen o elitní skupinu Ligy národů, ale i o pozici v prvním koši při losu kvalifikace o příští EURO. I druhý ale dává solidní vyhlídky na skupinu, ve které by čeští reprezentanti mohli být favoritem na postup. Česko se zaručeně vyhne gigantům Anglii a Francii. Jistě nepotká například ani Wales, který český tým předčil v kvalifikaci o Mistrovství světa. Narazit nemůže ani na silné Srbsko s dvojici gólových zabijáků Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović nebo Skotsko, se kterým má z nedávné minulosti bohaté zkušenosti.

První koš je nabitý top týmy jako Španělsko, Portugalsko nebo Belgie. Je v něm ale například I Maďarsko, které ve skupině s Itálii, Německem a Anglií hrálo až do posledního kola o postup do finálové skupiny Ligy národů. I přes vyřazení Maďaři zazářili i v podobně těžké skupině na EURU. Maďarská reprezentace nepochybně je na vzestupu, přesto by se jednalo o hratelnějšího soupeře než je například Itálie či jiné špičkové týmy. Jako přijatelnou variantu by se dalo označit i Polsko, Švýcarsko, případně Chorvatsko nebo v krajním případě Nizozemsko, na které z minulosti máme příjemné vzpomínky.

Nejzásadnější nejspíš bude soupeř ze třetího výkonnostního koše. Z toho by totiž měl vzejít největší konkurent v boji o první dvě postupová místa. Jako největší hrozby se v tomto koši jeví nejvýš nasazená Ukrajina, Norsko s nezastavitelným super střelcem Erlingem Haalandem či český přemožitel z baráže o MS Švédsko, jehož forma v poslední době šla hodně dolů. Kvalitu ale má stále velkou. Island se po pohádkových časech se čtvrtfinále EURA a účastí na MS momentálně trápí a i ostatní týmy jako Irsko, Černá Hora nebo Albánie představují výrazně schůdnější varianty než výše zmíněná trojice.

Jeden velký strašák číhá i ve čtvrtém koši. Tím je Turecko, které se překvapivě při losu nachází ve velmi nevýhodné pozici. Turkům sice nevyšlo EURO, na kterém nezískali ani bod. Z boje o MS ale vypadli až v baráži s Portugalskem a poté se suverénně vrátili do skupiny B Ligy národů. Málokdo by rád narazil i na Řecko, jehož přízrak od EURA 2004 český fotbal stále pronásleduje. Přestože výsledky Gruzie, Lucemburska, Kazachstánu, Kosova či Severní Makedonie mají stoupající tendenci, tak by kvalita s týmy ze čtvrtého koše mimo Turecko a případně Řecko měla být jednoznačně na naší straně.

Až do pátého koše se v důsledku neúspěšného období propadlo Slovensko. Slováci jsou momentálně kvalitativně rozhodně níž než Češi. Potenciál na lepší časy ale soubor s Milanem Škriniarem, Stanislavem Lobotkou či Dávidem Hanckem rozhodně má. Přestože by se jednalo o atraktivní souboj a pro fanoušky blízký výjezd, tak by bylo nanejvýš žádoucí se našemu východnímu sousedovi vyhnout. Špatné zkušenosti z kvalifikace o MS 2018 má český tým se Severním Irskem. I to ale šlo výkonnostně dolů. Ostatní týmy z pátého koše by v konfrontaci s Českem byly jasnými outsidery.

V případě, že se Česko dostane do šestičlenné skupiny, měly by zápasy s týmem z šestého koše být pouze formalitou, ať už by jím byla Andorra, San Marino či Lichtenštejnsko. Klíčové tak při losu bude především vyhnout se ze třetího koše Ukrajině, Norsku, Švédsku a ze čtvrtého Turecku, případně Řecku a z pátého Slovensku. Pokud k tomu dojde, budeme velkým favoritem na umístění mezi prvními dvěma ve skupině a tím přímý postup na Mistrovství Evropy do Německa 2024.

Nejschůdnější varianta:                                                                

Maďarsko                                                                

Česko                                                                    

Arménie                                                                 

Faerské ostrovy                                                    

Malta                                                                      

San Marino

Skupina smrti: 

Portugalsko

Česko

Ukrajina

Turecko

Slovensko

Předběžné rozdělení do košů:

koš Ligy národů (pětičlenná skupina): Nizozemsko, Chorvatsko, Španělsko, Itálie

1. koš: Dánsko, Portugalsko, Belgie, Maďarsko, Švýcarsko, Polsko

2. koš: Francie, Rakousko, Česko, Anglie, Wales, Izrael, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Skotsko, Finsko

3. koš: Ukrajina, Island, Norsko, Slovinsko, Irsko, Albánie, Černá Hora, Rumunsko, Švédsko, Arménie

4. koš: Gruzie, Řecko, Turecko, Kazachstán, Lucembursko, Ázerbájdžán, Kosovo, Bulharsko, Faerské ostrovy, Severní Makedonie

5. koš: Slovensko, Severní Irsko, Kypr, Bělorusko, Litva, Gibraltar, Estonsko, Lotyšsko, Moldavsko, Malta

6. koš: Andorra, San Marino, Lichtenštejnsko

Reklama