Reklama
Loading...
Reklama

Slavia ve šlágru devátého kola Fortuna ligy a pro červenobílé zároveň v zápase podzimu podlehla Viktorii Plzeň 0:3. Hlavní příčinou vysoké prohry byla červená karta stopera Eduarda Santose hned v první minutě. Výsledek jde ale především za Jindřichem Trpišovským, jenž často chybujícího Santose nepochopitelně nasadil.

Do obrany se sahá, jen když je to nutné

Zatímco v posledních letech, které můžeme nazvat zlatou érou Slavie, se sešívaní pyšnili především dobře propracovanou defenzivou, letos se spoléhají na útok. Mají jednoznačně nejlepší ofenzivu ligy, v obraně to ale skřípe. Podobné je to v pohárech, ve čtvrtek Slavia porazila kosovské Ballkani 3:2.

Stopeři Taras Kačaraba s Aihamem Ousouem rozhodně neodehráli nejlepší zápas, Lukáš Provod či Christ Tiéhi byli každopádně o poznání horší. Přesto trenérský štáb do prostředku defenzivní linie před zápasem podzimu sáhl a vystřídal nikoli Kačarabu, ale stoperskou jedničku Ousoua.

Pro toto rozhodnutí se dal najít jeden důvod, ale skutečně pouze jeden. Santos v Plzni na jaře loňské sezóny působil, tudíž tamní hráče zná. Jinak ale hrály všechny faktory proti brazilskému obránci. Eduardo od začátku angažmá v červenobílém chybuje, působí přespříliš sebevědomě a hlavně se není schopen ze svých kiksů poučit. Od úvodního utkání s Panathinaikosem nehrál zápas, ve kterém by neudělal chybu vedoucí k velké šanci.

V Plzni opět. Běží první minuta, Jhon Mosquera musí zpracovat nepříjemně skákající míč, Santos kolumbijského křídelníka zná ze společného angažmá a přesto mu dá šanci spadnout. Navíc tuší, že jako poslední hráč může za zákrok vedle penalty dostat i červenou kartu. Nepochopitelné, neakceptovatelné a zastání a hovoření o týmové chybě ze strany Jindřicha Trpišovského v pozápasovém rozhovoru je čistý alibismus. Lukáš Masopust sice Mosquerův náběh nezachytil, Santos však tým poslal od druhé minuty do oslabení.

Fanoušci tušili již před zápasem

Tah Trpišovského s dvojicí Kačaraba, Santos nechápal krom týmu trenérů Slavie snad nikdo. Varianta Ousou se Santosem? Dobře, Santos zná Plzeň a Ousou je lídr, ale nasadit dva nejisté stopery vedle sebe, kteří spolu navíc z velkých zápasů hráli pouze na Slovácku (1:1), tomu nerozuměl nikdo.

V pozápasovém rozhovoru navíc Trpišovský neřekl nic o tom, že by Ousou na zápas nebyl stoprocentně zdravotně připravený, tudíž to bylo pravděpodobně taktické rozhodnutí. To ale vůbec nevyšlo. Slávističtí příznivci mohou jen s ironickým úsměvem vzpomínat na dva tři roky staré časy, kdy nové posily dostaly jednu dvě šance a pokud nepřesvědčily, na další minuty si klidně půl roku počkaly. Představte si Alexandru Balutu či Jana Matouška při pohledu na aktuální výkony Eduarda.

Reklama