Reklama
Loading...
Reklama

V následujícím ligovém kole bude nejvíce sledovaným duelem patrně střetnutí dvou prvních týmů tabulky Slavie Praha a Viktorie Plzeň. Může se jednat o velmi důležitou součást boje o mistrovský titul. Podobná pozornost se však může upnout také na jiný tradiční zápas velkých rivalů. Na Letné totiž vyzve domácí Sparta ostravský Baník a utkání v Praze může velice barvitě stanovit další očekávání těchto dvou týmů. Oba mají totiž zatím co napravovat. Kdo se tohoto úkolu zhostí lépe?

Prozatimní smutná realita

Sparta se momentálně nachází na čtvrtém místě tabulky, přičemž na její čelo ztrácí tým už šest bodů. Slova trenéra Priskeho o tom, že momentálně není čas na myšlenky na mistrovský titul se nyní potvrzují. Letenští se naposledy radovali z vítězství 20. srpna a od té doby si připsali jen čtyři remízy. Především ta poslední v Teplicích, kdy tým ztratil dvougólový náskok, byla důkazem toho, že herní pohodu bychom nyní v případě Sparty marně hledali. V případě další sparťanské bodové ztráty se před ní navíc mohou dostat týmy Brna, Hradce Králové či vršovických Bohemians. Boj o titul by najednou skutečně přestal být reálným tématem.

Baník Ostrava oslavil stoleté výročí od založení klubu domácím vítězstvím nad Pardubicemi, ale zároveň se jednalo teprve o druhé vítězství v tomto ligovém ročníku. S prázdnou odjel z Ostravy dále už pouze Zlín. Mluvíme tak o dvou posledních týmech tabulky nejvyšší soutěže. V případě ostravského týmu se může jednat skutečně o první zlomový zápas v rámci celé sezony, kde zatím Baník zůstává daleko za očekáváním. Vítězství by mohlo klub dostat do boje o evropské poháry, naopak v případě porážky by se v Ostravě mohl začít řešit boj o záchranu. 

Trenér pražské Sparty Brian Priske před víkendovým zápasem v Teplicích. Výkonu svých svěřenců po utkání asi příliš netleskal… / Zdroj fotografie: AC Sparta Praha

Týmy před sezonou měnily trenéry, těm se nedaří

Pokud bychom měli najít nějaký společný rys obou týmů, musíme zmínit velmi zajímavou trenérskou změnu před začátkem tohoto ročníku. Brian Priske se stal hlavním aktérem nového sparťanského pokusu se zahraničním trenérem, přičemž ten poslední s italskou příchutí patrně ještě teď sparťany straší. Dánský trenér nahradil na lavičce právě Pavla Vrbu, jenž se vrátil na rodnou ligovou hroudu právě do Baníku a pro fanoušky představoval jistou záruku toho, že se v Ostravě budou po delší době opět hrát evropské poháry. V obou případech však nacházíme velké rozpaky.

Baník zaznamenal na začátku sezony ztráty, které si normálně nedokázal představit ani v minulých letech a Pavel Vrba zmíněné představy fanoušků musel velmi rychle brzdit. Jeho pozice nejspíše pomalu přestává být neotřesitelnou. Brian Priske stále po zápasech nachází odvahu přijít ke sparťanskému kotli, ale tomu zjevně rychle dochází trpělivost. Kromě střetnutí dvou tradičních rivalů můžeme vidět také na dálku souboj dvou trenérů o svou budoucnost. Pozice v tabulce po příštím kole o ní skutečně může mnohé napovědět.

Reklama