Reklama
Loading...
Reklama
FOTO: vecernikpv.cz
Český fotbal

Nejférovější hráč na českých trávnicích? Šumbera už podruhé předvedl prvotřídní fair-play

Kdyby se volil nejférovější český profesionální fotbalista, velkým kandidátem na tento titul by jednoznačně byl Šimon Šumbera. Posila Prostějova, kde hostuje do konce podzimní části letošní sezony, svůj charakter prokázala během svého prvního startu za nový klub, když v zápase ve Vlašimi odvolala rozhodčím chybně odpískanou penaltu. Nebylo to poprvé, kdy se jednatřicetiletý záložník zachoval v duchu fair-play. Během angažmá v Třinci v sezoně 2017/18 se dokonce přiznal k ofsajdové teči, čímž odvolal vstřelený gól svého týmu.

Běžnější než odvolání vstřelené branky je situace, kdy se hráč přizná k teči, kvůli které jeho tým pouze přijde o míč. To je rovněž velmi chvályhodné. Činy, kdy hráč svým přiznáním přímo ovlivní skóre zápasu v neprospěch svého týmu jsou přece jen zcela jiný kalibr. V nejvyšší soutěži smysl pro maximální fair-play prokázal před téměř dvěma lety Michal Papadopulos. V zápase proti Zlínu tehdy přiznal, že míč šel na střelce v ofsajdu Dávida Gubu od něj a nikoliv od protihráče Petra Buchty. Tím bylo zneplatněno snížení na 1:2 v 73. minutě a skóre zápasu už se nezměnilo.

Dalším vyznavačem fair-play je nynější fotbalový expert Antonín Rosa. Ten se při svém posledním profesionálním angažmá v o záchranu bojující Jihlavě v sezoně 2016/17 přiznal k teči při inkasované brance. Sudí byl nejdřív toho názoru, že míč tečoval v ofsajdu stojící útočník Zlína Dame Diop. Po Rosově přiznání byla branka uznána a Vysočina Zlínu podlehla 1:3. Příběh má přesto šťastný konec. Jihlavský stoper obdržel cenu fair-play a jeho klub se stejným bodovým ziskem jako sestupující Hradec Králové uhájil prvoligovou příslušnost.

Šumbera fair-play zopakoval

Mezi další tyto morálně úctyhodné hráče patří Šimon Šumbera, který vyniká tím, že svůj fair-play počin předvedl už podruhé. Poprvé se poctivě zachoval během zápasu Třince proti Sokolovu jarní části sezony 2017/18. Třinečtí vedli 1:0 a dvougólový náskok mohli získat po trefě Reného Dediče. Šumbera ale po závaru zůstal ležet na brankové čáře a přestože se snažil uhnout, tak se o něj gólová střela otřela. Na otázku rozhodčího, zda se ho míč dotkl odpověděl popravdě a branka nemohla být kvůli ofsajdu uznána. Fotbalový bůh byl navíc v tomto případě slepý a Sokolov v 89. minutě srovnal na konečných 1:1.

Tentokrát sice Šumbera neodvolal gól, ale penaltu a tím velkou pravděpodobnost že by se jeho Prostějovu na hřišti Vlašimi podařilo vyrovnat na 1:1. Když se mu pod nohy skluzem vrhnul protihráč a byla odpískaná penalta, nestačil se hlavní rozhodčí Michael Kvítek divit. Zatímco obvykle čelí protestům až atakům ze strany hráčů, kteří se snaží rozhodnutí změnit ve prospěch svého týmu, tak Šumbera po odpískané penaltě okamžitě signalizoval, že faulován nebyl a vydal se za rozhodčím vysvětlit mu, že do pádu šel reflexivně, aby chránil své zdraví, soupeř navíc stihl stáhnout nohy a ke kontaktu ani nedošlo. Ve druhém poločase v deseti hrající Prostějov zápas proti do té doby bezbodové Vlašimi prohrál vysoko 6:1.

„Nikdo mi nic nevyčítal, trenér naopak uznal, že se o faul nejednalo. Jsem rád, že k tomu tak přistoupili. Vím, že to byla šance na 1:1, ale v konečném důsledku to nehrálo roli. Ve druhé lize sice VAR není, ale zápasy se natáčí a já bych mohl být zbytečně za hlupáka, kdyby bylo vidět, že k faulu nedošlo. Nemám to zapotřebí. Navíc mám doma dceru, které chci být vzorem. Nevím, zda někdy budu, ale minimálně se tak chci chovat. Navíc vypomáhám na tréninku žáků, od kterých očekávám podobné chování. Měli bychom spoléhat na vlastní síly a ne, že si nějak pomůžeme.“

Šimon Šumbera pro idnes.cz

Prostějovu se vstup do nové sezony nepovedl. Po sedmi odehraných zápasech má na kontě pouze šest bodů a nachází se na sestupové 15. příčce. Rozhodl se proto kádr okysličit a z Líšně přivést Šimona Šumberu. Ten je odchovancem Zlína, v jehož dresu se postupně propracovala do prvního mužstva. V týmu ševců působil do konce sezony 2012/13 a v následující se stal hráčem Brna. Po roce a půl v moravské metropoli následovalo stěhování do tehdy druholigového Znojma, kde v sezoně 2015/16 celkem vstřelil devět branek. I na jihu Moravy Šumbera strávil rok a půl, po kterém zamířil do Třince, který pro něj byl odrazem ze nejvyšší soutěže. Životní pro něj byla sezonu 2017/18, ve které se z pozice záložníka do statistik zapsal devíti brankami a pěti asistencemi.

Po dvou letech v nejvýchodnějším českém profesionálním klubu se vrátil do Zbrojovky. V zápase proti svému předchozímu klubu se blýskl dvěma góly a už po půl sezoně v Brně měl možnost postoupit do Fortuna ligy. V kontroverzní baráži proti Příbrami se to ještě nepovedlo. O rok později už se klubu z druhého největšího města povedlo díky nedohrané skupině o udržení z druhého místa přímo postoupit do nejvyšší soutěže. Ve Fortuna lize sezony 2020/21 Šumbera nastoupil do 16 zápasů, ve kterých odehrál 747 minut a sestup neodvrátil.

Další postup Zbrojovka oslavila už bez Šumbery. Ten odehrál první polovinu minulé sezony ve slovenské Senici a poprvé si vyzkoušel zahraniční angažmá. Za 18 zápasů si připsal tři branky a tři asistence. Z klubu zmítaného obrovskými finančními problémy, který nebyl schopný hráče platit a v důsledku toho pro další sezonu nezískal licenci pro první ani druhou ligu Šumbera odešel v zimní přestávce. Po sedmi letech se vrátil do Líšně, kde v minulosti ze Zbrojovky hostoval. Tehdy ještě menší brněnský klub hrál MSFL. V minulé sezoně mu těsně unikla baráž o nejvyšší soutěž a na nejvyšších příčkách se pohybuje i letos. V Prostějově Šumbera hraje stejně jako v Senici pod vedením trenéra Pavla Šustra a v prvních dvou zápasech za svůj nový klub odehrál plnou porci minut.

Reklama