Reklama
Loading...
Reklama

Fortuna liga má za sebou sice zatím pouhých osm kol, ale už začátek naznačil, které týmy mohou být neklidné a zamíchat se sestupovými vodami. My si tyto adepty v následujícím článku rozebereme tým po týmu.

Tabulku uzavírají v tuto chvíli tříbodové Pardubice. Na pozicích znamenající pád do skupiny o udržení jsou pak seřazeny týmy Zlína, Jablonce, Olomouce, Českých Budějovic a Teplic. A příznivce nepotěšil svými výkony ani ostravský Baník.

Pardubice

Asi nejvíce začali ztrácet nervy v Pardubicích, kde se poměrně nečekaně zbavili strůjce předloňských zázraků trenéra Krejčího. Po jeho odchodu se však tým dál bodově trápí a herně působí ještě hůř než za Krejčího působení. Před sezonou se v superlativech hovořilo o nových Brazilcích v týmu, ale jejich výkony jsou zatím rozčarováním. Za očekáváním pak zůstávají i Janošek nebo Hlavatý. Jedinou výhru si tým z města perníku připsal proti Liberci a ani zde nebyl rozhodně lepším týmem.

Týmu nefunguje ofenziva, chybí kreativita a často jej sráží obrovské chyby v obraně. Možná se začíná projevovat i absence domácího prostředí. Pardubičtí se sice mají v polovině sezony vrátit na vlastní stadion, ale nadšení z něj může být poznamenáno sestupovými starostmi. V boji o záchranu pak může týmu výrazně uškodit i malé množství zkušených hráčů v defenzivě. Ti, kteří si před sezonou vsadili na sestup Pardubic v kursu 6:1, si tak možná pomalu mnou ruce, protože „perníkáři“ jsou v tuto chvíli jasně největším adeptem na pád do druhé ligy.

Teplice

Jako den a noc jsou zatím výkony Jarošíkových svěřenců. Dokážou sebrat body po kvalitních výkonech jak Plzni tak Spartě, ale pak vše zahodí hrůznými výkony proti celkům ze spodku tabulky, kdy najednou hráči nejsou schopni odevzdat 120 procent svých sil. V Teplicích jsou od začátku sezony stížnosti, že nechodí diváci a hráčům se bez jejich podpory hraje špatně. Ale lze se fanouškovi divit? Při utkání Teplic se Zlínem musel nejeden divák závidět slepcům, že se na to nemuseli koukat. Špatné výsledky pak diváci odpustí mnohem více než hru, na kterou se vůbec nedá dívat. Navíc služby na stadionu jsou také poměrně tristní.

Hráčský kádr Teplic není prošpikován zrovna zkušenými jmény a rvát se o záchranu s hráči, kteří mají zkušenosti spíše o patro níž, může být poměrně problematická záležitost. A v neposlední řadě může týmu z Podkrušnohoří zlomit vaz dlouhodobě ne úplně silná práce v zákulisí, o níž se v kuloárech šušká. Alfou a omegou ale bude, jak se kouči povede dostat do týmu pravidelně stejně dávku bojovnosti jako proti silným týmům. Velkou pomocí pak můžou být i výkony Gninga, jehož výkonnost stoupá raketovým tempem.

Abdallah Gning zařídil dvěma góly remízu proti Spartě. Na obrázku je při střele před vyrovnávací brankou. / Zdroj fotografie: Karel Pešek/FK Teplice

Zlín

Nový sponzor Trinity měl přinést také posun do ještě klidnějších vod tabulky, než ve kterých Zlín loni hrával. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by tomu tak vskutku mělo být. Když už to po výborném výkonu na Spartě vypadalo na vzestup, tak tým doma selhal proti Brnu. Ševci mají sice na rozdíl od Teplic kádr prošpikován zkušenými mazáky v čele s Fillem a Procházkou, nicméně řada z nich má svůj zenit výkonnosti dávno za sebou. Ve městě pak dlouhodobě není podpora fanoušků taková, jak by si představovali. Zlín je přece jen spíše hokejové město a řada fandů se modlí, aby fotbalisté letos nenapodobili své kolegy na bruslích a nešli o patro níž.

Sigma Olomouc

Po výhře v Ostravě si mnozí fanoušci Olomouce mnuli ruce, že letos konečně jejich tým adeptem na první šestku. Následující zápasy však přinesly čtyři porážky v řadě. Od té doby se však přece jen Sigma výrazně zvedla a v posledním utkání padla po vyrovnaném průběhu s Plzní. Stejně jako loni může být pro olomoucké problémem, že sice dokážou odehrát skvělé partie se silnými týmy, ale pak jim dělá problém přehrát slabší soupeře. Nicméně, že by se nakonec měla Olomouc ponořit až do sestupové hry, to nyní předpokládá málokdo.

Jablonec

Už loni se tento tým velmi nečekaně namočil do záchranářských bojů, ale odvolání Rady a příchod Horejše měly přinést svěží vítr. Na ten však v Jablonci stále čekají. U Jablonce je však nutno podotknout, že oproti Zlínu nebo Teplicím se alespoň snaží o atraktivní fotbal, diváci zde však chodit nebudou ani kdyby hrál tým o titul. Obrovským problémem týmu je však až neuvěřitelně děravá obrana, již by měl alespoň částečně zlepšit belgický Malajsijec Dion Cools. Stejně jako u Olomouce se však dá čekat, že se v tabulce postupně budou sunout směrem vzhůru. Hlavně přesvědčivá výhra proti Hradci jistě nalije hráčům novou krev do žil.

Fotbalisté Jablonce slaví gól do sítě Hradce Králové. / Zdroj fotografie: Michal Vele/FK Jablonec

Baník Ostrava

Na tiskové konferenci před začátkem sezony zazněla slova o tom, že když Baník dobře chytne začátek, můžou se dít věci. Devět bodů z osmi utkání proti týmům ze spodních vod tabulky je obrovským zklamáním. Ještě větší zklamání snad panuje s předváděnou hrou Vrbových svěřenců. Od Baníku se dlouhodobě čeká více, než na co kádr ve skutečnosti má, což může na hráče házet ještě větší deku. S tím, že by se Ostrava měla namočit do sestupových vod se úplně nepočítá, ale hra zatím na sestupového adepta bezesporu vypadá.

Dynamo České Budějovice

Osm zápasů a stejný počet bodů. To vypadá na jednu stranu hrozivě. Na druhou stranu Budějovičtí mají to nejhorší za sebou a čekají je už jen samé relativně příjemné zápasy. Právě od jejich zvládnutí bude odvislé to, jestli se tým z jihu Čech vydá do středu tabulky nebo bude bojovat ve skupině o záchranu.

Pravděpodobnost posledního místa dle Michal Trávníčka:
Pardubice – 55 %
Teplice – 20 %
Zlín – 15 %
ostatní – 10 %

Liga se může samozřejmě zašmodrchat úplně jinak a adepty na sestup klidně mohou být Brno, Mladá Boleslav nebo Bohemians. My jako diváci si můžeme jen přát, aby se i týmy v těchto patrách tabulky snažily hrát atraktivní fotbal, který přiláká na tribuny další lidi.

Reklama