Reklama
Loading...
Reklama

Byly to nervy, které po losu málokdo očekával. Pohárový panic Raków Czestochowa držel ještě v 61. minutě odvetného utkání play-off Konferenční ligy se Slavií postup, následně další hodinu úspěšně táhl zápas do prodloužení, ve 120. minutě ale přeci jen postup Pražanů vystřelil Ivan Schranz. Fortuna aréna vybuchla radostí a není se čemu divit. Vždyť fanoušci si na pohárové čtvrtky zvykli, Slavia nebude chybět v Evropě už šestý rok v řadě. Co bylo během stodvacetiminutové bitvy k vidění?

Ševčík smyl chyby svou genialitou

Psal jsem to před zápasem, úspěch či neúspěch Slavie se bude odvíjet od výkonu Petra Ševčíka. Atletická postava, přehled o hře, dynamika, přesná rozehrávka na jakoukoli vzdálenost. Jindřich Trpišovský typologicky stejného hráče nemá a když Ševčík chybí, sešívaní se ve středu pole trápí. Ani u reprezentačního záložníka však není jistota, že když nastoupí, bude záloha fungovat. Naopak, má zápasy, kdy je na vystřídání o poločase. A přesně takový zápas hrál ve čtvrtek.

Ševčík kazil, na jeho poměry mu práce s balónem trvala příliš dlouho, několikrát si pomohl zbytečným dotekem navíc, ze kterého posléze plynula ztráta míče. Byl jeden z nejhorších, ne-li nejhorší na hřišti. Realizační tým ho přesto nevystřídal, což se po pár minutách ukázalo jako dobrý tah. V 61. minutě si na polovině hřiště elegantně zpracoval míč a z voleje ho poslal přes celou šířku hřiště do běhu Schranzovi. Slovenský univerzál chytře balón sklepl Mosesu Usorovi, jenž nedal gólmanu hostí šanci. Tímto se Ševčík vykoupil a opět pro jednou ukázal svou genialitu, kvůli které dostal přednost před Christem Tiéhim.

Schranz opět hrdinou

Důležitý gól vsítil proti Panathinaikosu, v play-off z pozice střídajícího hráče pomohl k oběma gólům. Schranzovi to v pohárech zatím pálí a Trpišovský si nyní dozajista mne ruce, že na pravého beka zatáhl Tomáše Holeše a slovenskému reprezentantovi nechal prostor na křídle. Další výborný atletický výkon a jen utvrzení v tom, že zatahovat Schranze na beka je nesmysl a hlavně škoda. Je to zabiják, který zároveň maká pro tým. V podstatě typ Peter Olayinka, akorát že Olayinkovi došel v posledním roce a půl střelecký prach, kvůli čemuž je Schranz aktuálně na křídlo použitelnější.

Skála Ousou

Hvězdou utkání je s ohledem na bilanci 1+1 Schranz, opomenout ale rozhodně nelze ani Aihama Ousoua. Nyní už lze říci lídr slávistické defenzivy byl ve vzduchu i na zemi bezchybný. Raków to často zkoušel nákopy na urostlého útočníka Sebastiana Musiolika a švédský stoper byl tím, kdo hlavou neustále míče odklízel pryč daleko od brány Aleše Mandouse. Eduardo Santos se postupně taktéž dostal do tempa, první hodinu hry však ve středu obrany uhrál v podstatě Ousou sám. Navíc pomáhal rozjíždět útočné akce, včetně úvodní branky Ševčíka. Ousou zraje jako víno a pro Slavii je nyní důležité ho udržet ještě alespoň sezónu. Alternativy nemá a už vůbec ne na takové úrovni.

Reklama