Reklama
Loading...
Reklama

Letní přestávka je za námi a již po prvních dvou ligových kolech je o zábavu postaráno. Příjemné fotbalové zážitky ovšem zastínily surové souboje. Pozornost se tak opět stáčí k rozhodčím a disciplinární komisi. Vzhledem k tomu, že fauly se dotýkaly obou pražských „S“, napětí ve fotbalovém světě by se dalo krájet a olej do ohně přilili i zástupci tuzemských médií.

Kuchta X Vliegen

První ligové kolo na Letné přineslo další smolnou premiéru pro nového trenéra Sparty Priskeho. Letenští padli s Libercem 2:1 a odeslali na sever Čech všechny tři body. Hořkou třešní na nešťastném představení Sparty bylo šlápnutí Jana Kuchty na hlavu brankáře Oliviera Vliegena.

Naštěstí si liberecký gólman neodnesl ze souboje s reprezentačním forvardem vážnější zranění. Je s podivem, že se takového zákroku dopustil právě bývalý slávistický útočník. Na jaře 2021 byl Kuchta ještě v červenobílém dresu u toho, když Kemar Roofe nevybíravým zákrokem na hlavu sestřelil Ondřeje Koláře. S takovou přímou zkušeností by se dalo očekávat, že si dá hráč na podobné přečiny pozor. Nestalo se. Polehčující okolností může být snad jen omluva belgickému brankáři v barvách Slovanu.

Disciplinární komise minulý týden zasedla nad případem Kuchta a ohodnotila jeho zákrok stopkou na pět zápasů, tedy na horní hranici možného trestu.

„Vyloučený hráč se dnešního zasedání osobně zúčastnil, a přestože se několikrát vyjádřil, že nešlo o úmysl, disciplinární komise se na dnešním zasedání shodla, že hráč Kuchta mohl střetu své nohy s hlavou brankáře Vliegena zabránit, žádným způsobem se o to však dle dostupných záběrů ani nepokusil.“

Předseda disciplinární komise Richard Baček vysvětluje výši Kuchtova trestu.

Cedidla X Ewerton

Minulý víkend proběhlo druhé ligové kolo a záře reflektorů zamířila tentokrát na druhý břeh Vltavy do Edenu. Domácí šli za kýženým tříbodovým ziskem, který jim ale zhořkl po zákroku Cedidly na Ewertona. Zlínský mladík v 59. minutě přejel brazilského šikulu, pro kterého zápas skončil a bude sešívaným na hřišti chybět nejméně měsíc.

Na celé věci je nejhorší fakt, že rozhodčí mladého obránce za nevybíravý zákrok potrestal jen žlutou kartou, a to navzdory přítomnosti VARu. Komise rozhodčích nelenila a označila rozhodnutí a postup sudích v Edenu za chybný. Videorozhodčímu Vítu Ondrášovi vystavila stopku až do zimní přestávky. Hlavní sudí Dalibor Černý si v nejvyšší soutěži nezapíská do konce září.

Soubojová liga

Dalo by se lakonicky konstatovat: dva zápasy, dva zákroky za hranou, viníci potrestáni, můžeme jít dál. Jenže ono to tak snadné není. První dvě ligová kola ukázala jen špičku ledovce. Obnažila největší slabinu naší nejvyšší soutěže. Není to totiž jen o těchto dvou zápasech, ale o celkovém způsobu hry v naší první lize.

Dokud totiž nebudou rozhodčí schopni nastavit přísnější metr na souboje a ochránit techničtější hráče, nikam se neposuneme. Dlouhodobě nejrůznější fotbaloví odborníci poukazují právě na nedostatek technicky zdatných hráčů u nás a tohle je jedna z příčin jejich absence. Můžeme se tak jen chlácholit tím, jak máme soubojovou soutěž. Při pohledu na fotbalově vyspělejší destinace je to ale jen takové Pyrrhovo vítězství.

Vraťme se ještě k aktuálnějšímu z faulů, kterým je zákrok Cedidly na Ewertona. Je jasné, že celá věc by zřejmě nebudila takovou pozornost, kdyby se nejednalo o hráče sešívaných. Navíc před důležitým kvalifikačním zápasem v Evropské konferenční lize.

Martin Cedidla se stal během chvilky obětí internetového honu na čarodějnice vedeného fanoušky červenobílých. Nemá ale smysl se zabývat příspěvky nejrůznějších individuí, které mají potřebu vylít si svou frustraci a negativitu někomu do zpráv přes internet. Bohužel s tím v dnešní době musí „počítat“ každý, kdo se pohybuje ve veřejném prostoru. Nelze se však divit, že mládežnickému reprezentantovi není tento druh pozornosti příjemný a na psychické pohodě mu nepřidal. Což ostatně vyplývá z rozhovoru, který hráč poskytl deníku Sport.

Kdo je obětí?

Rozhovor směřuje k psychické újmě mladého hráče, kterou způsobila nevyžádaná pozornost slávistických fanoušků. Prostřednictvím osobních otázek se vytváří dojem, že mladý obránce je v celém problému vlastně obětí. Na způsob vedení rozhovoru si dovolil poukázat i diskutující na twitteru a vysloužil si vstřícnou reakci od samotného vedoucího fotbalové sekce největšího sportovního deníku u nás.

Polínko přiloženo, oheň rozdmýchán. Není se co divit. Jistě, ve fotbale se stává, že se hráči zraní, ale tvrdit, že zraněný hráč není obětí? Dle této logiky Olivier Vliegen taky není obětí nevybíravého faulu Kuchty, ale tím nebohým je reprezentační útočník, kterému se liberecký brankář připletl do cesty.

Předně si musíme všichni ujasnit, jestli chceme vidět tvrdé souboje a zranění, nebo fotbalové finesy geniálních hráčů. Je tak otázkou, jak se do budoucna k celé věci postaví komise rozhodčích. Tíha odpovědnosti leží i na trenérských štábech jednotlivých týmů a koneckonců i na samotných hráčích. Odpovědnost však mají i fanoušci, kteří by měli dát najevo, že takový způsob hry se jim nelíbí, a to i svým vlastním hráčům. Je to tedy zbytečná hysterie nebo konečně otevíráme téma, které dlouho leželo stranou?

Reklama