Reklama
Loading...
Reklama

Už je to niekoľko rokov, čo ľudia v Košiciach zažili európske súťaže. Domáci fanúšikovia si na svoj vlastný klub v takejto pozícii zrejme ešte budú musieť počkať. Prechodný domov by však na ich štadióne mal nájsť ukrajinský klub SC Dnipro-1 Dnepropetrovsk. Ten vznikol len pred piatimi rokmi, pod svoju značku si vzal slávny FC Dnipro Dnepropetrovsk, ktorý zanikol v roku 2019.

Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete nemôžu ukrajinské kluby hrať európske súťaže na vlastnom štadióne. Nakoľko sa Košice nachádzajú blízko ukrajinských hraníc a majú novú arénu vyhovujúcu európskym protokolom, malo by sa jednať o ideálny prechodný domov.

Košice zrejme zažijú aj európsku skupinu

Košická futbalová aréna bude 18. augusta od 20.00 dejiskom súboja, ktorým Dnipro odštartuje tohtoročné účinkovanie v Európskej Lige. Súperom Dnepropetrovsku bude víťaz dvojzápasu 3. predkola medzi cyperským klubom AEK Larnaka a srbským Partizanom Belehrad. V prvom zápase zvíťazila Larnaka 2:1, odveta je na programe 11. augusta.

SC Dnipro-1 obsadil v uplynulej sezóne ukrajinskej ligy 3. miesto a priamo sa kvalifikoval do play off Európskej Ligy. V prípade neúspechu by o európsky futbal neprišli, nakoľko by išli priamo do skupiny Európskej Konferenčnej Ligy. Podľa ukrajinských médií by mohli byť Košice domovom pre SC Dnipro-1 aj v tejto fáze súťaže. Mestá od seba delí len niečo viac ako 1000 kilometrov a na východe Slovenska sa nachádza v slušnom obsadení aj ukrajinská menšina, ktorú by takéto zápasy mohli zaujímať.

Aj pre miestnych obyvateľov by sa mohlo jednať o skvelú príležitosť. Košice okúsili naposledy európsky futbal v sezóne 2013-2014, kedy sa tu predstavil český Slovan Liberec. Od tohto času mesto, ktoré si pamätá aj na skupinu Ligy Majstrov či zápasy v predkolách s takými klubmi, ako je AS Rím, márne čaká na takéto stretnutia. Nový štadión doteraz mohol hostiť len zápasy v domácej druhej lige. Nakoľko je toto zázemie vhodné aj na oveľa slávnejšie súťaže, je toto dobrá príležitosť, ako to zažiť. Hoci by bolo pre Košičanov príjemnejšie keby tieto zápasy hrali práve Košice, na to momentálne bude treba nie len štadión, ale aj výsledky.

Reklama