Reklama
Loading...
Reklama
Zdroj fotografie: FC Viktoria Plzeň
FOTO: FC Viktoria Plzeň
Český fotbal

Životní šance pro Dediče! Jaká bude jeho role mezi věhlasnějšími spoluhráči?

Viktoria Plzeň se nachází ve specifické situaci. Překvapivě vyhrála svůj šestý ligový titul a připravuje se na boj o postup do Ligy mistrů. Zároveň je ale v ekonomické krizi, v jejímž důsledku nutně potřebuje odměny od UEFA za postupy a body v evropských pohárech. Aby zvýšila své šance na co nejlepší výsledek na mezinárodní scéně, musí kádr doplnit a adekvátně nahradit Eduarda Santose s Jeanem-Davidem Beauguelem. Nezbývá ji nic jiného než se zaměřit na hráče, kteří jsou volní nebo za minimální cenu.

Kouzla Adolfa Šádka už v létě na západ Čech dovedla mnoho zajímavých hráčů. Patří mezi ně opora mezi tyčemi předchozí reprezentační U21 Martin Jedlička, na jaře v Teplicích famózní stoper Mohamed Tijani či šikovný Brazilec Cadu, který výrazně přispěl k záchraně Pardubic v nejvyšší soutěži. Důležité je i udržení Jana Sýkory, jehož hostování z Lechu Poznaň se změnilo v přestup. Po dalším úspěchu s Viktorií touží navrátilec Václav Pilař a o minuty na hřišti bude bojovat i Albánec Kristi Qose, kterého po letech v sestupující Karviné čeká opačný pól tabulky.

Z 14. klubu druhé ligy do týmu mistra

Ne všichni noví hráči Plzně ale aspirují na místo v základní sestavě. Mezi takové se řadí třiadvacetiletý stoper Filip Čihák, který je odchovancem Viktorie a vrátil se do ní po angažmá v Pardubicích. Zdravotní problémy konkurentů jeho šance na základní sestavu však přece jen zvyšují. Větší údiv vyvolalo půlroční hostování útočníka Reného Dediče z Třince. Slovenský hroťák totiž v srpnu oslaví už 29. narozeniny a skok ze 14. týmu minulé sezony druhé ligy do kádru mistra je obrovský. Nejvyšší soutěž si vyzkoušel v sezonách 2019/20 a 2020/21 v dresu Opavy. Kromě těchto dvou sezon je celou svou kariéru druholigovým hráčem. Jeho českým domovem se stal Třinec, do kterého přišel už v mládežnických letech. V rámci druhé ligy hrál pouze v podzimní části minulé sezony za Příbram.

Zdroj fotografie: FK Fotbal Třinec

Po dvouletém angažmá v Opavě a půlročním v Příbrami se do klubu z města hokeje a železáren vrátil. Na tři branky z podzimu v příbramském dresu navázal šesti góly v Třinci, na jaře měl bilanci půl gólu na zápas a prožil svou životní půlsezonu. Návrat do známého prostředí mu prospěl natolik, že se ve svých prvních osmi zápasech jara trefil pětkrát a držel Třinec nad sestupovými příčkami. Je ve hvězdách, zda by se nebýt jeho návratu svěřenci Martina Zbončáka momentálně připravovali na další sezonu ve druhé lize. Michala Bílka, který ve Viktorii praktikuje hru na vysoké věže, zaujal nejen touto bilancí, ale i výškou 193 cm, kvalitní hrou hlavou a důrazem v osobních soubojích.

Těžký úkol nahradit Beauguela

Nejnáročnějším úkolem pro Plzeň do nové sezony bude nahradit Jeana-Davida Beauguela, který se i přes prosby fanoušků rozhodl odejít za penězi do saúdskoarabského Al Wehda. Velkou důvěru trenérů bude pravděpodobně mít Tomáš Chorý, který svým důrazem platí na soupeřovy obrany a se spoluhráči je nejlépe sehraný. Největším jménem z útočníků Plzně je pětinásobný reprezentant Jan Kliment. Ten ale po sestupu s Wislou Krakow a vstřelení pouhých dvou branek v minulé sezoně není v ideální pohodě. V Česku se bude snažit kariéru opět nakopnout, jako se mu to povedlo v sezoně 2020/21 ve Slovácku. Vykročil k tomu třemi góly v přípravných zápasech.

Nadějí spíše do budoucna je jednadvacetiletý Matej Trusa, kterého Plzeň získala v únoru letošního roku ze slovenských Michalovců. Jako střídající hráč však své uplatnění jistě může najít už nyní. V přípravných zápasech si připsal jednu branku. Na různých ofenzivních pozicích včetně útočníka může hrát navrátilec z hostování v Českých Budějovicích Ondřej Mihálik. Ten se se čtyřmi vstřelenými brankami spolu s Tomášem Chorým stal nejlepším střelcem Plzně v přípravě a ukazuje, že je odhodlaný o místo v Plzni zabojovat.

„René Dedič je typem útočníka, kterého jsme hledali. Je vysoký, důrazný, má ligové zkušenosti a dokáže se rychle adaptovat na nové prostředí. Jsme rádi, že se nám podařilo jeho příchod realizovat a přejeme mu, aby se mu u nás dařilo.“

Nový sportovní ředitel Viktorie Daniel Kolář pro klubový web o příchodu Dediče

Dedičova úloha? Žolík na poslední minuty

A jaká bude úloha Dediče? Viktoria ho přivedla především za účelem rozšíření kádru. Ostatní útočníci do sezony vstupují v lepší pozici. Jeho příchod se tak může jevit jako zbytečnost, Západočeši tímto tahem ale nemají co ztratit. Na půl roku získali hráče, který by na pozici útočníka tři až čtyři měl stačit. Typově se hodí jako alternativa za Tomáše Chorého a v případě, že by o jeho služby Plzeň neměla zájem, se hostování v přestup nepromění a zůstane u půlroční spolupráce. Do hry by se mohl dostat především v závěru zápasů, kdy Viktoria bude potřebovat vstřelit branku, dostane se do tlaku a bude do pokutového území sypat jeden centr za druhým.

V minulé sezoně se Michal Bílek obešel víceméně pouze s dvojicí útočníků Jean-David Beauguel, Tomáš Chorý. Letos by ale situace měla být jiná. Předpokládá se, že minimálně jednoho soupeře ze tří Plzeň v předkolech zdolá a po třech letech si konečně opět zahraje základní skupinu evropského poháru. Nabitější program svádí k větší rotaci sestavou a zvyšuje riziko zranění. Své uplatnění by tak mohl najít i Dedič, jehož příběh může být motivací pro ostatní hráče, kteří vidí, že i v pokročilém fotbalovém věku je možné se dostat z druhé ligy až do kádru mistra.

Reklama