Reklama
Loading...
Reklama

Poslední ligová sezona přinesla jednu nečekanou změnu. Jablonec byl v posledních letech zvyklý na pohárové bitvy a největší optimisté mluvili dokonce o tom, že tým promluví do hry o mistrovský titul. Pod možná nejúspěšnější érou klubové historie je podepsán především někdejší hráč pražské Dukly a kouč české reprezentace Petr Rada. Jenže loni se dostavila nepříjemná kocovina, klub bojoval o záchranu a v následujícím ročníku bude severočeský tým sledovat pohárové bitvy jen v televizi. Zároveň ale probíhají zajímavé změny.

V posledním ročníku skončil totiž tým na dvanáctém místě ligové tabulky, což znamenalo pro úspěšného trenéra velmi smutné loučení. To proběhlo rovněž u některých někdejších opor a Jablonec podle všeho pocítil nutnost generační výměny. Fanoušci možná i se shovívavým úsměvem vzpomínali na sen jednoho z největších českých fotbalových šíbrů Miroslava Pelty o tom, jak ve spolupráci s trenérským štábem vybuduje severočeské „Galacticos”. Nyní však bude klub pod vedením trenéra Davida Horejše podle všeho začínat od píky. 

Smlouva totiž vypršela záložníku Václavu Pilařovi. Ten strávil v Jablonci dva roky a lze je považovat za povedené. Po příchodu ze Sigmy Olomouc si hráč se zkušenostmi z německé Bundesligy opět zahrál v evropských pohárech. Volání ze západu Čech však bylo podle všeho silnější než snaha Jablonce o prodloužení smlouvy. Své umění může ještě jednou ukázat v Plzni, kde slavil dva mistrovské tituly a zahrál si Ligu mistrů. 

Ze severu Čech zmizel i reprezentant Zelený. / Zdroj: FK Jablonec

Mnohem peprnější přestup proběhl v podání Jaroslava Zeleného. Ten byl totiž dříve spjatý s pražskou Slavií, kde stejně jako Václav Pilař v Plzni oslavil dva mistrovské tituly a zahrál si Ligu mistrů. Do základní sestavy se však trvale neprosadil a hostování v Jablonci přetavené později v přestup představovalo velmi příjemné vysvobození. Do svých služeb ho však nyní povolal největší slávistický rival z Letné a Jaroslav Zelený má za úkol poslat „sešívaným” důrazný a nepříjemný vzkaz.

V Jablonci se však také koná jeden zajímavý comeback. Na sever Čech se totiž vrací černohorský útočník Vladimir Jovovič. Po ročním působení v týmu Sutjeska Nikšič podepsal opět smlouvu v Jablonci a tamní příznivci doufají, že uvidí stejného Vladimira Jovoviče jako dříve pod vedením Petra Rady. Jako revanš za Jaroslava Zeleného přichází z Letné Václav Sejk a Matěj Polidar s cílem získat další ligové zkušenosti. Může se také konat ještě jeden zajímavý návrat ze zahraničí. Do rodné vlasti se podle všeho chce vrátit David Heidenreich. Odchovanec Teplic si dosud nevybojoval v Itálii své místo na slunci a stojí podle všeho o novou výzvu. Na severu Čech zatím trénuje a vedení se bude snažit alespoň o hostování. Jablonec je pro něj ideálním místem, neboť i klubu začíná nové éra.

Poslední zápas přípravy ale vzestupu Jabloneckých nenasvědčoval. Severočeši totiž podlehli druholigovému Varnsdorfu 1:2. Zelenobílí tak prohráli i druhé přátelské utkání letošní přípravy, před týdnem si neporadili s nově třetiligovým Žižkovem. Jediným pozitivem zápasu s Varnsdorfem budiž to, že se trefila jiná nová posila do nadcházející sezony, Pavel Šulc. Trenér Horejš si po zápase stěžoval zejména na obranu, jabloneckým by se tak Heidenreich nadmíru hodil.

Reklama