Reklama
Loading...
Reklama

Slávisté si ve svém druhém přípravném zápase po velmi dobrém výkonu poradili 7:1 s týmem Rapidu Bukurešť a hned šest ze sedmi branek sešívaných vstřelily posily. A právě na jejich výkon jsem se proto zaměřil.

Pokud vezmeme výkon celé Slavie jako celek, tak vůbec nebylo znát, že spousta hráčů je spolu na hřišti poprvé, což může být pro trenéra Trpišovského výborný signál. Ačkoliv se jednalo o přípravné utkání, tak Slavia jasně předčila rumunského soupeře v intenzitě. Co naplat, šíře kádru je taková, že jisté místo nemá téměř nikdo. Tentokrát však sešívaní přidali do své hry i velké množství fotbalovosti, s čímž měli právě v některých jarních utkáních značný problém.

Bude Ewerton částečná záplata za Stanciua?

Už po utkání proti Olympiakosu řada příznivců červenobílých barev pěla na Ewertona ódy, a to ještě netušili, jak se bude prezentovat ve druhém přípravném utkání. Po odchodu Stanciua chyběl Slavii kreativní typ fotbalisty s vynikající střelou. Vypadá to, že právě v tomto malém šikulovi by jej mohla najít. Brazilský fotbalista sice nastoupil na levém křídle, ale velmi často uvolňoval prostory pro Oscara a chodil si do středu hřiště. Nejen, že dal hattrick, ale neustále se snažil nabízet, posílal do vápna výborné centry, rozdával pasy na 50 metrů a úplně marné to nebylo ani v pohybu bez míče. Je však pravda, že poslední zmíněnou činnost bude potřeba ještě značně zdokonalit. Hlavně proti soupeřům, kteří se proti sešívaným zabuší před vápnem, bude Slavia fotbalistu Ewertonovy typologie potřebovat jako sůl.

Ing. Václav Jurečka rozhodně nezklamal

Při své gólové akci si Jurečka počínal jako starý mazák a ukázal lidem, že v loňské sezoně nevstřelil 17 branek náhodou. Druhá branka mu navíc po docela sporném ofsajdovém postavení nebyla uznána. To však nebylo ani zdaleka vše, co Jurečka na trávníku předvedl. Výborně odtahoval spoluhráčům obránce, skvěle presoval, vyhrával souboje a parádně sklepával míče z druhé vlny. Například při první brance zápasu svým pohybem výborně pomohl Ewertonovi otevřít prostor na středu hřiště, odkud pak už brazilský kouzelník neměl problém skórovat. Pokud bude v podobných výkonech pokračovat i v lize, tak má Slavia pozici prvního útočníka vyřešenou.

Václav Jurečka slaví první gól ve slávistickém dresu. / Zdroj fotografie: SK Slavia Praha

Eduarda budou sešívaní příznivci milovat

Už proti Olympiakosu se Eduardo spolu s Ousouem jevili velmi jistě a ve stejném duchu navázali i proti rumunskému soupeři. Brazilský stoper skvěle četl hru, soupeře předčil rychlostně a dobře rozehrával. Elegancí, se kterou hraje, může sešívaným fanouškům připomínat Deliho nebo z dřívější doby Tavarese. V zápase si však připsal i jednu chybu, když na začátku druhé půle nedoskočil hlavou na roh soupeře a byla z toho obrovská šance. Ač je to při výšce 195 centimetrů zarážející, tak právě hra hlavou se jeví v přípravě jako jeho asi největší slabina. Kromě tohoto menšího nedostatku však zatím na hřišti vypadá výborně.

Návrat odchovance

Do druhé půle nastoupil v sešívaném dresu po téměř čtyřleté přestávce odchovanec Matěj Valenta. Ve středu pole měl i vzhledem k trvalému tlaku Slavie spíše ofenzivnější úkoly, které završil s přehledem vstřelenou brankou. Mimo gól však téměř neztrácel míče, což je velká deviza, vzhledem k tomu, že se většinou snažil hrát z první a dopředu. Pro příznivce červenobílých barev další velký příslib a už teď si možná kladou otázku, kdo bude ve středu pole nastupovat. Variant zde má trenérský štáb týmu jako máku.

Vítr? Ne, Douděra

Už to působí až trochu trapně, ale i tady je potřeba především chválit. Přeci jen vršovický tým vyhrál 7:1 a posily byly často hlavními nositeli kvality. Kdyby člověk nevěděl, že Douděra je v zápise napsán na pozici krajního beka, tak žije v domnění, že hraje ofenzivní křídlo. Tak často se dostával k centrům. Dokonce k tak kvalitním centrům, že z nich dal jeho někdejší mladoboleslavský spoluhráč Ewerton dvě branky. Právě náběh trochu z druhé vlny, kde nabere až nechytatelnou rychlost, by mohl být pro sešívané v sezoně zajímavou zbraní. Troufnu si říct, že velká část slávistické veřejnosti si jistě po dnešku škrtá ve své ideální sestavě na pravého beka jméno Masopust a přepisuje na Douděra.

Usor potřebuje dopilovat

Nováčkem v prvním týmu sešívaných je také dvacetiletý Nigerijec „Mojžíš“ Usor. Kdyby se měl jeho výkon hodnotit po 45 minutách hry, nejspíše by neprospěl. Hodně akcí bral na sebe a většinou ztroskotal na prvním soupeři. Od druhé půle však byl na hřišti jakoby jiný Usor. Více kombinoval, kličky mu najednou vycházely a vše završil šťastným gólem. Na pravé straně se často prolínal s Douděrou a dokázal i výborně bojovat a vracet se. Je vidět, že se musí ještě trochu více sžít s fotbalem na této úrovni, ale ve druhé půli ukázal, že toto přizpůsobení nemusí trvat vůbec dlouho.

Tiehi trochu ve stínu

Příchod čtyřiadvacetiletého francouzského středního záložníka sice ještě není úplně dořešen, ale do utkání s Rapidem nastoupil s kapitánskou páskou. Je otázkou, jestli si jej spoluhráči už stihli zúčtovat pro případ, že by z přestupu nakonec sešlo. Tiehi střídal už o poločase a rozhodně se nedá říct, že by předvedl špatný výkon. Ale pokud chtěl sešívané trenéry zaujmout, trochu vidle mu do toho házeli Traoré s Holešem, přes které šla většina míčů ve středu hřiště a nováček byl lehce ze hry. I proto se jeho výkon hodnotí těžko. Uvidíme, zda se jeho příchod vůbec doladí.

Na závěr je potřeba podotknout, že Rapid je tým, který by se v naší lize nepochybně potácel ve druhé polovině tabulky, navíc se za celé utkání nedokázal srovnat s presinkem sešívaných, což uvolňovalo borcům v dresech s pěticípou hvězdou obrovské prostory. Pravda se ukáže až v mistrovských utkáních. Nicméně už teď se dá říct, že posily se jeví slibně a řada současných opor se musí začít třást o své místo.

Reklama