Reklama
Loading...
Reklama

Když Slavia loni v létě oznamovala příchod dánského fotbalisty Madse Madsena, určitě si nepředstavovala, že se bude za rok tou samou dobou s fotbalistou v tichosti a bez fanfár loučit. Novým působištěm čtyřiadvacetiletého hráče bude Aarhus, jenž skončil v uplynulé sezoně Superligy jen bod nad sestupovou propastí. Spekuluje se o tom, že Slavia obdrží kolem 15 milionů korun, což by vzhledem k situaci byla ještě solidní suma.

Když loni Madsen přicházel z Lince do Slavie, trenérský štáb od něj očekával, že slávistickému středu zálohy dodá kreativitu a fotbalovost. Sám trenér Trpišovský o něm tehdy prohlásil: „Cítili jsme, že potřebujeme takového záložníka, silného na míči, který hraje box to box jako Provi.“ Tato očekávání se však nakonec absolutně nepodařilo naplnit a Madsen v lize odehrál pouhých 357 minut, během nichž si připsal dvě gólové asistence. V Evropě pak jediný delší časový úsek dostal v domácím utkání proti svému bývalému chlebodárci z Lince, kde tým trápila obrovská personální nouze. Řada fanoušků červenobílých si i tak klade otázky, zda byl celý obchod nezbytný a jestli si blonďatý Dán nezasloužil více příležitostí.

Na podzim začínal dánský středopolař v béčku a jeho minutáž v prvním mužstvu rostla jen velmi pozvolna. Po zimní přípravě s ním panovala velká spokojenost a vypadalo to, že právě on by měl být mužem, který dokáže do jisté míry nahradit Stanciua. Jenže po několika zápasech jara byl Madsen podobně jako Krmenčík téměř odstaven a od březnového utkání v Liberci se v sešívaném dresu nepředstavil. Přitom Slavii na konci sezony právě kreativita výrazně chyběla. Dost se proto nabízí otázka, zda u dánského špílmachra nebyl problém s přístupem, a hlavně zda byl schopen plnit taktické pokyny, které mu trenérský štáb dával? Přece jen absenci kreativity museli vidět i sami trenéři a jen těžko si lze myslet, že by byl Dán ve zbytku jara ignorován jen tak pro nic za nic.

Byl odchod opravdu nezbytný?

Je potřeba se na věc podívat ze dvou rovin. Jedna je sportovní a druhá ekonomická. Slavia v létě přivedla už pět posil a bylo jasné, že někdo bude muset z kola ven. Přímo se pak samozřejmě nabízí zbavit se hráče ze zahraničí, který platem patří rozhodně mezi lépe ohodnocenou část kádru, ale přitom skoro nehrál. Po sportovní stránce bylo sice patrné, že Madsen fotbalista je, ale jak je známo, trenér Trpišovský u hráčů výrazně dbá na pohybovou stránku věci a zde patřil dánský hráč k tomu nejhoršímu. Hlavně jeho návraty dozadu byly opravdu špatné. Pokud Dán neměl v utkání čísla, jeho přínos byl skoro nulový. I proto překvapuje jeho dřívější srovnání s Provodem, který je právě po pohybové stránce úplně někde jinde.

Řada fandů Slavie nenese odchod lehce

I tak má řada příznivců červenobílých problém se s odchodem smířit a komentáře kritizující přestup sbíraly na facebookových stránkách klubu velké množství kladných hodnocení. Fanoušci nejvíce kritizují, že Madsen nedostal dostatečnou šanci, případně že setrvávají Hromada či Tecl. Najdou se i takoví, kteří odchod naopak kvitují. Velmi trefný je například komentář Radka 097 ze Slávistických novin, který píše: „Za mě je dobře, že se nám konečně podařilo prodat hráče, se kterým nepočítáme. Zpravidla je koupíme, zjistíme, že jsme se zmýlili a dva, tři roky hostují, dokud jim neskončí smlouva, aby následně jako volní hráči šli někam zadarmo.“

Návrat Matěje Valenty

Slavia v sobotu také využila výstupní klauzuli a přivedla zpět do Edenu svého odchovance Matěje Valentu. Pozitivem tohoto příchodu je jistě to, že Valenta se jako odchovanec nepočítá do limitu hráčů pro evropskou soupisku. Jeho příchod bude nejspíše znamenat definitivní odeslání Samka na hostování. Zajímavý je fakt, že Slavia vůbec nezkusila v přípravě typologicky velmi podobné duo Křišťan – Červ a raději sáhla po novém hráči na přestup, čímž musela opět hrábnout do své pokladnice. Na druhou stranu transfer u obou zmíněných nevylučuje jejich případný návrat zpět v budoucnosti. Valenta by kromě slušné distribuce míčů mohl do týmu přinést také slávistické DNA, které na jaře sešívaným hodně chybělo.

Reklama