Reklama
Loading...
Reklama

Pražská Slavia se připravuje na novou sezonu v Rakousku a jejím hlavním cílem je pochopitelně vrácení titulu do Edenu. Fotbalový ročník zakončený bez jediné trofeje musel být silným spouštěčem letní aktivity v budování týmu. I pro Slavii platí ono známe lidové pořekadlo: časy se mění. Nyní se tak může dít například v souvislosti se stavbou hráčského kádru. Jindřich Trpišovský musí ukázat připravenost na nové slávistické časy.

V rozhovoru ze soustředění mluvil o nových posilách a zároveň připomněl několik symbolů let minulých. Vzhledem k velké pozlacenosti poslední doby si klub ani fanoušci možná zatím nepřipouštěli něco jako generační výměnu. Ta však zastihne každý klub. Dnes to již nikdo neřekne nahlas, ale u Slavie jsme v některých fázích minulého ročníku mohli vidět jistou mistrovskou kocovinu. Sezonu bez titulu by si před rokem nedokázala představit. Na tu právě odehranou tak rozhodně nebude chtít navázat. Mistrovský titul zůstává jasným cílem a druhé místo z té poslední chtějí v Edenu všichni brát jako malé intermezzo.

Rodí se nový asistent trenéra?

Podle slov Jindřicha Trpišovského je například Jan Bořil i v dobách zdravotních neduhů brán jako důležitý element „sešívaných”. Společně se Stanislavem Teclem je posledním hráčským pamětníkem začátku povedeného slávistického restartu, jehož důsledkem jsou především čtyři mistrovské tituly a účast v Lize mistrů. „Bóřův projev, verbální i nonverbální, je pro tým důležitý v momentě, kdy tam my jako trenéři nejsme. Honzova přítomnost nám celkově hodně pomáhá,“ řekl v rozhovoru Jindřich Trpišovský. Bořilův návrat na hřiště může být velmi komplikovaný a patrně se blíží doba, kdy bude fungovat především jako prodloužená ruka slávistického kouče. Vzhledem k jeho zmínění v rozhovoru ze soustředění patrně i Jindřich Trpišovský s tímto scénářem počítá.

Zdroj: SK Slavia Praha

Šéf slávistické lavičky se pochopitelně zmínil také o letních slávistických posilách. Mluvil například o rychlosti a univerzálnosti Davida Douděry, jemuž má pomoci i fakt, že jeho rodina je slávistického vyznání. Jeho jarní forma v dresu Mladé Boleslavi velmi nahrávala možnosti atraktivního přesunu. Dostavila se u něj také střelecká forma. Byť hraje zpravidla na pozici záložníka, vstřelil v minulém ročníku deset branek.

Skvělou rozehrávku a vítěznou mentalitu vyzdvihuje u Eduarda Santose. Růst jeho formy dokázal fakt, že vyměnil sestup s týmem Karviné za mistrovské oslavy v Plzni. O přestupu do Slavie mluvil jako o kroku vpřed. V České republice zatím strávil dva roky, ale pokud se naplní slávistická smlouva, setrvá tu další čtyři.

O Ewertona projevoval Jindřich Trpišovský zájem delší dobu a po jeho příchodu ho definoval jako nového Miroslava Stocha. Brazilský záložník působí v Evropě již od roku 2016, kdy začal ve slovenských Zlatých Moravcích. Za nejpovedenější sezonu však můžeme považovat uplynulý ročník v dresu Mladé Boleslavi. Zájemce oslovil například dvougólovým zápisem proti Baníku Ostrava a připsal si celkem jedenáct branek. Ve všech případech můžeme slyšet líbivá slova. Slávistický trenér však zároveň připravil těžkou zkoušku sám pro sebe. Další zaváhání v boji o titul by ještě výrazněji zhoršilo náladu v Edenu a přidělalo vrásky na čele členům klubového vedení. Zmíněné posily čeká podle všeho křest ohněm. Jak zvládnou hned první slávistickou výzvu?

Skromnější časy mohou být nečekaně blízko

Jindřich Trpišovský přivítal ve svém týmu posily, které patřily mezi jeho priority. I on však patrně ví o tom, že kohoutek s čínskými investicemi se postupně utahuje. Při jeho příchodu byly patřičné investice jistým přestupovým standardem. To se však může brzy změnit. Je tak na místě položit si otázku, zda je i slávistický kouč na danou věc připravený. Například vzkaz před sezonou přišel možná až nečekaně brzy. Jedná se o jisté potvrzení změn v klubu?

Reklama