Reklama
Loading...
Reklama

V posledních týdnech mezi fanoušky pražské Slavie nerezonuje jenom jméno Sor, ale v diskusích lze zaslechnout čím dál častěji i příjmení Usor. Když jej trenér Trpišovský postavil na záverečné minuty proti Spartě, mnozí se ptali: „Kdo to je a kde se ve Slavii vůbec vzal?“ Na to se zkusíme podívat v následujících řádcích.

MÁ NĚCO, CO U NÁS NENAJDEME

Když se podíváme na většinu serverů, vyjede nám Moses Usor – útočník. Nenechme se ale zmást, v béčku Slavie nastupoval zatím primárně na obou krajích zálohy. Ve Slavii se tento dvacetiletý hráč objevil teprve na začátku dubna, od té doby odehrál za béčko devět utkání a vstřelil v nich šest branek. Další góly pak připravil pro své spoluhráče. Dalo by se říci, že v podstatě ve všech zápasech, do nichž nastoupil, byl rozdílovým hráčem. Vše pak završil naprosto dominantním výkonem v postupovém utkání proti rezervě Plzně. Třetiligovým fanouškům opakovaně ukazoval kombinaci dovedností, které mohou v ČFL vidět jen zřídka kdy. Rychlost, střela nebo kvalita v zakončení, to jsou schopnosti, které má na úrovni, o níž se může většině hráčů v této soutěži jenom zdát. Jestli však v něčem nigerijský mladíček opravdu vyniká, tak jsou to individuální dovednosti s míčem. Hlavně obránce Motorletu musí dodnes budit ze snů. Ano, někdy to i přežene a do svých kliček se zamotá. Nicméně ukazuje věci, které u našich mladých hráčů příliš nevidíme.

POŘÁD TO NENÍ HOTOVÝ HRÁČ

Ale pozor, abychom africký talent jenom nechválili, v jeho hře je zatím i spousta nedostatků, které je potřeba odstranit. Jde však o věci, jaké se dobrou prací dají poměrně rychle napravit. Bude nutné zapracovat na kondici a nabrat trochu více svalové hmoty. Hlavní problémy však tkví v horší taktické připravenosti. Usor si občas hraje s míčem i v prostorech, kde to není úplně žádoucí a často také „vypíná“ v koncentraci směrem dozadu. Na druhou stranu ve Slavii je dva měsíce a už nyní lze v těchto herních aspektech vidět poměrně znatelný pokrok, což může být dobrým znamením.

KAM S NÍM NYNÍ?

Důležité pro klub také bude, aby se s novým „Simou“ dobře pracovalo a nestal se z něj spíše nový „Felipe“, jemuž stoupla sláva do hlavy a více než fotbalu se věnoval světským radovánkám. Při ukončení jeho působení v klubu měl ostatně bříško, za nějž by se nestyděl ani Pavel Horváth. Pro hráče typu Usora může být velmi důležité, že se podařilo sešívanému béčku postoupit do druhé ligy. Třetí ligu už jasně přerostl, takhle bude moci nastupovat v profesionální soutěži a zároveň absolvovat tréninkový proces s týmem plným reprezentantů. Ale třeba vše půjde ještě rychleji a Usor už bude na podzim větrat obrany prvoligových soupeřů.

ODKUD SE VZAL VE SLAVII?

Moses Usor je produktem projektu 36 Lion z nigerijského Lagosu. 36 Lion jsou spíše akademií, než klub jako takový Hlavním zaměřením je výchova talentů. Není však jediným produktem akademie, který se ve Slavii objevil. Za „Lvy“ dříve nastupovali také Yira Sor s Peterem Olayinkou. Právě africký skauting je cesta, na niž se chce klub z Edenu zaměřit, ostatně ve Slavii se na jaře mihl také talentovaný obránce Babajide Ezekiel Isaiah, který se ale zatím vrátil do Afriky kvůli problémům s vízy.

Jakou cestou se bude další dráha Mosese Usora vyvíjet je ve hvězdách. Nicméně hráčů s jeho potenciálem u nás mnoho neběhá a může být po Simovi či Sorovi dalším africkým klenotem v sešívaném dresu.

Reklama