Reklama
Loading...
Reklama

Poslední sezona skončila pro Slavii neúspěchem, sešívaní tak budou v příštím ročníku hrát pouze na domácí scéně a budou doufat, že se skrz nevyzpytatelná předkola dostanou do základní části Konferenční ligy. Právě proto možná nastal čas na určitou přeměnu herního systému, který byl uzpůsoben spíš hře proti kvalitním evropským soupeřům. Informace, které z klubu prosakují, se pak shodují na tom, že Slavia by chtěla od příští sezony hrát se dvěma vysokými stopery, čemuž napovídá i odchod Kúdely. Nastane v Edenu znovu čas dvou věží, jako tomu bylo v dobách působení Deliho a Ngadeua?

Byl odchod Kúdely nezbytný?

Už od zimy se objevovaly informace, že Kúdelovy dny ve Slavii jsou sečteny. V průběhu jara se sice Kúdela opět vyšvihl do pozice stopera číslo jedna a nechybělo mnoho, aby právě on byl autorem mistrovského gólu, ale nakonec to byla jeho labutí píseň v dresu Slavie. Nyní míří za lukrativním angažmá do Indonésie. Nedá se nic dělat, věk nezastavíte a Kúdela navíc velkou část sezony lavíroval se zdravotními problémy. I tak se nabízí jasná otázka. Nebude Slavii chybět jeden z posledních lídrů, kteří v kabině i na hřišti byli?

Přichází čas dvou věží?

Je jasné, že odchodem Kúdely si Slavia čistí prostor pro nového stopera. Odchodem Baha pak získala na případné transfery peníze. Už na podzim vedle sebe často hráli fyzicky velmi dobře vybavení Ousou a Kačaraba, přičemž Trpišovský by údajně chtěl pokračovat v podobném duchu. V kádru jsou ještě Hovorka, případně Holeš s Talovierovem. U Hovorky je značná otázka, jak se lze po třech operacích křížového vazu spolehnout na jeho zdraví. S druhými dvěma realizační tým Slavie počítá nejspíše do zálohy, a tak se dá předpokládat, že jeden stoper určitě přijde. Nejhlasitěji se hovoří o dvou jménech – Isak Hien a Eduardo Santos. První jmenovaný měří 191 a druhý dokonce 196 centimetrů, navíc oba jsou velmi zdatní také běžecky.

Naváže Slavia na severskou cestu?

Příchody jak Baha, tak i Ousoua byly trefou do černého, takže není divu, že se Slavia rozhodla ve svém úspěšném scoutingu na severu Evropy pokračovat. Když nevyšel příchod vytipovaného Sinyana, vyhlédla si na severu Evropy dalšího černošského stopera Isaka Hiena. Tento třiadvacetiletý hráč Djurgårdenu letos nakoukl do devíti utkání v nejvyšší švédské soutěži, v nichž se mu povedlo dvakrát skórovat. Trochu varováním je, že do loňského roku nastupoval jen v nižších švédských soutěžích a ani nebyl členem mládežnických reprezentací. Dle dostupných zdrojů se jedná o dobře běžecky vybaveného stopera, který zvládá dobře hru ve vzduchu, naopak varováním jsou občasné chyby. Těžko říct, zda by právě on byl okamžitou posilou do základu, ale Trpišovský už několikrát dokázal vyndat stopera fakticky odnikud, což v nedávné době ukázali Ousou nebo Zima.

Přijde krajan tolik populárního Jamese Dense?

V souvislosti se Slavií je v posledních dnech čím dál častěji skloňováno také jméno karvinského Eduarda Santose, který jaro strávil na hostování v Plzni. Otázkou zde je, do jaké míry je klub z Edenu ochoten akceptovat třicetimilionovou cenovku, kterou mu Karviná obstarala. Eduardo je ovšem i přes svou výšku spíše průměrným hlavičkářem, ostatně v minulé sezoně měl pouze 61 procent vyhraných vzdušných soubojů. Jeho síla je spíše ve výborném pohybu a dobré práci s míčem, který umí skvěle vyvést. Svou elegancí často připomíná Deliho. Velkou výhodou pak může být i to, že je využitelný jak ve středu, tak i na kraji obrany.

Zapomínat by se nemělo ani na vlastní zdroje

Když jsme u vysokých stoperů, Slavia má neustále k dispozici Mohameda Tijaniho, který na jaře prožil velmi úspěšné hostování v Teplicích a úspěšností v soubojích patřil mezi nejlepší v lize. Proslýchá se však, že už při nákupu jej Slavia brala jako obchodní artikl a Trpišovskému se úplně nehodí do systému. Je pravdou, že například v barážovém utkání proti Vlašimi dělali osvalenému Tijanimu hbití slávističtí mladíci výrazné problémy. To je vzhledem k stylu hry Slavie, kdy budou obránci podstupovat řadu běžeckých soubojů, zásadní problém. Navíc ani rozehrávka u něj není úplně ideální. Je však možné, že šanci v přípravě dostane.

Kdo za Baha?

Složení stoperské pozice není jediným problémem, který v tuto chvíli obranu Slavie trápí. Po odchodu Baha se objevilo zdánlivě hluché místo na pravé straně obrany. Hodně se hovoří o posilách, ale dle našich informací by se měla Slavia snažit tento post zalepit z vlastních zdrojů. Ostatně zdravý by měl být Masopust, hrát zde může Douděra, špatně se na krajním beku nejevil ani Schranz a tajným trumfem na tento post může být Bořil, jenž by se měl zapojit do přípravy se sešívaným áčkem. Právě jeho návrat do týmu může přinést slíbený návrat lídra a „blázna“, který na hřišti i v kabině strhne ostatní. Současné Slavii nějaký zlý muž vyloženě chybí. Otázkou u něj samozřejmě zůstává zdraví.

Příprava Sešívaných začíná už v pondělí a dá se očekávat, že do té doby bude chtít klub dotáhnout případné vyhlédnuté posily, ať už na pozici stopera nebo třeba na střed zálohy. Vše nasvědčuje tomu, že následující dny budou ve Vršovicích zajímavé.

Reklama