Reklama
Loading...
Reklama

Fotbalová reprezentace uhrála trochu překvapivou remízu v zápase se Španělskem, přičemž ještě do poslední minuty základní hrací doby sahala po vítězství. Nutno však konstatovat, že před zápasem by tento výsledek brali čeští fanoušci všemi deseti. Velký podíl měl na výsledku útočník Jan Kuchta. Jak moc jeho gól ve stylu legendárního Karla Poborského předznamenal jeho další fotbalový osud? Česká fotbalová obec totiž patrně doufá, že ruské angažmá nepředstavuje jeho fotbalový vrchol. 

V roce 2016 se útočník hájící během fotbalového mladí i dres Sparty poprvé ocitl v A-týmu Slavie. Jeho údělem však byla hostování a mohli jsme ho vidět v dresu Bohemians, Slovácka či Liberce. A pod Ještěd dokonce přestoupil. Trenér Trpišovský ho však zlákal zpět do Edenu. Tam v sezoně 2020/21 oslavil mistrovský titul, domácí pohár a společně s Adamem Hložkem se stal nejlepším střelcem soutěže. Logicky se tak začalo mluvit o přestupu do zahraničí.

Letos v lednu za něj ruský Lokomotiv Moskva zaplatil přes sto třicet milionů korun, což kvitoval díky podílu i liberecký šéf Ludvík Karl. Minimálně fanoušci si však představovali jeho směřování na západ. Přestup do největší země světa je vždy plný otázek. Někteří hráči na Rusko nedají dopustit a pro Martina Jiráska se stalo druhým domovem. Naopak Jan Koller vedl s klubem ze Samary dokonce soudní spor. Nejistota roste i díky momentální geopolitické pozici Ruska.

Zahájení ruských sankcí pochopitelně poznamenalo i tamní sport. Ruský svět byl vždy specifický a nyní se to potvrzuje. Zisk angažmá v západní soutěži se mnohdy stává těžkým rébusem. Současná Kuchtova smlouva v Lokomotivu bude platit ještě čtyři roky. Přichází však otázka, jak velký dostane prostor k realizaci. Momentální dění se jeví jako předzvěst těžkého boje o místo na fotbalovém slunci. Ruské kluby totiž kvůli válce na Ukrajině nemají povoleno startovat v soutěžích UEFA.

Dá se tedy předpokládat, že Jan Kuchta zvažuje přestup. Dát o sobě ale vědět z Ruska je nyní opravdu náročné. Povedené reprezentační působení představuje patrně hlavní příležitost k vlastní prezentaci. Krásným obloukem ukázal Kuchta minimálně dostatek sebevědomí. Navíc za poslední dva zápasy v reprezentaci vstřelil dva góly a připsal si asistenci. V pětadvaceti letech by měl mít vrchol kariéry ještě před sebou. Důrazně vzkaz poslal například i útočné jedničce české reprezentace Patriku Schickovi. Jak daleko může být jeho další fotbalová stanice?

Reklama