Reklama
Loading...
Reklama

Rok se s rokem se sešel a letenská sežrávačka trenérů nejprve jednoho použitého vyplivla a pak obratem sháněla náhradu. A vzala to pěkně zeširoka: od luhů a hájů českých (slovenských) až po širé lány evropské. Nakonec bingo! a našli moji rádcové, našli? Našli šéfe, na dvoře královském, dánském. A ne ledasjakého, i když to není zrovínka Hamlet, kralevic. Dost možná je to někdo ještě lepší: sláviobijce!

Opravdu velice nepovedenou sezónu, kterou jsem směle přirovnal k stramaccionovské zvláště „vydařené“ éře, završil kop do zadku Pavla Vrby a následné hledání (spíše tedy spektakulární) nového „nejapy“, který Spartě skočí na špek a řeči o koncepcích, silných a motivovaných kádrech a stabilitě úspěšného klubu.

Nejprve nás však čekala břitká a obsáhlá analýza uplynulé sezóny. Ovšem ne z úst sportovního ředitele TR10, jak by se dalo očekávat v „normálně“ řízených klubech celého světa (vyjma těch v pařátech despotických oligargů východního bloku), ale od CMS, majitele Sparty a znamenitého znalce fotbalové teorie, Daniela Křetínského.

A tak jsme se dozvěděli, že sportovní úsek vlastně neřídí TR10, ale jen jaksi přicmrndává a zaštiťuje chyby svých nadřízených svým jménem. Nebo že vůbec neřeší finance přestupů a platy hráčů, páč se to jeho útlocitné duši ekluje. O trenérech ani nemluvě. Ty si prý dává CMS (Centrální Mozek Sparty, alias doktor, alias Daniel Křetínský) do požadavků prostřednictvím e-mailu, případně přes „vyhlašovatele titulů bez jakékoli stopy pochopení reality“, ředitele-podržtašky Čupra. Apropos, o něm jsme se z brilantní analýzy dozvěděli, že pracuje jako ďas a kdyby tak hráli i hráči, slavíme titul každého půlroku. No, to malinko zavání. V dějinách našeho státečku jsme už jednou takovou nejmenovanou paní měli, jenž dřela jako kůň a odměny jako kráva si zasloužila. Jojo, paní Nečasová by mohla Čuprovi vyprávět, kam to později vede.

Ale jako nejimpozantnější poznatek z analýzy (typ s křížkem po funuse) se jeví objevení viníka marasmu minulé, předminulé, předpředminulé, předpředpředminulé atd. sezóny: tedy fanoušci! To oni nepochopili strategii klubu a nepodpořili ji fanděním v rámcích: vše je ok, hurá naše Sparta, děláte to dobře klucí, jsme na vás pyšní, ale naopak svým neurvale kritickým fanděním rozhodili mladé křehotinky v rudých dresech takovým způsobem, že boj o titul i o pohár prohráli už někde na cestě k zápasům v autobuse.

Nechtěl bych Danovi brát jeho smysluplná moudra, či je nějak srážet, ale to že na plac museli borci, kteří by se jinak pohybovali v komfortu druhé ligy (bez diváků i bez tlaků), není chyba fanoušků. A ta podpora pro mladé hráče….no, asi takhle. Chystají se někdy v budoucnu kopat (když pánbůh dá, motyka spustí a někdo je i postaví) za bývalý český nejúspěšnější klub? Jo? Pak si musí zvykat, že se jim nebude tleskat za porážku. Ale co za porážku, ta se ještě unese. Ale za mizerný, prachbídný, trapácký výkon je vážně nikdo po zádech plácat nebude. To jako sorry Křéťo. Chtěl bych vidět, co by se tedy pak dělo, kdyby se jim dostalo takového „pochopení“ od fanoušků, jakého se dostalo hráčům HSV v Augsburgu, když prohráli 4:0 (a sestoupili). To byl takový rachot, až jsem myslel, že spadne stadión. To by se ti letenští borci asi pos*ali, ne? A myslel jsi, CMS, na fandy, kteří dvakrát během pár týdnů vážili cestu na Slovácko? Za své. A pak viděli, co viděli? Zkus to, jestli máš to houpavý mezi nohama!

Ovšem situace na hřišti i v zákulisí se mění každou chvíli. Takže jestliže si v Plzni dělali zálusk po překvapivě mistrovské sezóně na Jurečku i Santose, pak už asi tuší, že oba obléknou sešívaný dres. A jestliže většina novinářů měla za hotovou věc, že na lavičku Sparty usedne Svědík (Gula, Heinrich), pak už na beton oprašují základy angličtiny. Protože na lavičku usedne ten, kterého vážně nikdo nečekal, občan dánský, Brian Priske.

A tentokráte mělo jít o původní Rosův nápad, ne o CMS direktivní rozhodnutí. Bingo! Že by padaly trakaře? A jeden přistál i hlavě slovutného byznysmena? Ne, to si nemyslím. Spíše už mu došly nápady na to, jakému trenérovi zničí jméno a zadupe iluze. Případně oslovení trenéři prozřeli vpravdě prozřetelně a nehodlají si pokaňkat kariéru působením na Letné. Tak tedy Dán, sláviobijec (a též plzněbijec).

Z pohledu vyřazení Slávie, tehdy Priskem trénovaným Mydtjyllandem, se jeví jeho kompetence na post trenéra Sparty jako navýsost kvalifikované. I jeho úspěchy v dánské (s českou srovnatelné) lize, v Evropě i v Belgii, ho staví do daleko přiznivějšího světla, než třeba neúspěchy sužovaného „exota“ Guĺu. S ním má Priske společného však celkem dost. Neúnavně využívá datových analýz (což třeba Vrbu nějak míjelo – jak už víme od Luďka Mádla), počítačů i notebooků (kampak na starého praktika s počítači) a často se ohlédá za dravým mládím (při tom staromilce Vrbu tak nějak bolelo za krkem). A pozor, pro Spartu věc nejpotřebnější: je specialistou na standardtní situace (obdivuje jakýsi Guardiola)! Ty jsou zase noční můrou letenských (nebo nám vážně chce Hancko namluvit, že po nich dobře spí).

Český sportovněnovinářský rybník se jal letenskou volbu chválit slovy nevídanými (tedy ve vztahu ke Spartě). Dovolím si to zjednodušit, prostě skvělé rozhodnutí s puncem na Letné dlouho neviděné profesionality. A také přímo štičího jednání sportovního manažera TR10, který nevídaně rychle a pohotově zareagoval na Dánovo vyhození z Antverp. Kéž by takto dokázal reagovat i v případě posilování kádru. To by byla jinačí písnička. Tři dosavadní letní posily nemůžou zatím vyvážit všechny ty Hušky, Minčevy, Polidary, Součky, „Italy“ Krejčí, Čelůstky apod., kteří zaplevelili sparťanský rozpočet (ovšem ten vlastně Rosu nezajímá). Zejména odchodem Hložka vznikla v kádru díra v podobě jedenácti hráčů. A Dočkal už také nebude (asi raději) flusat po trávníku. Takže Tomáši! Ještě není vyhráno. A čert (pardon, Slávie) nikdy nespí.

A pro Dána mám také jedno doporučení. Dej si pozor, Letnou obchází duch přítelíčkování, poloprofesionality a vlastního vidění světa (a reality). Kdyby ti tam někdo nabízel sluneční brejle v růžové barvě, rychle je odmítni. Je to cesta do pekel! A proboha, nenech si překladát slogan: my jsme Sparta, kdo je víc! Takže ne jedno doporučení, ale celá přehršel. Tak hodně šteští a být či nebýt. To je to, oč tu teď běží.

Mějte se fanfárově, nepřibližujte se k opicím a udržujte si zdravý rozum. Protože takhle to vidím já!

Reklama