Reklama
Loading...
Reklama

Pražskou Spartu čeká turbulentní přestupové období. S jistotou odejde poměrně velké množství hráčů. Nejvíce se toho v posledních týdnech namluvilo o možném přestupu Adama Hložka do Bayeru Leverkusen a odchodu Matěje Pulkraba do Slavie. Dále dost pravděpodobně změní působiště Florin Nita nebo Dávid Hancko, Bořek Dočkal pak ukončil kariéru. Otazník visí nad hráči, kteří se vrátí z hostování. Shrňme si tedy všechny pravděpodobné odchody z Letné, které se dají v létě očekávat.

Očekávané odchody

Florin Nita

Rumunský brankář jak pod trenérem Kotalem, tak dlouho i pod Pavlem Vrbou plnil roli jasné jedničky. Tato sezona byla pro Nitu jeho pátou ve Spartě, když v roce 2018 přicházel na Letnou z rumunského FCSB. V této ligové sezoně odchytal 15 zápasů, potom ale loni v listopadu přišlo velmi nepodařené utkání se Slováckem, které Sparta prohrála 4:0 a Nita byl jedním z výrazných viníků. Od té doby už si v podstatě nezachytal a novou gólmanskou jedničkou se stal Dominik Holec. V prosinci sice získal ocenění rumunského fotbalisty roku třeba i před Nicolaem Stanciuem. Zahrál už si ale jen dva zápasy za reprezentaci a ve Spartě pouze seděl na lavičce. Do kádru se navíc z hostování v Budějovicích vrací talentovaný Vojtěch Vorel, v kádru je navíc stále i Milan Heča, takže ani pro Holce pozice jedničky nebude jistá. Smlouvu má Florin Nita do léta 2023, ale jasně se do rumunských médií vyjádřil, že jestli nebude mít zaručenou pozici v základní sestavě, tak nejspíše Letnou opustí. To bude zklamáním pro mnoho sparťanských fanoušků, u kterých byl poměrně oblíbený.

Florin NIta se stal nejlepším rumunským fotbalistou roku, ve Spartě byl ale odstaven na druhou kolej. / Zdroj fotografie: AC Sparta Praha

Matěj Pulkrab

Urostlý útočník Matěj Pulkrab je odchovancem Slovanu Liberec. Od juniorských kategorií už ale desátým rokem působí v pražské Spartě. Před dvěma roky se vracel z hostování v Bohemians. Tuto sezonu zasáhnul do 19 zápasů a vstřelil 7 branek. Téměř vždy ale do zápasu nastupuje jako střídající hráč, což je role, která už mu příliš nevyhovuje. Boj o místo v základní sestavě u Pulkraba hodně komplikují častá zranění. Naposledy si kvůli zdravotním problémům zahrál na začátku února. Nyní se spekuluje o jeho možném přestupu k úhlavnímu rivalovi do pražské Slavie. Šel by tedy ve šlépějích Nicolae Stanciua a Srdjana Plavšiče, a pro Spartu by to znamenalo hodně nepříznivý trend. První jmenovaný u sešívaných zářil, kdežto Plavšič zatím vůbec nenaplňuje svůj potenciál. Otázkou tedy je, jaký osud by ve Vršovicích čekal Pulkraba a jestli by byl případně ochotný se opět smířit s rolí náhradníka. Slavia však zatím postup nijak nepotvrdila. To, že Pulkrab odejde, je tedy jisté, otázkou zůstává – kam?

Dávid Hancko

Budoucnost čtyřiadvacetiletého slovenského stopera je hodně s otazníkem. Odchovanec Žiliny hostoval ve Spartě z toskánské Fiorentiny a letenský klub loni uplatil opci a hráče koupil. Za tři sezony si vybudoval jisté místo v základní sestavě a podává konzistentně velmi dobré výkony. Na obránce je i velmi gólový. Za tři sezony v 73 utkáních dokázal nasázet 14 gólů. Postaral se i o nádherný snižující gól v letošním finále MOL Cupu.  Problémem Hanckovi kariéry jsou zranění, v této sezoně jej zasáhly už dvě. Většinou se ale poměrně rychle vrátí do formy. V zimě měl o Hancka údajně zájem londýnský West Ham, Sparta ale o možném odchodu své opory vůbec nechtěla slyšet. Bude však těžké takto kvalitního hráče udržet i v létě, pokud přijde zajímavá nabídka. A sám hráč se nechal slyšet, že ho zahraniční angažmá láká.

Slovenský obránce Dávid Hancko slaví gól proti Brondby. / Zdroj fotografie: AC Sparta Praha

Adam Hložek

O odchodu Hložka už se toho namluvilo dost. Více se dočtete v samostatném článku.

Kromě výše zmíněných je pravděpodobně na odchodu také Lukáš Juliš, který byl od loňského srpna do letošního dubna zraněný a zvládl jen pár zápasů za sparťanské béčko. Údajně má o sedmadvacetiletého útočníka zájem Jablonec.

Podobný osud nejspíše potká i talentovaného obránce Adama Gabriela. Ten je taktéž odchovancem a také se nemůže vymanit z problémů se zraněními. Jeho přestup je podle některých zdrojů již domluvený, údajně by měl být součástí přestupu Jana Mejdra z Hradce Králové.

Bořek Dočkal ukončil kariéru

Svůj poslední zápas v kariéře odehrál 18. května záložník Bořek Dočkal. Loučení to nebylo úplně zdařilé, protože Sparta prohrála finále MOL Cupu se Slováckem. Dočkal si zahrál pouze posledních dvacet minut. „Dočky“ tak skončil s fotbalem ve 33 letech a svůj konec oznámil již na začátku května. Za Spartu odehrál 159 zápasů, ale mezi tím strávil dva roky v čínském celku Che-nan a na hostování v pensylvánské Philadelphii Union. Během své bohaté kariéry si zakopal i v Turecku nebo Norsku. V roce 2014 dokázal s letenským klubem získat titul a o sezonu později dostal od Klubu sportovních novinářů ocenění nejlepšího záložníka Synot Ligy. V letošní ligové sezoně zvládnul Dočkal odehrát 27 zápasů, vstřelil jeden gól a zaznamenal šest asistencí. Výkony už ale nebyly tak přesvědčivé jako dříve a to především, co se týče jeho fyzického fondu. Navíc poslední roky hodně bojoval se zraněními, a tak se letos tedy rozhodl s kariérou skončit.

Kapitán Bořek Dočkal ani největší hvězda Sparty uplynulých let Adam Hložek se se Spartou nerozloučili nejlépe. Na snímku přebírají ceny za druhé místo v MOL Cupu. / Zdroj fotografie: AC Sparta Praha

Hráči na hostování, jejichž pokračování na Letné je nejisté

Matěj Hanousek

V létě se bude vracet z ročního hostování v polské Wisle Krakov, která sestoupila do druhé ligy. V klubu ovšem patřil ke stálicím základní jedenáctky a v sezoně svým spoluhráčům asistoval u pěti branek. Hanousek za Spartu odehrál tři sezony a nehrál špatně, ale jeho výkony nebyly příliš vyrovnané. Proslýchá se tedy, že Sparta s pokračováním obránce nepočítá.

Andreas Vindheim

V zimě odešel hostovat do Schalke 04 a v jarní části odehrál jen sedm zápasů, protože se v únoru na dva měsíce zranil. Přispěl ale k návratu slavného klubu do první Bundesligy. Vestfálský celek však na norského beka neuplatní opci, takže se Vindheim vrací do Sparty. Otázkou tedy je, jestli se s ním na Letné počítá. Zatím odehrál ve Spartě tři sezony po angažmá ve švédském Malmö.

Václav Drchal se vrátí z Dynama Drážďany, které bojují o udržení ve druhé Bundeslize v baráži. Budoucnost útočníka ve Spartě je taktéž velmi nejistá.Podobně je na tom středopolař Michal Trávník, který se vrátí z turecké Kasimpasy.

Reklama