Reklama
Loading...
Reklama

Po konci Martina Škrtela s profesionálnou kariérou, sa objavila ďalšia smutná správa. Marek Hamšík, oznámil, že sa lúči s reprezentačnou kariérou. Hráča, ako je on, bude veľmi náročné nahradiť a teda bude zaujímavé sledovať, ako si trénersky tím, s týmto problémom poradí. Zatiaľ, si ale pripomeňme jeho najlepšie momenty, ktoré so Slovenskom zažil.

5. Hamšík šesťkrát najlepší hráč Slovenska v rade

Ocenenie pre najlepšieho hráča Slovenska, získal Marek Hamšík celkovo osem razy. V rokoch 2013-2018 to však bola absolútna dominancia nášho reprezentanta. Jeho dlhú sériu výhier prerušil až Milan Škriniar, ktorý následne toto ocenenie získal trikrát za sebou. Marek sa v týchto rokoch usadil vždy v prvej trojici, pričom raz na druhom mieste. Tento rekord vôbec nebude jednoduché prekonať, no momentálne má k tomu najbližšie Milan Škriniar.

Ten získal tieto ceny tri, rovnako ako Marek Mintál. Aktuálne sa na druhom mieste nachádza Martin Škrtel, ktorý je štvornásobným víťazom, no nakoľko v reprezentácii skončil ešte predtým, ako nedávno ukončil profesionálnu kariéru.

4. Rekordný počet zápasov v reprezentácii

Hoci sa zápas s Českom v lige národov určite nemôže pre Slovákov považovať za úspešný, nakoľko sme prehrali a v konečnom dôsledku aj spadli do nižšej divízie, bol to zápas v ktorom sa prepisovali rekordy. Marek Hamšík odohral za reprezentáciu svoj zápas s číslom 108, čím prekonal Miroslava Karhana. Zároveň v tom istom zápase odohral Škrtel svoje sté stretnutie.

Práve náš, teraz už bývalý reprezentačný záložník bol našim jediným úspešným strelcom. Po zásahu Michaela Krmenčíka dokázal vyrovnať, no výhru pre Česko zariadil svojim presným zásahom Patrik Schick.

3. Fantastický gól proti Rusku

Slováci svoje pôsobenie na EURO 2016 nezačali ideálne, keď sme v prvom zápase prehrali s Walesom 1:2. Už v tomto zápase mal náš rekordér v počte zápasov veľkú šancu v úvode zápasu, no jeho strelu dokázal pred bránkovou čiarou zlikvidovať obranca. Zápas s Ruskom sme teda potrebovali vyhrať, aby sme si udržali šancu na postup, nakoľko posledný zápas v skupine bol proti favorizovanému anglicku.

A práve toto bol zápas výstavných gólov. Najskôr sa pekným zásahom ukázal Vladimír Weiss. No práve druhý zásah bol skutočne výstavný. Hamšík si zasekol loptu a z veľmi ostrého uhlu dokázal umiestniť loptu priamo k tyčke od ktorej lopta zapadla do siete. Nakoľko sme vyhrali 2:1 bol tento gól veľmi dôležitý. Bol dokonca nominovaný, na gól sezóny 2015/16.

2. Geniálny výkon proti Španielsku

Zápas Slovenska so Španielskom sme už spomínali spolu so skvelým defenzívnym výkonom Martina Škrtela. No aj legenda SSC Neapol ukázala geniálny výkon pri historickom víťazstve 2:1. Dlhodobo sú známe slovenské problémy s pozíciou hrotového útočníka. V tomto stretnutí to však šikovne vyriešil hlavný tréner, Ján Kozák starší.

Na tejto pozícii pomerne netradične nastúpil Marek Hamšík a určite nesklamal. Bolo jasné, že proti favoritovi budeme hrať skôr defenzívne aj preto sa udiala takáto zmena. Záložník na poste útočníka, však odohral skvelý zápas. Rozdal množstvo presných prihrávok, dokázal podržať loptu a celkovo pôsobil sebavedomím dojmom. Aj preto sa pričinil na šokujúcom viťazstve.

1. Hamšík prekonal rekordéra Vitteka

Dlhé obdobie bol historicky najlepším strelcom Slovenska, Róbert Vittek s 23 presnými zásahmi. Všetko sa zmenilo v zápase s Azerbajdžanom. Slováci v kvalifikácii na EURO 2021 zvíťazili, no hlavne sa znova prekonávali rekordy. Náš stredopoliar mal pred zápasom na konte 22 reprezentačných gólov. V tomto období sa prekonanie rekordu očakávalo a malo to byť len otázkou času.

A práve tento zápas bol pre našu legendu ten, v ktorom sa stal rekordérom v ďalšej štatistike. Najskôr zvýšil náš náskok na 3:1 a tým, Vitteka vyrovnal. V 57. minúte dokázal Marek pridať ďalší gól, ktorý znamenal prekonanie tohto rekordu. Legendárny slovenský záložník na to potreboval 114 medzištátnych zápasov.

Jeden z najúspešnejších hráčov v histórii Slovenska teda svoje medzinárodné pôsobenie ukončil, no v klubovej kariére bude pokračovať. Nezostáva nám teda nič iné. než mu držať palce. Za všetko čo pre národný tím spravil patrí Marekovi, jedno veľké ĎAKUJEME!

Reklama