Reklama
Loading...
Reklama

Velmi povedenou sezonu má za sebou český brankář v dresu Werderu Brémy Jiří Pavlenka. K letošním třicátým narozeninám si dal jako opožděný dárek návrat mezi německou fotbalovou elitu. Na severu Německa působí od podzimu 2017 a rozhodně se během dosavadního angažmá nenudil. V české nejvyšší soutěži zažil sestup s Baníkem Ostrava a se Slavií naopak slavil mistrovský titul. Ve Werderu Brémy však toho zatím odehrál nejvíce a jedná se tak momentálně o jeho osudový klub.

Přicházel do fakticky tuctového týmu

Když podepsal smlouvu ve Werderu jednalo se o tým ze středu bundesligové tabulky, kterému se v mlze ztrácely pohárové příčky, ale zároveň neměl záchranářské starosti. Po zisku mistrovského titulu se Slavií měl oprávněné také ambice získat místo také v reprezentační brance a možná si brousil zuby také na pozici jedničky národního týmu. V souboji s Tomáše Vaclíkem však většinou tahal za kratší konec, čemuž postupně nahrávaly i výsledky obou zaměstnavatelů. Někdejší sparťan zažil první zahraniční angažmá ve švýcarské Basileji, kde slavil tři mistrovské tituly. Na dosavadní vrchol následně vystoupal patrně ve španělské Seville, kde se například radoval z prvenství v Evropské lize. Radost mu tenkrát kalil pouze fakt, že finále se slavným Interem Milán sledoval pouze z lavičky.

V případě Jiřího Pavlenky měly výkony jeho zaměstnavatele naopak sestupnou tendenci a a fanoušci v německém hansovním městě sledovali hlavně druhou polovinu tabulky. Vrcholný smutek nastal takřka přesně před rokem. Klub v jehož sestavě byl kromě Jiřího Pavlenky také Theodor Gebre-Selassie prohrál v domácím zápase s Borussií Mönchengladbach a po více než čtyřiceti letech opustil nejvyšší soutěž. Dopředu se vědělo o tom, že účinkování Gebre Selassieho skončí bez ohledu na výsledek sezony. Měl za sebou dlouhé německé angažmá s hořkým koncem.

More important than the clean sheet | SV Werder Bremen
Zdroj: Werder Brémy

Odchod byl na pořadu dne

Přišly však logicky také spekulace o tom, jak bude pokračovat dosavadní angažmá českého brankáře. Objevil se i scénář jeho možného návratu do Slavie. Ten byl však podmíněn odchodem Ondřeje Koláře, který se však nakonec nekonal. Pavlenka se tak zúčastnil boje o návrat do nejvyšší německé soutěže. Sezona sice začala jeho problémy se zády a po návratu jsme jej mohli jistý čas vidět jen na lavičce. Na konci října se však vrátil do základní sestavy a po zbytek ligové sezóny už do brankářské nikoho nepustil. Podílel se tak na rychlém návratu Werderu mezi elitu.

Na jeho zásluhy se nezapomnělo

Svými výkony si vysloužil dokonce prodloužení smlouvy a dres svého dosavadního zaměstnavatele má oblékat až do léta 2024. To dokazuje také jeho skvělou pozici v týmu, který má za cíl se brzy dostat do klidnějších bundesligových vod. Změnit se tak může i jeho pozice v reprezentaci. Jeho kolega působí v řeckém Olympiakosu Pireus také jako brankářská jednička, ale jistou má už jen jednu sezonu. V následujícím ročníku bude usilovat o uplatnění opce. Jiří Pavlenka narozdíl od něj působí v elitní evropské soutěži a od jeho týmu se dá navíc očekávat nováčkovská dravost. Jiří Pavlenka má potenciál stát se reprezentační jedničkou.  

Reklama