Reklama
Loading...
Reklama

Jedinou výraznou posilou Sparty se v zimním přestupovém období stal útočník Tomáš Čvančara. Rozsáhlejší doplnění kádru Pavel Vrba nežádal. Ať už ve Spartě bývalý trenér Ludogorce, Plzně, Machačkaly či Žiliny zůstane nebo ne, očekává se v létě větší aktivita klubu z Letné na přestupovém trhu. K té by ho měla vést další nepovedená sezona i případné odchody klíčových hráčů Adama Hložka, Dávida Hancka nebo Ladislava Krejčího mladšího.

Přestupové okno se blíží a na povrch začínají vyplouvat jména hráčů, o které se údajně aktuálně třetí klub tabulky Fortuna ligy zajímá nebo je jejich příchod dokonce na obzoru. Zmiňováni jsou zkušení fotbalisté s potenciálem okamžitě aspirovat na místo v základní sestavě i mladíci s vyhlídkami prosadit se spíš v budoucnu. O které hráče se konkrétně jedná a v jaké pozici by do historicky nejúspěšnějšího českého klubu šli?

Jaroslav Zelený (FK Jablonec)

Zdroj fotografie: FK Jablonec

Odchod Jaroslava Zeleného z Jablonce do Sparty se jeví jako velmi pravděpodobný. Pražský klub o něj projevuje zájem už delší dobu a šéf zelenobílých Miroslav Pelta označil Letnou za favorita na zisk hráče se dvěma starty za reprezentaci. Severočeský celek v důsledku zhoršující se ekonomické situaci čelí odchodu mnoha opor. Teď by měla přijít řada právě na Zeleného, který svou výkonností klub ze Střelnice vysoce přerůstá. Ve Spartě by měl být alternativou za levého obránce Caspera Höjera nebo si své místo může najít na postu stopera, případně levého záložníka.

Vzhledem ke slávistické minulosti odchovance Hradce Králové by se mohlo jednat o pikantní transfer. Ani zdaleka však ne o tak třaskavý jako v případě přímého přesunu mezi dvěma pražskými „S“. V sešívaném se Zelený dlouhodobě neprosadil. Potenciál na to ale měl, což prokázal například skvělým výkonem v Lize mistrů proti Interu, když po zhruba půl hodině zápasu nastoupil na pro něj netradiční pozici středního záložníka. Nevýhodou by pro Spartu mohl být věk hráče 29 let. Opačným směrem by měli být zapůjčeni dva hráči, údajně Lukáš Juliš s Matějem Polidarem.

Lukáš Sadílek (1. FC Slovácko)

Zdroj fotografie: 1. FC Slovácko

S výjimkou ročníku 2016/17, který strávil na hostování v Sokolově, je Lukáš Sadílek celou kariéru věrný Slovácku. To prožívá nejúspěšnější období v novodobé historii klubu, které může korunovat ziskem Mol Cupu. Účast v evropských pohárech už má i díky čtvrtému místu v lize jistou a v příští sezoně se bude snažit napravit si reputaci po vyřazení Lokomotivem Plovdiv. Klub z Uherského Hradiště má nejstarší kádr Fortuna ligy a Sadílek je v něm jedním z mála hráčů, kteří se mohou ucházet o výrazný posun v kariéře.

Ve 25 letech k tomu možná přišla pravá chvíle. Zároveň by ho ale mohlo lákat znovu se s klubem ze svého rodiště zúčastnit evropských pohárů. A tentokrát už snad s delším trváním, než byly letošní dva zápasy. Bratr českého reprezentanta a hráče Twente Michala, o kterého dříve Sparta rovněž projevovala zájem, by v sparťanskému středu zálohy měl dodat potřebnou dynamiku a vhodně se doplňovat s Ladislavem Krejčím mladším. Trenér Slovácka Martin Svědík naznačil, že informace o zájmu Sparty vyšla dva dny před původním termínem finále MOL Cupu, aby rozhodila jeho tým v přípravě na tento důležitý duel. Více se k tomuto tématu všechny strany vyjádřit odmítly.

Kryštof Daněk (Sigma Olomouc)

Zdroj fotografie: SK Sigma Olomouc

Kryštof Daněk je jedním z nejnadějnějších mladíků ve Fortuna lize a příkladem skvělé práce Olomouce s mládeží. Tu by mohl ještě podpořit postup rezervy do druhé ligy. Daněk hraje v 19 letech už třetí sezonu v nejvyšší soutěži a pravidelně za Sigmu nastupuje v posledních dvou letech. I přes zatím nižší produktivitu neunikl pozornosti předních českých klubů.

Na konci minulé sezony se předpokládalo, že zamíří do Slavie, nyní je nejvíc spojován se Spartou. V té by se mohl pokusit nahradit Adama Hložka, jehož odchod do zahraničí se blíží. Čtyři starty si olomoucký talent připsal za lvíčata v kvalifikaci o EURO U21 a jedním gólem se podílel na vítězství 4:0 proti Albánii.

Ondřej Kukučka (Baník Ostrava)

Zdroj fotografie: Baník Ostrava

Ondřej Kukučka by čtvrt roku po Danielu Šmigovi měl být dalším ostravským talentem silného ročníku 2004, který zamíří do jednoho z pražských „S“. V případě Kukučky by se mělo jednat o Spartu. Osmnáctiletého stopera v nedávné době více než rok trápily potíže se zkříženým vazem a ploténkou, kvůli čemuž přišel o premiéru za A tým Baníku. Letenští sice dlouhodobě mají velké množství zraněných. Příchod hráče zdarma po vypršení kontraktu ale nepředstavuje velké riziko.

Hráč, který do prvního týmu Ostravy nakoukl už na podzim 2020, by nebyl jediným podobně mladým stoperem Sparty. Ve svém kádru už má Martina Vitíka a v rezervě Patrika Vydru s Daliborem Večerkou. Zapojení do druholigového B týmu by se předpokládalo i v případě odchovance Baníku, který by v něm získával první výraznější zkušenosti s dospělým fotbalem.

Tomáš Němčík (MŠK Žilina)

Zdroj fotografie: MŠK Žilina

Stoperem je i jednadvacetiletý talent Žiliny Tomáš Němčík, který se šošony letošní sezonu zakončí na šestém místě. I jeho jméno v souvislosti se Spartou padlo. Mělo by se ale jednat spíš o spekulaci a je otázkou, zda by pro letenský klub dával smysl příchod obou mladých stoperů.

Slovenský reprezentant do 21 v letošní sezoně pravidelně nastupuje za Žilinu, která je známá strategií sázet na mladé. Němčík za ní nastoupil už do 21 ligových utkání. Zápasy předkol Evropské konferenční ligy včetně dvojutkání proti Jablonci ale pouze proseděl na lavičce.

Georgiy Sudakov (Šachtar Doněck)

Zdroj fotografie: Šachtar Doněck

Georgiy Sudakov je jedním z nejtalentovanějších ofenzivních univerzálů z Ukrajiny a další variantou náhrady Adama Hložka. O jeho příchod mají zájem i slavnější kluby, než je Sparta, jejíž vedení zaujal už v roce 2019 na mládežnickém CEE Cupu. Pro Prahu by ale mohl hovořit fakt, že v ní pracuje jeho otec, což by mu mělo usnadnit adaptaci.

Devatenáctiletý mladík má v Šachtaru Doněck smlouvu až do roku 2026. Klub by ale chtěl opustit. Jedná se o člena reprezentace do 21 let, který už nakoukl i do A týmu. Za první tým Šachtaru, se kterým momentálně absolvuje charitativní turné, má solidní bilanci pěti branek za 775 minut.

Reklama