Reklama
Loading...
Reklama

Sparťanský svět dostává opět reálné kontury. Po krátké naději dané spíše ztrátou Slávie než vlastním výkonem, přistál fanoušek znovu na nekvalitním, mazlavém letenském trávníku a spíše než na další ztráty vedoucího dua, doufá v návrat Hložka do sestavy pro finále poháru se Slováckem. S ním na hrotu lze doufat, že někdejší úspěšný televizní seriál Bez ženské a bez tabáku se nebude ve Sparta TV přejmenovávat na Bez titulu a bez poháru (opět)!

Chudák nebohý sparťanský trenér Vrba. Během dvou týdnů znovu zažívá hluboké zklamání. Nejdříve v Olomouci a teď na Letné. Jeho svěřenci si po blbé, líné a nenápadité hře proti Hradci mohli do tabulky o titul (z pohledu Sparty dost eufemistický název pro několik přípravných zápasů před koncem sezóny) připsat pouhý bodík. Z pohledu hry plně zasloužený.

Samozřejmě, otázkou je, jak hluboce byl trenér Vrba zklamán. Jaké má pro to měřítko. Protože na Letné jsou zvyklí svá měřítka během sezóny mírně poupravovat. Takže co se jeví jako „hluboké zklamání“ loni na podzim po prohře na Slovácku, může mít letos úplně jiný význam. Slovácko je totiž tradičním účastníkem ligy (a jejího popředí), kdežto Hradec, při vší úctě, ještě loni hrál druhou ligu. A nemá ani vlastní stadión pro ligu.

Takže já bych, být trenérem Vrbou, těmi prohlášeními o hlubokém zklamání šetřil. Hned ve středu totiž Spartu čeká finále českého poháru a pozor, proti Slovácku! A díky kretenismu všech zodpovědných, máme v Česku (jak jsme si konečně ujasnili, že se jmenujeme) takovou podivnou, vpravdě debilní zvláštnost. I finále se totiž hraje podle pravidla, že výhodu domácího prostředí (!) má v tabulce níže postavený mančaft. Když opominu fakt co má co liga společného s pohárem, který je samostatnou soutěží, pak nezbývá než pogratulovat těm, co tuhle blbost vymysleli. Alespoň v něčem máme před Evropou náskok.

Spartě se reálně může stát, měřeno výkonem proti Hradci, že na Slovácku rupne. Ať už s Hložkem nebo bez něj (ale prý s ním. Zranění není, míněno lékařským ansámblem na Letné, vážné. Ale to nebyla ani zranění Čelůstky a jiných dlouhodobých marodů), má Sparta před sebou vskutku zápas o všechno. A nevýhodu cizího prostředí, které je všechno možné jen ne neutrální. Což je na západ od našich hranic něco neslýchaného. Borci z Letné tak mohou být buď za a) za hrdiny a nebo za b) za….no nehrdiny. Každopádně bych se chtěl vsadit, že výhra by udržela Vrbu nadále v letenském sedle. Takže bych prosil raději tu prohru….

Předehrou k sparťanské truchlohře proti Hradci byl návrat pravého srdcaře  Costy Nhamoinesu. Bývalý obránce (dle mnohých i vynikající) však nebude nastupovat v (ne)prostupné sparťanské obraně, ale má se nově na Letné zabývat skautingem. Pro staré školy, akvizicí nových hráčů pro Letnou. Což je ve Spartě pole tak dozorané a uměním nepolíbené, že každý nový švunk je vítán. Kostík by mohl pomoci třeba s talentovanými Afričany, s těmi má Sparta v poslední době tak trochu problém. Buď za ni hrají „debilové“ (jak tedy míní říďa Rosický), a nebo za ni nehrají vůbec (viz jakýsi Sor, jenž dal Spartě košem). Tak hodně štěstí Kostíku. A ať tvé nadšení není zkaleno poznáním, jak je těžké získat na Letnou nějakého mladého talenta. I třeba bílého.

A když už jsme tak u těch odchodů či příchodů, tedy skautingu, nelze nezmínit případ Pelikán, pardon Pulkrab. Překvapivě (tedy pro sparťanské vedení) odmítnul prodloužit smlouvu a je na odchodu. Odchovanec, srdcař a fotbalista. A jako bonbónek na konec, údajně má přestoupit (zadarmo, tak to už je úplně k smíchu) do Slávie. No pic kozu do vazu! To bude pár hodně sparťanských fans těžko vydýchávat a krámky s plyšovými hračkami v okolí Letné budou znovu hlásit vyprodání krysích zásob.

No jistě, pro Letnou žádná dobrá vizitka, že její odchovanec (!) za ni nechce hrát. Ale také nic nového pod sparťanským sluncem. V povědomí hráčů, kteří prošli její věhlasnou fotbalovou akademií, je Sparta spíše zlou macechou než milující matkou. Na Letné to s odchovanci prostě neumí a nic na tom nezměnil ani legenda Tomáš (i s bráchou). Letenský klub i nadále pilně posiluje svou konkurenci v lize. Třeba i Patrik Schick by mohl vyprávět, jak tam zacházejí s odchovanci. A v sobotu se po lajně v dresu Hradce proháněl jakýsi Mejdr, o kterého má, jen tak pro zasmání, zájem Slávie. A hádejte, kde hráč fotbalově vyrostl. No to by jste neuhádli. A Rada, co přišel, viděl a dal vyrovnávací branku (ačkoli byla připsána Leiblovi)? Vážně chcete vědět, čí to byl kdysi hráč?

Jasně, ne každý borec, který v devíti letech oblékne sparťanský dres, může hrát později za áčko. Ale na systému, kdy za mateřský klub nechtějí jeho vlastní odchovanci hrát, je asi také něco na pováženou. Prostě něco neštimuje. Vždyť co peněz stojí vychovat jednoho talenta a on potom zdúchně, a ještě zadara, k úhlavní konkurenci. To vážně nevymyslíš! Ale prý už se Tomáš chystá zacelovat rány v sestavě. Údajně hodlá hodit laso Morávkovi s Kuckou. Tak hodně štěstí Tomáši!

A takhle to vidím já. Mějte se fajn a do středy času dost. Znáte to, když Bůh dá, i motyka spustí.

Reklama