Reklama
Loading...
Reklama

Základní část české nejvyšší soutěže ve středu skončila. Skupina o titul začíná v sobotu zápasem Sparty proti Baníku Ostrava a alespoň na samém vrcholu by mohla být nejnapínavější od jejího zavedení. Porážkou na Hané v posledním kole hlavní fáze sice z reálného boje o titul vypadla Sparta a rovněž obsazení příček znamenající postup do evropských pohárů se zdá být jasné. To hlavní ale ani zdaleka rozluštěno není.

Nadstavba se bude hrát potřetí v historii. V předchozích případech do ní Slavia vstupovala s náskokem čtyř a poté šesti bodů. Nyní dva vedoucí kluby tabulky dělí pouze bod, což slibuje nejdramatičtější přetahovanou o titul za poslední roky. Slavia i Plzeň mají boj o první místo ve svých rukách a rozhodovat může každé zaváhání či dokonce vzájemný zápas.

Slavia Praha (1. místo, 73 bodů)

Zdroj fotografie: FCVP/ Martin Skála

Slavia do nadstavby vstupuje jako vedoucí celek a hlavní favorit na titul. Ještě tři kola před koncem byla druhá. Ztráta bodů Plzně v Olomouci, ale sešívané posunula do čela prvoligového peletonu. Slavia tak získala nejen náskok, ale i výhodu domácího prostředí pro utkání nadstavby proti Plzni, Spartě a Slovácku. To znamená proti nejkvalitnějším soupeřům.

„Bude to hodně těžké, složité, motivace je ale obrovská. Je tady spousta hráčů, která titul ještě nemá, další řada s tím naopak má zkušenosti. Chceme ho získat pro fanoušky, kteří byli v poslední době omezení, i pro našeho šéfa,“ zmínil Jindřich Trpišovský v rozhovoru pro klubový web i speciální motivaci v boji o titul.

Velkým zklamáním sice je vyřazení Feynoordem ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy, ale z posledních pěti duelů základní části klub z Edenu čtyřikrát zvítězil. Remizoval pouze proti svému už nejspíš jedinému soupeři v boji o titul Plzni. Je tak v dobré formě, s výjimkou Jana Bořila a Lukáše Masopusta by měla mít brzy všechny hráče k dispozici, což znamená mnoho variant složení základní sestavy. Nic by nemělo bránit útoku vršovického klubu na další titul.

Viktoria Plzeň (2. místo, 72 bodů)

Zdroj fotografie: FCVP/ Martin Skála

Plzeň sice v závěrečném předkole Evropské konferenční ligy vyřazením s CSKA Sofia propadla. V lize je to ale jiný příběh. V ní se letos dá označit za nejpříjemnější překvapení. Klub, který je na prodej a ekonomicky nemůže ani zdaleka konkurovat pražským S, těží ze svého kádru i volbou účelného herního stylu maximum, za což si Michal Bílek zaslouží uznání. Před nadstavbou je jeho tým pouze bod za Slavií a šest bodů před Spartou.

„Byl to náš cíl dnes zvítězit a držet se blízko na Slavii. To se nám podařilo. Kdo by to řekl, že budeme mít po třiceti kolech 72 bodů. Je to paráda,“ řekl Milan Havel po posledním kole základní části o nejvyšším bodovému zisku Plzně po třiceti kolech za posledních roky.

Viktoriáni dokonce byli dlouhou dobu před sešívanými. Sérií tři remíz proti Jablonci, Slavii a Olomouci ale tuto pozici ztratili. Zdá se však, že se vítězstvími proti Baníku Ostrava a Mladé Boleslavi v posledních dvou kolech základní části dostali zpátky na vítěznou vlnu. Díky tomu, že už jsou Západočeši druzí bychom se od nich v zápase proti Slavii mohli dočkat mírně ofenzivnějšího pojetí a pohlednějšího zápasu než tomu bylo posledně.

Sparta Praha (3. místo, 66 bodů)

Zdroj fotografie: Facebook AC Sparta Praha

Sparta se pěti výhrami kolo před koncem hlavní fáze Fortuna ligy dostala do skvělé formy a jen čtyři body za vedoucí Slavii. V důsledku toho se začalo spekulovat o tom, že by klub z pražské Letné ještě mohl pomýšlet na titul. Tyto z pohledu týmu Pavla Vrby optimistické úvahy byly v posledním kole před nadstavbou utnuty porážkou 2:0 a velmi nepovedeným výkonem v Olomouci.

„Naděje je hodně malá. Před výkopem jsme věřili, že to můžeme zdramatizovat. Teď si myslím, že naši soupeři už ve zbytku soutěže tolik bodů neztratí,“ hodnotil po zápase proti Olomouci Pavel Vrba.

Významnějším zápasem než utkání nadstavby by tak pro Spartu mělo být finále poháru. Zisk trofeje by tuto sparťanskou sezonu postavil do přece jen výrazně pozitivnějšího světla. Navíc je vzhledem k velmi nejisté budoucnosti ukrajinských a ruských klubů pravděpodobné, že se vítěz českého poháru místo předkol Evropské konferenční ligy zúčastní předkol Evropské ligy.

FC Slovácko (4. místo, 59 bodů)

Zdroj fotografie: 1. FC Slovácko

Slovácko je před nadstavbou s osmibodovým polštářem a mankem sedmi bodů pevně usazené na čtvrtém místě a evropské poháry pro příští sezonu by mělo mít zajištěné z ligy i poháru. Svou pozornost tak bude směřovat na, co se domácí scény týká, svůj největší zápas za poslední roky, kterým bude 4. května finále MOL Cupu proti Spartě, kterého se Slovácko zúčastní po 13 letech. Martin Svědík je ale náročný trenér a rozhodně nedopustí ani vypuštění závěru ligy.

„Slovácko je po hodně letech ve finále a my uděláme všechno pro to, abychom konečně získali nějakou trofej. Až budeme staří, abychom se na ni mohli dívat a říkat si, že jsme byli součástí toho všeho. Chceme pro klub i celý region něco udělat, zapsat se trošku do dějin,“ řekl po postupu do finále poháru zkušený obránce Michal Kadlec.

Velkou roli ve skupině o titul by klub z Uherského Hradiště mohl sehrát tím, že potrápí Slavii nebo Plzeň a tím zamíchá kartami v boji o nejvyšší příčku. Těžké zápasy proti nejkvalitnějším klubům Česka, ve kterých už o moc nepůjde, by mohly být příležitostí okysličit nejstarší kádr ligy. Větší prostor by mohli dát například mladému gólmanovi Jiřímu Borkovi, záložníkovi Michalu Kohútovi, útočníkovi Filipu Vechetovi a dalším členům širšího kádru.

Baník Ostrava (5. místo, 51 bodů)

Zdroj fotografie: Baník Ostrava

Baník Ostrava je sice v tabulce součástí odtržené TOP pětky, přesto je jeho sezona spíše neúspěchem. O tom jasně svědčí odvolání trenéra Ondřeje Smetany. Fanoušci už v této sezoně od klubu, který ekonomicky, zázemím i fanouškovskou podporou patří mezi nejlepší čtyři, čekali útok na místa zaručující účast v evropských pohárech. Za těmi ostravský klub zaostává pouze o jednu až dvě příčky. Bodová ztráta je však výrazná a v poháru byl Baník vyřazen už v osmifinále Hradcem Králové.

„Cíl je jediný: dohrát sezonu se ctí a zanechat slušný dojem,“ říká v rozhovoru pro deník Sport Tomáš Galásek.

Po sérii pěti utkání bez vítězství u týmu skončil trenér Smetana. Sezonu dotrénuje Tomáš Galásek. Toto mezidobí, ve kterém už o moc nejde, by mohl využít k předvedení pohledného kombinačního fotbalu a začlenění mladých hráčů. Víc herního času by mohl dostat například sedmnáctiletý Matěj Šín či dvacetiletý Petr Jaroň. Roli může u Ostravy v nadstavbě hrát impulz ze změny trenéra. Ten se sice ještě neprojevil v Plzni. Doma proti Jablonci už ale modrobílí po šesti zápasech poznali radost z vítězství a do nadstavby díky tomu půjdou povzbuzeni.

Hradec Králové (6. místo, 40 bodů)

Zdroj fotografie: FC Hradec Králové

Hradec Králové by si měl zápasy nadstavby především užít. Na poháry už dosáhnout nemůže a ať už zbývající duely dopadnou jakkoliv, tak se jeho nováčkovská sezona v azylu bude hodnotit jako velký úspěch. Votroci ze šestého místa postoupili do skupiny o titul a o jedno místo překonali sedmou příčku nováčků z předchozích dvou sezon Českých Budějovic a Pardubic. Dokonale tak navázali na trend nováčků v roli černých koňů z posledních let. Skvělou sezonu Východočechů ještě podtrhuje postup do semifinále MOL Cupu.

„Nám už o tolik nejde, ale nikdo tam nechce být za výletníka, který každému přijede s úsměvem dát tři body. Sezona nekončí, každý z nás má na hřišti prémie a nechce to dát zadarmo“ řekl na tiskové konferenci po utkání proti Bohemce nejlepší střelec Hradce Králové v letošní sezoně Jakub Rada.

Základní část ligy černobílí zakončili sérií sedmi zápasů bez porážky. Jsou tak v dobré formě a první utkání nadstavby v neděli doma proti Slavii bude moct být bez starostí oslavou fotbalu. Navíc mají možnost napravit si reputaci po debaklu 1:5 v posledním zápase proti sešívaným. Dlouho se spekulovalo, zda je lepší hrát skupinu o titul proti nejlepším klubům, ale s nedostižnou ztrátou na pohárové příčky a rizikem zakončení sezony porážkami nebo si zahrát prostřední skupinu o odměnu jeden milion Kč a lepší nasazení v poháru. Nejen kvůli tomu, že se jedná o nejlepší umístění královehradeckého klubu po sezoně 1962/63, se jako prestižnější jeví 6. místo a skupina o titul.

Reklama