Reklama
Loading...
Reklama

Hned několika českým hráčům skončí v jejich zahraničních klubech po sezoně smlouva. Jedná se o současné či bývalé reprezentanty a často i někdejší velké osobnosti české nejvyšší soutěže. Drtivá většina trenérů českých klubů by je bez váhání brala a pro Fortuna ligu by jejich návrat rozhodně byl velkým oživením. U většiny z nich je ale pravděpodobnější pokračování v zahraničí. O kterých hráčích je řeč?

Matěj Vydra (FC Burnley)

Matěj Vydra je hráčem Burnley už čtvrtou sezonu. Nyní zažívá nepovedený ročník z individuálního i týmového hlediska. Clarets jsou s tříbodovou ztrátou na 17. Everton a jedním odehraným zápasem navíc na první sestupové příčce. Aby toho nebylo málo, tak český útočník nebyl z důvodu absolvované operace v únoru a březnu k dispozici, kvůli čemuž vynechal i baráž o MS. Zatímco ve druhé anglické nejvyšší soutěži Championship český reprezentant obvykle střílel jednu branku za druhou, v sezoně 2017/18 v ní s 21 brankami vyhrál korunu pro krále střelců a v ročníku 2012/13 byl vyhlášen hráčem sezony, tak v Premier League se trvale neprosadil a střeleckým maximem rodáka z Chotěboře v nejlepší lize světa jsou tři branky za sezonu. Trenér Sean Dyche praktikoval styl založený na osobních soubojích, který rychlému a technickému Vydrovi ne úplně vyhovoval.

Bývalý stoper byl odvolán po zápase s posledním Norwichem, který Burnley prohrálo 2:0. Dyche tak po deseti letech opustil lavičku na stadionu Turf Moor a pozici nejdéle sloužícího trenéra v jednom klubu Premier League převzal Jürgen Klopp. Při remíze 1:1 na hřišti West Hamu Clarets vedl kormidelník juniorky Mike Jackson a Vydru, který už má v Premier League přes 100 startů, do hry vypustil na 12 minut. O budoucnosti devětadvacetiletého útočníka by tak mohlo rozhodovat, zda se s novým trenérem změní jeho pozice. V minulosti se v souvislosti s Vydrou mluvilo o zájmu z tureckého Gaziantepu, Slavie i Sparty. Bývalý hráč Derby County, Watfordu či Readingu by ale rád ještě přidal další sezony v Anglii. V zahraničí je už od 18 let, kdy v roce 2010 za 100 milionů přestoupil z Baníku do Udine.

Jiří Pavlenka (Werder Brémy)

Zdroj fotografie: werder.de/ nordphoto

Po sestupu Werderu do 2. Bundesligy se v případě Jiřího Pavlenky spekulovalo o zájmu Chelsea či Besiktase. Český gólman v německém klubu překvapivě zůstal. Ještě větším překvapením by bylo, kdyby se Brémy mezi elitu nevrátily a rodák z Hlučína v nich prodloužil po sezoně končící smlouvu. Podle německých médií je to ale pravděpodobné. Pro jeho setrvání by přesto mohlo být klíčové, jestli zelenobílí v první sezoně v nižší soutěži postoupí zpátky do Bundesligy. Nyní jsou na postupovém druhém místě. St. Pauli na barážové třetí příčce však ztrácí pouze bod a Darmstadt na čtvrtém místě tři. Do konce soutěže zbývají čtyři kola.

„Upřímně řečeno, nedokážu si představit, že bych hrál další rok ve 2. lize,“ říkal ještě v zimě pro Deich Stube Pavlenka. Podle březnových informací v německých médiích by ale měl zůstat i v případě, že by se postoupit nepodařilo.

Bývalý brankář Baníku Ostrava a Slavie byl celé čtyři sezony v Bundeslize velkou oporou Brém. Po sestupu paradoxně svou pozici ztratil a musel si místo jedničky znovu vydobýt, což se mu podařilo, momentálně už odchytal 19 duelů v řadě a klub z Weserstadionu za tu dobu prohrál pouze dva zápasy. Zároveň ale z posledních pěti utkání vyhrál pouze jedno. Aktuální je série tří remíz 1:1 a pokud tradiční německý klub nechce o postupovou příčku přijít, měl by znovu začít co nejdřív bodovat naplno.

Josef Hušbauer (Anorthosis Famagusta)

Zdroj fotografie: anorthosisfc.com.cy

Josef Hušbauer po Cagliari a Dynamu Drážďany zažívá třetí a nejpovedenější angažmá v zahraničí. V Itálii se český záložník v sezoně 2014/15 na hřiště dostal minimálně a v Německu v sezoně 2019/20 sestoupil z 2. Bundesligy. V jeho případě platí do třetice všeho dobrého. Na Kypru v letošní sezoně ještě branku nevstřelil a v minulé sezoně pouze jednu v lize a dvě v poháru. Vzhledem k tomu, že pravidelně nastupuje v základní sestavě s jeho výkony zjevně i přesto panuje spokojenost. S Anorthosis Famagustou v první sezoně vyhrál po prodloužení v zápase s Olympií Nicosia kyperský pohár, přičemž evropské poháry by si zajistil i čtvrtým místem v lize. Díky poháru však místo předkol Evropské konferenční ligy zasáhl do předkol Evropské ligy.

„Zahraničních hráčů je plná kabina. Skupinky se tedy pochopitelně tvoří i u nás. Oproti českému prostředí jde o značnou změnu. Tady to o partě tolik není. Když je tady cizinec sám, má těžké se do nějaké skupinky dostat,“ vyprávěl Josef Hušbauer minulý rok pro gol.cz o svém týmu.

Z EL byl kyperský klub po vítězství 2:1 doma a porážce 3:0 ve Vídni vyřazen Rapidem. Základní skupinu nově vzniklého evropského poháru vybojoval postupem přes Hapoel Beer Sheva. V hlavní fázi EKL se v konkurenci Gentu, Partizanu Bělehrad a Flory Tallin umístil s dvoubodovou ztrátou na srbského soupeře na 3. místě. Do pohárové Evropy má dvaatřicetiletý střední záložník se svým klubem nakročeno i v letošní sezoně. Tři zápasy před koncem sezony je na čtvrtém místě bod před Larnacou a bod za Arisem Limassol. Díky pravidelnému vytížení a možnosti hrát evropské poháry by setrvání Hušbauera na Kypru dávalo smysl.

Martin Frýdek (FC Luzern)

Zdroj fotografie: fcl.ch

Po hostování v Senici před téměř deseti lety je nyní Martin Frýdek podruhé v zahraničí a změna mu evidentně prospívá. Za švýcarský Luzern hraje druhou sezonu pravidelně v základní sestavě a v minulé sezoně s ním vyhrál švýcarský pohár, čímž po vítězství v poháru s Libercem a Spartou přidal už svůj třetí pohárový triumf. Po šestém místě v minulé sezoně je aktuální sezona výrazně méně povedená.

„Myslím, že po fotbalové stránce je to tady na lepší úrovni než v Česku, ale po fyzické stránce je to zase těžší u nás. Jsou to hodně rozdílné soutěže,“ řekl ČTK Frýdek na konci minulé sezony.

Švýcarský klub byl po dvou porážkách 0:3 Feyenoordem vyřazen v předkole EKL a v lize je až po uši namočený v boji o udržení. Nachází se na barážovém devátém místě se ztrátou pěti bodů na Grasshoppers a náskokem sedmi bodů před posledním Lausanne. U Frýdka tak může o budoucím angažmá výrazně rozhodovat i to, kterou soutěž bude jeho současný klub v příští sezoně hrát. Stále je ale ve hře obhajoba poháru, ve kterém Luzern ve čtvrtek čeká semifinále v Luganu.

Jan Morávek (FC Augsburg)

Zdroj fotografie: fcaugsburg.de

Jan Morávek první dva roky v Německu patřil Schalke, absolvoval během nich hostování v Kaiserslauternu a Augsburgu, do kterého poté přestoupil a působí v něm už přes deset let. V letošní sezoně v jeho dresu zasáhl do 17 soutěžních zápasů. Mnohdy však do zápasů nastupuje jako střídající hráč. Do konce Bundesligy zbývají čtyři kola a Augsburg je na 14. místě se čtyřbodovým náskokem na 16. příčku Stuttgartu znamenající baráž o udržení v Bundeslize.

„První jednání proběhla. Ale zatím se tato záležitost pořád posouvá. Myslím, že je možné všechno. Především chci zůstat ten půlrok zdravý, klukům na hřišti pomoct. Je asi jasné, že vedení vyčkává. Je nás nyní několik, kterým končí smlouva. Je normální, že klub čeká, jak se situace vyvine. Myslím, že kdyby byla možnost ještě rok, dva, nebránil bych se tomu. Na druhou stranu, kdyby klub řekl, že deset let stačilo, že moc děkují, tak bych musel rozhodnutí respektovat. Věřím, že na pár let bych ještě práci našel. Byl bych poprvé v situaci, kdy by mi skončila smlouva a já bych si vyslechl, co možné je a co není. Určitě nyní neříkám ne ničemu. Ale asi kdybych vydržel v zahraničí, měl bych radost,“ řekl Morávek v březnu pro gol.cz.

Českého středního záložníka během kariéry trápí časté zdravotní problémy, kvůli kterým například v minulé sezoně nastoupil pouze do pěti soutěžních zápasů. Jediným klubem, za který dvaatřicetiletý bývalý mládežnický reprezentant a trojnásobný seniorský reprezentant v Česku hrál jsou Bohemians. Po kariéře v Německu by se nabízelo vrátit se zpátky do Ďolíčku, zároveň je ale pravděpodobnější, že Morávek bude chtít v zahraničí zůstat do konce kariéry či do konce i po kariéře.

Reklama