Reklama
Loading...
Reklama

Generálku Baníku Ostrava před začátkem jarních ligových bojů bude představovat zápas na půdě mistrovské Slavie. Poté už budou fanoušci netrpělivě čekat na zápas 20. kola na půdě Mladé Boleslavi. Krátce před koncem zimní přípravy představil ostravský tým ještě jednu zajímavou posilu. Na hostování s opcí přichází právě ze Slavie nigerijský útočník Ubong Ekpai. Baníkovský kádr se stává opět zajímavějším. Promění se v jarních měsících teorie v praxi?

Baník oslaví v tomto roce sté výročí založení klubu, které proběhlo v ostravské hospodě U Dubu v tamní kolonii Na kamenci. Dvacet nemajetných horníků se tehdy podepsalo prezenční listinu a vznikl klub SK Slezská Ostrava. O třicet let později se poprvé objevil název Baník. Jeho fandové zažili pobyt ve stínu pražských klubů, sestup v roce 1966 i zlatou éru klubových dějin na přelomu 70. a 80. let. Vždy se však jednalo o jeden ze symbolů ostravské výjimečnosti. V jiných městech znamenala úspěšná období tamních klubů zvýšený zájem o fotbal, ale v Ostravě se zpravidla takřka zastavil život. 

Není tomu tak dávno, co Baník takřka hleděl do tváře faktické fotbalové smrti. Definitivní záchranou pro něj byl až příchod Václava Brabce. Ten klub převzal přes takřka jistý sestup klubu do druhé ligy, který se nakonec skutečně konal. Především díky jeho financím se Baník postupně ekonomicky stabilizoval a rychle se vrátil do nejvyšší soutěže. Václav Brabec zdůrazňoval, že Baník nepatří do bojů o záchranu a vytyčil si jako cíl návrat mezi ligovou smetánku. Tato cesta se však jeví jako delší, než si sám po návratu ostravského klubu do nejvyšší soutěže představoval. 

Informace pro fanoušky před utkáním Baníku s Trnavou – FC Baník Ostrava
Zdroj FC Baník Ostrava

Vše začalo první sezonou po návratu, kdy Baník do konce ročníku bojoval o holé ligové přežití. V žádné z následujících sezon se představy Václava Brabce zcela nenaplnily. Velké naděje vkládal například do někdejšího slávistického obránce Luboše Kozla, jež převzal Baník jako trenér na začátku roku 2020. Na začátku jara roku 2021 však vítkovický stadion v tichosti opustil, přičemž zůstal daleko za očekávání klubového vedení. Klub převzal Ondřej Smetana, jehož můžeme vidět v roli baníkovského trenéra i nyní. Naplní právě on trenéra Václava Brabce? 

Na konci této sezony uplyne pět let od návratu Baníku do nejvyšší soutěže, po němž měla začít nové veselejší epocha ostravského klubu. Do dnešních dnů však vidíme jeho přešlapování na místě, přičemž v tichosti odešlo i několik hráčů, jež měli zásadní podíl na úspěšné záchraně v roce 2018. Nyní má klubové vedení zcela jiné představy o baníkovském působení. Poté, co se Baník vrátil do klidnějších ligových bod, očekávali jeho fanoušci další vzestup. Ten se však dosud neuskutečnil. Někteří lidé v souvislosti s Baníkem připomínali, že nedávno takřka zanikl. Nyní však už musí být evropské poháry i vzhledem k celkové ligové situaci jeho jasným cílem. Pokud se tak nestane, bude muset patrně přijít další změna v baníkovské koncepci.

Reklama