Reklama
Loading...
Reklama

Polský tým Zaglebie Lubin má před sebou jednu těžkou jarní výzvu. V tabulce nejvyšší polské soutěže můžeme nyní vidět tým na čtrnácté pozici. To by znamenalo záchranu v nejvyšší soutěži, ale šestnáctý tým tabulky Warta Poznaň na něj ztrácí jen čtyři body a boj o záchranu se tak klubu podle všeho bude týkat. K úspěšnému rozuzlení mají přispět také dva čeští útočníci. Jak uchopí Tomáš Zajíc a Martin Doležal svou úlohu? Její výsledek může mít velký vliv i na další pokračování jeho kariéry.

Tomáš Zajíc účinkuje na jihu Polska od začátku září loňského roku a sehrál v rámci Ekstraklasa celkem devět zápasů, v nichž si připsal dvě branky. Ve svém druhém zápase se podílel na vítězství nad Bruk-Bet Termalica a v následujícím zápase otevřel skóre na hřišti týmu Warta Poznaň. Oba tyto týmu se i díky tomu momentálně Lubinu dívají na záda. Setrvá daná situace? Součástí smlouvy o hostování českého útočníka je i následná opci. Nastane reálná šance na její uplatnění?

Po osmi letech opustil severočeský Jablonec Martin Doležal, s nímž neprožil úspěšný podzim. Tým Petra Rady se nachází až na čtrnáctém místě tabulky a boj o místo v evropských pohárech se ho tak v tomto ročníku netýká. O podzimu mluvil český útočník jako o nepovedeném po týmové i individuální stránce. V sedmnácti zápasech české nejvyšší soutěže jsme mohli vidět v jeho podání pouhé dva góly.

Nejprve zachránil remízu s Českými Budějovicemi a také přispěl k zisku bodu v zápase se Slováckem. Jeden gól přidal v domácím MOL cupu v domácím zápase s Varnsdorfem a v rámci Evropské ligy se jedním gólem podílel na domácím vítězství nad slovenskou Žilinou. Pokud se chce jeho nový zaměstnavatel zachránit v nejvyšší polské soutěži, bude se určitě hodi z jeho strany větší střelecký apetit. V tomto případě bude zajímavé sledovat rozdělení rolí obou českých útočníků. 

Tomáš Zajíc již několik měsíců v polském týmu účinkuje a získal tak již určité zkušenosti. V týmu však zatím pouze hostuje a pro následující ročník existuje více možných scénářů. Vzhledem k tomu, že součástí jeho smlouvy je opce, tak případný návrat do Baníku se jeví jako velmi málo pravděpodobný. Pokud by nastal sestupový scénář, bude patrně usilovat o další změnu zaměstnavatele. To Martin Doležal podepsal s polským týmem smlouvu na dva a půl roku. V Jablonci strávil osm let a nejčastějším scénářem byl boj o evropské poháry. Nyní musí své fotbalové myšlenky výrazně změnit. Zablegie Lubin na něj může velmi spoléhat minimálně kvůli jeho zkušenostem. Jaký nastane profesní vztah mezi dvěma českými útočníky? 

Mnoho prostoru na aklimatizaci není. Když se podíváme na podzimní zápasy Zaglebie viděli jsme v nich většinou pouze jednoho typického útočníka, přičemž gólově nejúspěšnější byl Patrik Szysz. Zaglebia Lubin má za sebou zatím tři přípravné zápasy. Na úvod porazil rumunský tým FC Voluntari 1:0. Následovala porážka 0:1 s FK Gabala a v tom posledním polský tým porazil ukrajinský FK Oleksandria 2:1. Uvidíme některého z Čechů v zápase se srbským FK Metalac?

Hned na začátku jarní části čeká Zaglebie Lubin jeden z nejdůležitějších zápasů sezony. Doma totiž přivítá Legii Varšava. Utká se tedy s týmem se stejnými starostmi pro zbytek ligového ročníku. Podle dosavadního průběhu přípravy mohou být oba čeští fotbalisté velkými konkurenty a scénář v podobě českého útočného dua se jeví jako nepravděpodobný. Můžeme sledovat zajímavý český souboj o místo v sestavě v polské nejvyšší soutěži.

Reklama