Reklama
Loading...
Reklama

Malé fotbalové zemětřesení způsobil v Anglii 30letý útočník Burnley Chris Wood svým přestupem k největšímu konkurentovi o udržení v Premier League, Newcastlu. V pozadí třaskavé kauzy však sedí český reprezentant Matěj Vydra, jenž se může stát tím hráčem, který se směje, když se ostatní perou.

Legální rána pod pás

Jádro pudla v tom, jak ožehavý transfer novozelándského hroťáka k Magpies je, se nachází v jeho provedení. Burnley se aktuálně nachází s 11 body na první sestupové příčce. Oproti Newcastlu, jenž je jen o skóre o pozici níže, má ovšem dvě utkání k dobru.

Nejsevernějšímu klubu Premier League se na konci roku zranil útočník č. 1 Callum Wilson a odhadovaný návrat se protáhnul z týdnů na měsíce. Aktuálně nejbohatší klub světa měl ve svém hledáčku spoustu zajímavých posil a díky dobrému hospodaření dřívějšího (fanoušky nenáviděného) majitele Mike Ashleyho může v rámci finančního fair play utratit v zimním přestupovém období i 200 milionů liber.

Jak ale se zlou noví majitelé ze Sáudské Arábie zjistili, peníze nejsou vše. Málo hráčů na top úrovni bude chtít rok před Mistrovstvím světa nastoupit na loď, jenž má sice do budoucna velkou atraktivitu a ambice, ale může se v létě potopit do druholigových vod.

Místo propíraného Pierra-Emericka Aubameyanga nebo Jesseho Lingarda se tak Newcastle rozhodl pro zákeřný čin. Aktivoval výstupní klauzuli hlavního střelce největšího konkurenta o udržení v lize Chrise Wooda ve výši 25 milionů liber a obešel tak jakékoliv vyjednávání s mateřským klubem.

Pro samotného hráče jde o pochopitelný krok. V 30 letech mu zbývá pár posledních sezón na nejvyšší úrovni a Magpies mu můžou rozhodně zaručit lepší platové podmínky. Burnley však zůstalo naprosto opařeno.

Třicátníci a africká střela

Anglická média si ohledně transferu neberou servítky – přestřelená nákupní cena za fotbalistu, jenž v tomto ročníku vstřelil pouhé tři branky. Pro Clarets šlo ovšem o stěžejního hráče, o kterého opíralo všechny své ofenzivní tahy a v sestavě tak vznikla velká díra.

Kdo tedy trenéru Sean Dycheovi v jeho systému s dvěma hrotovými útočníky zbývá?

Nejlepší střelec týmu Maxwel Cornet (6 ligových branek) přišel v létě z Lyonu původně jako levé křídlo, které ale následně kouč přeorientoval na hroťáka, v těchto chvílích reprezentuje svoje Pobřeží Slonoviny na AFCONu. Západoafrický stát patří mezi favority turnaje a pokud dostojí očekáváním, nemůže Burnley se svým útočníkem počítat dřív než v prvním únorovém týdnu. Musí si tedy bez něj poradit v zápasech proti Leicesteru, Watfordu a Arsenalu. Nejcitelnější bude jeho ztráta hlavně proti Watfordu, jenž je v tabulce výše o pouhé dva body.

Mimo je i dvaatřicetiletý Ashley Barnes, jenž se dává do kupy z listopadového svalového zranění. Jistotou zůstává stejně starý Jay Rodriguez, jenž má nahráno kromě Wooda a Corneta nejvíce minut. Dokázal je ovšem přetavit v jedinou asistenci. V posledních zápasech lodivod Clarets experimentoval s využitím bývalého záložníka Spurs či Evertonu Aarona Lenonna v útočné dvojici s Woodem. Čtyřiatřicetiletý Angličan se mu odvděčil jedním gólem do sítě Manchesteru United.

Vydrovy šance

No a pak je tu Matěj Vydra. Český reprezentant většinu sezóny tráví na lavičce a skromně vyčkává na každou příležitost, kterou od Dyche dostane. Doposud strávil na hřišti 409 minut, ve kterých dokázal vstřelit vyrovnávací branku na Stamford Bridge a připravil gól pro Corneta v remízovém zápase na Leicesteru.

Statisticky nad svými konkurenty nijak nevyčnívá. Za zmínku stojí snad jen počet očekávaných gólů (0,31), kterou má lepší než Cornet (0,27), Barnes (0,17) i Lennon (0,1) a prakticky identickou jako Rodriguez (0,32). Aktuální rozpoložení ovšem mluví, co se týče nominování do základní sestavy, do karet právě jemu.

Jak už jsme zmínili, minimálně tři další zápasy je ze hry Cornet a nejistý je návrat Barnese. Vydra by měl pravděpodobně vytvořit dvojku s Rodriguezem s tím, že jako v pohárovém utkání proti Huddersfieldu, se Lennon postaví na pozici levého záložníka.

Vydrovi se tak nabízí velká šance přesvědčit tvrdého kouče, že si zaslouží mnohem větší minutáž. Problém v jeho výhlídkách může ale stále způsobit lednový nákup náhrady za Wooda. Angličtí novináři spojují Clarets se jmény jako Lyndon Dykes (QPR), Tyrese Campbell (Stoke) a Divock Origi (Liverpool), minimálně ale v případě Origiho se musí Burnley poprat s mnoho dalšími zájemci.

Druhý nejméně gólový tým soutěže musí se svou produktivitou něco udělat, pokud chce zabojovat o prvoligovou příslušnost. Při troše štěstí by v tom český útočník měl hrát hlavní roli.

Reklama