Reklama
Loading...
Reklama

Zatímco na podzim po zranění Ondřeje Kúdely a odchodu Davida Zimy do FC Turín zavládla na pozici stoperů ve Slavii nouze, tak na jaře nejspíš bude mít Jindřich Trpišovský z koho vybírat. Aiham Ousou s Tarasem Kacharabou se na konci podzimu dostali do skvělé formy. K nim Slavia z Českých Budějovic přivedla Maksyma Talovjerova a po zranění už by měly být zpátky někdejší opory Ondřej Kúdela a David Hovorka.

Ousou s Kacharabou se po ne úplně přesvědčivém začátku angažmá ve Slavii sehráli a na konci podzimní části sezony tvořili spolehlivou stoperskou dvojici. Od konce října až do poloviny prosince se Slavii s těmito stopery v zápasech Fortuna ligy sedmkrát v řadě povedlo udržet čisté konto a defenziva se opět stala silnou zbraní vršovického klubu. Složitá situace sešívaných na postu stopera vygenerovala nové opory.

Obzvlášť Ousou, kterého Slavia získala jako fotbalistu pro budoucnost, zaznamenal v průběhu podzimu velký výkonností progres. Ukazuje obrovský potenciál a může se stát dalším hráčem, který pro klub z Edenu odvede vynikající služby a poté se mu přestupem postará o výrazný finanční zisk. Všechno zlé je k něčemu dobré, a právě i díky podzimním komplikacím Slavie na pozici stopera kapitán švédské reprezentace U21 nezamířil na hostování, ale prosadil se ve Slavii dřív, než se čekalo.

„Aiham je pro mě vzorový příklad toho, jak má vypadat posila. Práce trenérů, skautingu i analytiků je na velkou pochvalu. Vybrali jsme hráče, který hrál druhou ligu, ale současně byl kapitánem švédské reprezentace. Má velmi zdravé sebevědomí. Je dravý. Šel do Slavie ze Švédska s vědomím, že se chce ukázat a hrát. Jsem z něj nadšený,“ řekl Jaroslav Tvrdík v listopadovém vydání podcastu „Hovory ze Slavia museum“.

Opci na přestup Kacharaby Slavia uplatnila až v poslední možný den. Jelikož ale Liberci za ukrajinského reprezentanta poslala 20 milionů korun a podepsala s ním tříletou smlouvu, tak jistě počítá i s ním. Lavičku do Edenu nepřišel zahřívat ani další ukrajinský stoper Maksym Talovierov, který vyniká dynamikou, dobrou rozehrávkou i výškou 195 cm. Posila z Českých Budějovic je ve 20 letech druhým nejmladším stoperem současného A týmu Slavie. Na soustředění v Portugalsku s prvním týmem je i osmnáctiletý Filip Prebsl, který podzim strávil na hostování ve Vlašimi.

K tomu by po zotavení se ze zranění na jaře měli být připraveni Ondřej Kúdela s Davidem Hovorkou. První jmenovaný patřil před zraněním k nejlepším stoperům české ligy. Vicemistr světa do 20 let 2007 začal až v pozdějším věku naplňovat svůj potenciál. Stal se stabilní členem základní sestavy reprezentace a o vrchol reprezentační kariéry ho připravila přísná stopka od UEFY. Ve Slavii měl vybudovanou neotřesitelnou pozici. To už na jaře platit nemusí. Kúdela naposledy nastoupil 29. srpna v rámci 6. kole, v březnu mu bude 35 let a po sezoně mu ve Slavii končí smlouva.

Ještě těžší návrat nejspíš čeká Davida Hovorku, který vynechal téměř celý minulý rok. Naposledy nastoupil 27. ledna. Osmadvacetiletý rodák z Kladna patřil k nejopěvovanějším slávistickým hráčům první poloviny základních skupin Ligy mistrů. Jeho oslavná gesta po ubránění Romelua Lukaka se stala památnými. Přišlo ale zranění, které bývalého hráče Jablonce či Liberce na osm měsíců vyřadilo ze hry a než se stihl vrátit do dřívější formy, tak musel znovu dlouho absentovat kvůli vazu v koleni.

Reklama