Reklama
Loading...
Reklama

Kroky Václava Drchala následuje další Sparťan. Do německé 2. Bundesligy míří na hostování norský univerzál Andreas Vindheim, který by měl k postupu mezi tamní elitu pomoci slavnému Schalke 04. V přesunu je zahrnuta i opce na případný letní přestup. Mezi fanoušky se prakticky jednohlasně ozývá jediné – jestli klub z Gelsenkirchenu nakonec Vindheima odkoupí, je sportovní ředitel Rosický génius.

Z jednoduchého důvodu. Pro Andrease Vindheima nebylo působení na Letné vůbec jednoduché. Přestože teprve před touto sezonou podepsal ve Spartě novou smlouvu do roku 2024, nastoupil na podzim pouze do šesti ligových zápasů. Přednost dostával odchovanec Tomáš Wiesner, který se příležitosti z minulé sezony chopil za pačesy. Pokud nebyl zraněný či suspendovaný, Vindheima přes sebe na pravého beka nepustil. Šestadvacetiletý Nor tak byl donucen odejít za větším herním vytížením.

Cizinci ze Sparty mizí

Za větší porcí herního času už nedávno odešel jiný seveřan, Švéd David Moberg Karlsson, který se upsal japonskému Urawa Red Diamonds. Ve Spartě ho totiž zastínil Jakub Pešek, jenž má momentálně formu jak hrom. Vindheim s Karlssonem ale nejsou jediní cizinci, kteří měli ve Spartě problémy. Výčet zahraničních hráčů, kteří se v rudém dresu neprosadili, ale po odchodu do zahraničí jako by je živou vodou polili, je dlouhý. Uveďme tedy jen pár příkladů pro ilustraci.

Třeba Benjamin Tetteh. Přestože to v poslední sezoně na Letné nebylo herně to pravé, dokázal nastřílet sedm ligových gólů a na čtyři přihrát. V letošní sezoně se jeho klubu Yeni Malatyaspor nedaří, je poslední. Ovšem nebýt šesti branek Tetteha, byl by na tom podstatně hůře. Skvěle se daří bosenskému reprezentantovi Eldaru Čivičovi, který je v maďarském Ferencvarosi jasnou volbou na pozici levého beka. Za sedmnáct asistencí v necelých osmdesáti zápasech by se nemuseli stydět ani lepší hráči. V dresu francouzského Montpellieru pravidelně nastupuje v základní sestavě Mihailo Ristič, který ve Spartě odehrál všehovšudy čtyři soutěžní zápasy. Na pozici pravého beka v dresu slavného Zenitu Petrohrad řádí, mimo jiné i v Lize mistrů, Vjačeslav Karavajev. Ten ve Spartě zažil fantastickou sezonu 2016/17, v dalším ročníku byl ale naprosto nepochopitelně odstaven.

Vjačeslav Karavajev v dresu Zenitu v zápase Ligy mistrů. / Zdroj fotografie: Twitter Russian Premier Liga

Slavia má zahraničních hráčů 10, ve Spartě zůstávají 3

To odvěký rival Slavia je na tom s integrací zahraničních hráčů podstatně lépe. Oproti Spartě se jí daří jak ona skandinávská cesta (Aiham Ousou, Alexander Bah), tak i cesta, kterou bychom mohli nazvat východní (Nicolae Stanciu, Taras Kačaraba, nově Maksym Talovierov). Samozřejmě ve Slavii najdeme také početnou africkou menšinu, tady ale nesmíme upřít Spartě, že i jí se v minulosti úspěšně dařilo zapracovávat hráče z nejstaršího kontinentu do kádru. Do světa velkého fotbalu tam vypustili Bonyho Wilfrieda nebo Léonarda Kweukeho. Prosadil se i Guélor Kanga, skvělou kariéru prožil v rudém dresu i Costa Nhamoinesu.

Afričané jsou momentálně ve Spartě dva, za béčko hrají Youssouf Dao a Nelson Okeke, ani jeden z nich se ale příliš neprosazuje. Pokud nepočítáme Slováky, kteří to přece jen mají v Česku jednodušší kvůli minimální jazykové bariéře a malému kulturnímu rozdílu, najdeme v A-týmu Sparty po odchodu Vindheima a Karlssona už jen tři cizince. Rumuna Florina Nitu, který ale ztratil pozici jedničky a podle dostupných informací by také mohl být na odchodu z klubu. Dále Bulhara Martina Minčeva, který se na podzim konečně v týmu prosadil. V neposlední řadě dánského obránce Caspera Höjera, jenž začal sparťanskou část kariéry velmi slibně. Poté ale přišlo zranění a od té doby se na hřiště nepodíval.

Bulhar Martin Minčev slaví svůj první ligový gól do sítě Zlína. / Zdroj fotografie: Twitter AC Sparta Praha

Vedení Sparty pak údajně velmi zaujal křídelník ostravského Baníku Yira Sor. Teprve jednadvacetiletý Nigerijec by mohl být přesně tím hráčem, který na Letnou přinese ozvláštnění. Fotbalová veřejnost si na podzim stihla uvědomit, že v Sorovi roste opravdu speciální hráč. Ve Spartě by mohl jít ve šlépějích už výše zmíněného Bonyho Wilfrieda, protože pokud Sor bude i nadále předvádět takové výkony, jako doposud, brzy ho lepší soutěž nemine. K vytouženému přestupu do zahraničí by mu pak mohla i pomoci evropská scéna, na které Sparta působí.

Reklama