Reklama
Loading...
Reklama

S devíti brankami ve Fortuna lize a třemi v Evropské konferenční lize nejlepší slávistický střelec probíhající sezony Jan Kuchta míří do ruského Lokomotivu Moskva. Tím se pro zbývající útočníky úřadujícího mistra nabízí šance zabojovat o jeho místo na hřišti. Mezi ně patří i nejlepší střelec podzimní části druhé nejvyšší soutěže Denis Alijagič, který se do Slavie vrátil z hostování ve Vlašimi.

Největším kandidátem na pozici jedničky v útoku Slavie je nejlepší posila sešívaných do ofenzivy za uplynulý rok Ivan Schranz. Hráč, který se z Českých Budějovic přes Jablonec rychle vystřílel až do Slavie, ale nastupuje i na krajích zálohy. Vršovický klub je navíc stále ve hře ve třech soutěžích a velkou šanci by tak mohl dostat i další útočník.

Poslední slovo ve Slavii ještě neřekl Michael Krmenčík, který v ní odehraje minimálně zbytek sezony. Od reprezentanta se však na podzim čekalo víc a spíš, než výkony zaujal skandály. Osmadvacetiletý hráč nezapadá do nové koncepce Slavie, která chce primárně přivádět hráč do 23 let. Jelikož sešívaní nepostoupili do Ligy mistrů, tak opci 2,5 milionu eur na přestup Krmenčíka nemusí uplatnit.

Trojici zkušených hráčů pro útok Slavie uzavírá Stanislav Tecl. Toho na konci podzimní části sezony vyřadilo zranění a své nejlepší střelecké časy kariéry už má za sebou. Šanci by tak mohla dostat i jedna z největších současných českých ofenzivních nadějí. Ta si o velkou pozornost řekla řáděním v podzimní části Fortuna národní ligy.

Jedná se o osmnáctiletého Denise Alijagiče, který první polovinu sezony strávil na hostování v druholigové Vlašimi a s 11 zásahy ve 14 zápasech o jeden gól před Jakubem Řezníčkem vyhrál podzimní tabulku střelců FNL. Branky navíc střílel velmi pravidelně. Pouze jednou vyšel ve dvou po sobě jdoucích zápasech střelecky naprázdno. Jedním z nich bylo pohárové utkání proti Sigmě. Svými trefami výrazně přispěl k umístění partnerského klubu Slavie na čtvrtém místě druhé ligy.

„Měl jsem cíl na celou sezónu, ale stihl jsem jej za polovinu. Dařilo se mi možná i nad rámec očekávání mých, lidí kolem nebo možná i vedení Slavie. Jsem šťastný, spokojený a připraven se poprat o místo ve Slavii. Věřím, že na to mám,“ řekl Alijagič pro web Fortuna národní ligy.

Sám Alijagič se popisuje jako rychlostní typ útočníka s dobrým výběrem místa. S fotbalem začínal ve Spartě, od 11 let je ale hráčem Slavie. Svým talentem už zaujal i v zahraniční. Zájem o jeho služby projevil AC Milán. Italský velkoklub za hostování slávistického mladíka údajně nabízel 50 tisíc eur a 950 tisíc eur za případný přestup. Jaroslav Tvrdík nabídku označit za směšnou.

Dlouho to vypadalo, že skvělý hráč neroste Česku, ale Bosně a Hercegovině, kterou Alijagič reprezentoval v mládežnických kategoriích. To už ale neplatí. Místo zemi původu svého otce se rozhodl reprezentovat rodné Česko, odkud pochází jeho matka. Za českou U19 zatím nastoupil ve dvou zápasech, čtyři stihl ještě za U15. Za Bosnu a Hercegovinu vstřelil ve dvanácti zápasech šest branek.

„Pro mě je důležité, že si tady s klukama na hřišti rozumím a dokážeme si vyhovět. Tam se občas stávalo, že jsem přijel třeba po půl roce, s těma klukama se vůbec neznal, a pak to tak i na hřišti vypadalo,“ vysvětlil svou volbu pro web FNL Alijagič, který nyní může být velkou posilou pro českou reprezentaci U19 nebo U21 a v budoucnu i pro A tým.

Alijagič není jediným osmnáctiletým útočníkem, který s A týmem Slavie odletěl na soustředění do portugalského Algavre. V kádru sešívaných je i Filip Horský, který nastupuje především v ČFL za béčko a v 15 zápasech třetí nejvyšší soutěže na podzim vstřelil čtyři branky. Na rozdíl i Alijagiče si už připsal i debut za A tým sešívaných.

Celý zápas odehrál v MOL Cupu proti Zlínu, ve kterém vstřelil jednu branku. První ligu ochutnal ve čtyřech minutách zápasu proti Liberci. Dá se tak očekávat, že se svého debutu za Slavii brzo dočká i Alijagič. Spolu s ní se z hostování ve Vlašimi do Slavie vrátil a do její přípravy zapojil i křídelník Denis Višinský a stoper Filip Prebsl.

Reklama