Reklama
Loading...
Reklama

Tým Slovácka půjde do jarní části s cílem znovu vybojovat účast v evropských pohárech, přičemž v této hře zatím hraje velmi důstojnou roli. Letošní pohárová jízda měla jepičí život a ve 2. předkole Evropské konferenční ligy ukončil jeho putování bulharský tým Lokomotiv Plovdiv. Může vůbec tým ještě reálně fotbalově stoupat Již více než tři roky působí na lavičce Slovácka trenér Martin Svědík. Všichni nyní doufají, že dokáže udělat další krok vzhůru. Jeho angažmá je totiž dosud brané jako velmi povedené.

Tým po pěti letech opouští záložník Jan Navrátil a na místo svých fotbalových začátků se vrací brankář Tomáš Fryšták. Držitel stříbrné medaile ze světového šampionátu “dvacítek” v roce 2007 přichází po krátkém působení ve slovenském Trenčíně, přičemž má vlastně jen jednu jistotu. Své působení zahájí na pozici dvojky. Nikdo totiž nezpochybňuje jasně danou pozici Filipa Nguyena. Ten přišel poté, co ztratil pozici jedničky ve Slovanu Liberec. Svědíkův tým o něj usiloval i z důvodů jeho zkušeností s účinkováním v pohárové Evropě, na něž se tým po úspěšné sezóně chystal. Ani brzké vyřazení jeho pozicí nijak neohrozilo.

Svědíkův tým se musí také srovnat s odchodem záložníka Daniela Marečka. Ten totiž podepsal tříletou smlouvu s Bohemians Praha 1905. Tým naopak rozšířili hráči z juniorky. Se zkušenými matadory se nyní připravují brankář Jiří Borek, záložníci Aldin Ibrahim a Martin Kúdela či útočník Filip Vecheta, jež už má zkušenosti s účinkováním v A-týmu. Zimní přestupový termín ještě nekončí, ale Slovácko podle všeho nebude žádným výrazným aktérem. Ekonomická realita se totiž nezměnila.

Martin Svědík před pohárem: Je potřeba k utkání přistoupit se vší zodpovědností a koncentrací
Zdroj: 1. FC Slovácko

I po úspěšné minulé sezoně si jsou všichni vědomi, že stále jedná o regionální družstvo. Klubová kasa financemi rozhodně nepřetéká a přestupový trh není z pohledu klubu širokým polem působnosti. Pro trenéra Svědíka je tak důležitá i kooperace s tamními zkušenými mazáky Milanem Petrželou či Michalem Kadlecem. Na začátku sezony dokázal tým navázat na výsledky z minulé sezony, ale před zimní přestávkou přišly překvapivé a nepříjemné ztráty jako remíza v Hradci Králové či porážka v Českých Budějovicích. Lze je brát jako jisté varování před jarní částí letošního ligového dramatu.

Kromě ligové soutěže čeká Slovácko také vyřazovací část MOL cupu, jež začne čtvrtfinálovým zápase na půdě Sigmy Olomouc. Ve finančních možnostech klub rozhodně nemůže soupeřit s velkou trojkou Slavia, Sparta, Viktoria Plzeň a pevnější finanční zázemí má momentálně i Baník Ostrava, jež Slovácku nyní v tabulce dýchá na záda. Martina Svědíka vždy fotbalová obec brala jako trenéra schopného provádět koncepční práci. Nyní ho na jaře čeká zkouška, kterou ještě nepoznal.

Reklama